Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
227.84 Кб
Скачать

Лекція План

  1. Економічні витрати та їх якісні особливості.

    1. Альтернативні витрати виробництва.

    2. Незворотні витрати.

    3. Розвиток теорії економічних витрат в постсоціалістичних країнах та в Україні.

  2. Структура економічних витрат.

    1. Зовнішні та внутрішні витрати.

    2. Економічний та бухгалтерський прибуток.

    3. Види економічних витрат.

  3. Динаміка витрат в короткостроковому періоді.

    1. Постійні, змінні та сумарні витрати.

    2. Середні витрати.

    3. Граничні витрати.

  1. Економічні витрати та їх якісні особливості.

    1. Альтернативні витрати виробництва.

Розуміння економічних витрат грунтується на усвідомленні обмеженості ресурсів у виробників та можливості їх застосування для випуску інших товарів та послуг.

Намагаючись випустити якомога більше продукції, щоб отримати вищі прибутки, виробники разом з тим обмежені затратами. Вони пов’язані з тим, що постачальники обмежених ресурсів (капіталу, праці, землі, підприємництва) мають отримати економічний стимул, щоб переорієнтувати бажані виробникові ресурси на його виробництво з тієї сфери, де вони до цього були задіяні. Необхідною умовою при цьому є те, щоб вигода від перепрофілювання ресурсів виявилася вищою, ніж затрати на нього. Іншими словами ця вигода має бути вищою за цінність тих можливостей, які мусять втратити потенційні постачальники ресурсів.

Внаслідок цього виробництво без певних витрат взагалі є неможливим. Будь-яке рішення про виробництво певного економічного блага пов’язане з необхідністю відмови від використання тих самих ресурсів для створення інших благ. Таким чином, в цілому всі витрати є альтернативними (інкримінованими) витратами.

Це добре ілюструє модель лінії виробничих можливостей, з якою ви вже добре знайомі. Згадаймо визначення альтернативних витрат. Це кількість одного товару, виражена в кількості іншого товару, від виробництва якого прийшлося відмовитися заради збільшення випуску першого товару. Але, разом з тим, не забуваймо, що теорія вивчає ефективне виробництво. Тому економічні (або інкриміновані) витрати будь-якого ресурсу, що обраний для виробництва товару, дорівнюють його вартості (цінності) при найкращому з можливих способів його використання.

    1. Незворотні витрати.

Крім загального твердження щодо обмежувальної ролі затрат, виробник змушений підрахувати, чого саме коштує йому виробництво певного товару чи послуги при певних обставинах. Адже далеко не всі видатки, здійснені виробником, являють собою економічні витрати.

Виникає питання: які саме види видатків потрібно приймати до уваги в ході економічних рішень? І які саме затрати впливають на вибір постачальників ресурсів?

Частина видатків, пов’язаних з організацією бізнесу, носить незворотній характер. Наприклад, ресурси вкладені в реєстрацію підприємства, його презентацію, рекламу, в унікальне обладнання не мають альтернативного способу застосування. В тій своїй частині, в якій їх не можна повернути, вони стосуються лише минулого. Тому на сучасні чи майбутні рішення фірми впливати не повинні. Так, якщо профіль діяльності обраний невдало і стоїть питання про згортання справи або скорочення випуску, то при підрахунку витрат їх приймати до уваги не має сенсу. “В рамках економічного мислення це взагалі не затрати, тому що вони не пов’язані ні з якою можливістю вибору”1.

Збитки від помилкових рішень слід віднести на користь набутого досвіду.

Такі витрати добре ілюструються примовкою: «Що з воза впало, те пропало».

Але характеризуючи подібні витрати як незворотні, потрібно переконатися в якій мірі їх дійсно не можна повернути, а ресурси-використати іншим способом. Наприклад, в первісному вигляді суто спеціалізоване обладнання може бути частково переоснащене, або продане з великою знижкою, або здане на металобрухт. Тому розмір незворотніх витрат, що дійсно не впливають на прийняття рішень, в кожному випадку буде різним, але меншим за суму вартості унікального обладнання в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]