Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UO_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
102.4 Кб
Скачать

7.Сутність бюджетування та види бюджетів.

Для досягнення визначених п-вом цілей необхідно щоб усі його ланки працювали за єдиним планом, який має бути достатньо деталізований і виконання якого повинно забезпечити досягнення заг мети п-ва. Такі плани в УО назив бюджети. Бюджет – це кількісний план у грошовому виразі заздалегідь складений та затверджений, в якому визначені окремі показники діяльності або п-ва в цілому, або його структурних підрозділів. процес складання бюджетів назив бюджетуванням, в процесі якого розробляються окремі бюджети як в цілому для п-ва, так і для його окремих структурних підрозділів. При цьому для кожного структурного підрозділу структура бюджетів може бути різною, на що впливає специфіка діяльності цього підрозділу. Всі бюджети виконують декілька функцій: *збільшення інформаційного забезпечення менеджерів різних рівнів для прийняття поточних управлінських рішень; *попередження можливих проблем у майбутньому; *координування діяльності менеджерів різних підрозділів п-ва; *оцінка отриманих результатів ; *здійснення поточного контролю. Класифікація: 1. за колом охоплення операцій п-ва (за предметом бюджетування):*функціональні – стосуються окремих операцій чи підрозділів; *зведені; 2. за призначенням (видом діяльності): *операційні (витрат, доходів), *фінансові; *бюджет капітальних інвестицій;

3. за часовою ознакою: *короткострокові (до 1 року), *довгострокові – безперервні.

8. Контроль виконання бюджетів та аналіз відхилень.

Відхилення - це різниця між бюджетними та факт показниками. Бюджет контроль - це процес зіставлення факт результатів з бюджетними, аналіз відхилень та коректив. Бюджет контроль зд-ся за доп звіту про викон. В звіті відображ такі показники: - стаття затрат (код, назва);-дані за поточ період(день, міс); -бюджетні факт-ні відхилення;-дані з поч. року; -тенденція відхилень; -чуттєвість відхилень. Відхилення бувають суттєві і несуттєві, сприятливі (позитивні) і несприятливі (негативні). Заг-не відхил прибутку скл з відхилення за рахунок обсягу(гнучкий бюджет-статист) і відхил за рах витрат і ціни (факт результати - гнучкий бюджет).

9. Концепція центрів відповідальності.

Центри відповідальності та облік за центрами відпов-ті запроваджують на п-вах із децентралізацією управління. Центр від-ті-це структурний підрозділ в якому керівник структ підрозділу несе відповідальність за результати д-ті срукт-го підрозділу, які він контролює. Ефект. система обліку за центр відпов-ті ґрунтується на таких принципах: 1) керівник структ підрозділу несе від-ть лише за ту д-ть, яку він має можливість контролювати; 2) керівники струх-х підрозд приймають участь у плануванні д-ті свого структ підрозділу; 3) є сис-ма заохоч працівників побудована на даних обліку; 4) регулярна звітність ЦВ на основі якої оцінюється д-ть ЦВ. При цьому з сист обліку: 1)аналіт обл ведеться за ЦВ-ті; 2) бюджет скл для кожного ЦВ; 3) звітність по кожному ЦВ; 4) визначення відхилень та оцінка д-ті по кожному ЦВ; 5) фін-й результат п-ва- це алгебраїчна сума результатів ЦВ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]