Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аналіз дек.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
148.34 Кб
Скачать

12.3Міст і завдання оперативного еа

Оперативний аналіз проводиться безпосередньо в ході господарської діяльності або одразу після підбиття її підсумків з метою оперативного впливу на техніко-економічні показники п-мства і його структурних підрозділів. Він дає змогу безпосередньо в процесі господарської діяльності виявити негативні фактори та визначити їх вплив на виробництво, оцінити можливі наслідки цього впливу і застосувати засоби для усунення небажаних наслідків або запобігання ним. Джерелами інформації для оперативного аналізу є щоденні первинні дані, які економічно правильно відбивають справжнє становище на дільниці, в цеху, на підприємстві. Завдання:1) виявлення відхилень від завдань за основними показниками діяльності п-ва і його структурних підрозділів за зміну або день. 2)оцінка відхилень від планів на основі вивчення факторів які викликали ці відхилення 3)оперативна розробка і здійснення заходів спрямованих на усунення негативних факторів і забезпечення викон завдань Недоліки:1) неможливість отримати повну уяву про діяльність п-ва в цілому2)відносна неточність результатів яка пов'язана з наближеністю розрахунків

1З.Суть і завдання стратегічного ЕА

Стратегічний аналіз застосовується для з'ясування основних довгострокових тенденцій і факторів розвитку господарської діяльності. Його метою є прогнозування напрямків дальшого розвитку економічних районів, галузей та народного господарства в цілому. Він забезпечує вибір найоптимальнішнх перспективних рішень. Завдання:1) прогнозування фін-госп діяльності 2)наукове обгрунтування перспективних планів 3)оцінка очікуваного результату виконання планів Недоліком - у ймовірності оцінки кількісних і якісних параметрів госп-фін діяльності та відсутності системи в аналітичних дослідженнях.

14.Суть системного і комплексного підходів в еа

Системний підхід до вивчення явищ виявляється в комплексному взаємозв'язаному вивченні багатосторонніх зв'язків і вза-ємозумовленості дії факторів організації, техніки і технології виробництва. Підприємство будь-якої галузі виробництва — це складна система, і правильний висновок щодо характеру дослі-джуваного явища можливий тільки за умови врахування всіх взаємозв'язаних факторів. Здебільшого комплексне дослідження результатів діяльності підприємства починають з вивчення за-гальних показників. Потім, розподіляючи їх, поглиблюють ана-ліз. вивчаючи окремі сторони та ділянки роботи підприємства. Принцип системності робить неможливими висновки на підставі лише окремо взятих фактів без урахування відповідних взає-мозв'язків.

15.Класифікацій способів і прийомів еа

При проведенні аналізу слід використовувати загальнонаукові, традиційні методи економічного аналізу, скономіко-математичні методи та методи експертної оцінки. Загальнонаукові методи: індукція, дедукція, синтез, аналіз,аналогія, порівняння, спостереження. контроль, абстрагування, логічне рішення, скспсремент. До традиційних відносяться прийоми і методи які використовуються під час економічного аналізу з часів його виникнення. Традиційні методи: деталізації, елімінування, статистичні методи. Суть методу деталізації полягає в розкладання, розчленуванні загальних показників на складові. Елімінування - це усунення, виключення дії всіх факторів на відхилення за результатним показником, окрім одного. До нього відносять прийом ланцюгових підстановок, спосіб різниць, прийом відсоткових різниць. Статистичні методи аналізу включають метод середніх величин, метод відносних величин, метод групування, індексний метод, балансовий метод.