Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аналіз дек.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
148.34 Кб
Скачать

43.Завдання, джерела інформації та послідовність проведення аналізу фінансових результатів діяльності підприємств роздрібної торгівлі.

Значення аналізу фінансових результатів діяльності полягає в тому, що в процесі його проведення виникає можливість визначити найбільш раціональні шляхи використання ресурсів і сформувати оптимальну структуру засобів торговельного підприємства. Крім того, такий аналіз може виступати як інструмент прогнозування окремих показників діяльності підприємства.Аналіз фінансових результатів діяльності дозволяє визначити найбільш раціональні шляхи використання ресурсів і сформувати оптимальну структуру засобів підприємства. Крім того, такий аналіз може виступати як інструмент прогнозування окремих показників діяльності підприємства. Підприємець зацікавлений в тому, щоб отримати максимум прибутку, який необхідно обгрунтувати аналітичними розрахунками. До основних показників. що характеризують фінансові результати підприємницької діяльності торговельних підприємств є валовий дохід, інші доходи прибуток і рентабельність. Прибуток як результативний показник, аналізується у першу чергу підприємством. а також іншими зацікавленими користувачами згідно їх інтересів. Особливо цс важливо в умовах ринкової економіки, адже результати проведення аналізу сприяють найбільш обґрунтованому вибору об'єктів можливих інвестицій. Насамперед, управлінський персонал, для аналізу діяльності та визначення ефективності прийнятих рішень використовує показники економічного, маржинального прибутку , прибутку за видами діяльності, а також за періодами, які аналізуються. Для цього у розпорядженні аналітика є широкий обсяг інформації (внутрішня, бухгалтерська звітність, фінансовий план тощо). Засновники та акціонери аналізують структуру та динаміку чистого прибутку з мстою визначення можливості отримання дивідендів, мінімізації власного фінансового ризику. Такі зовнішні суб'єкти аналізу як наприклад, податкові органи вивчають елементи прибутку, який підлягає оподаткуванню з метою перевірки правильності розрахунків і сплати податків. Вони використовують дані фінансової і податкової звітності. Завдання аналізу фінансових результатів: 1)Систематичний контроль за формуванням фінансових результатів;2) Загальна оцінка динаміки, обсягів, якості та структури фінансових результатів;3)Виявлення факторів і кількісна оцінка їх виливу на фінансові результати;4)Встановлення доцільності та ефективності використання прибутку;5)Визначення резервів зростання прибутку та рентабельності, розробка рекомендацій з їх впровадження.

44.Аналіз рівня, динаміки та структури фінансових результатів діяльності торговельного підприємства. Чистий прибуток (збиток) являє собою кінцевий фінансовий результат діяльності підприємства. Тому, приступаючи до аналізу фінансових результатів, насамперед необхідно вивчити його рівень, динаміку і структуру, виявити тенденції зміни складових частин формування прибутку, вплив факторів на нього, а також оцінити використання чистого прибутку.Якщо кінцевим фінансовим результатом діяльності підприємства у звітному періоді був збиток необхідно грунтовно вивчити причини його виникнення, намітити шляхи поліпшення роботи з мстою подолання збитковості. Аналіз виконання плану прибутку самостійні торговельні підприємства проводять наростаючим підсумком за квартал, півріччя, дев'ять місяців і рік на основі даних квартальної і річної фінансової звітності, планових даних. У ринкових умовах планування прибутку, як і інших показників діяльності, підприємства здійснюють самостійно. Однак, незважаючи на індикативний характер плану, він має враховувати реа-іьні можливості отримання прибутку у найближчій перспективі, бути інструментом перспективного аналізу. Контроль за виконанням плану отримання прибутку повинен здійснюватися не тільки після, але й у під час йото виконання. Для цього необхідно систематично відстежувати темпи зростання товарообороту, добиватися поліпшення якісних показників роботи. У разі відсутності планування прибутку оцінку досягнутого підприємством рівня прибутковості здійснюють, порівнюючи ного результати діяльності за звітний період з попередніми періодами, а також за наявності інформації з показниками інших однотипних підприємств чи ссредньогалузевими показниками.