Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аналіз дек.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
148.34 Кб
Скачать

23.Аналіз ритмічності та рівномірності виконання плану роздрібного товарообороту

Під ритмічністю роботи торговельного підприємства розуміють виконання плану товарообороту по періодах (кварталах, місяцях, декадах). Ритмічна робота магазинів - одна із умов раціональної організації торгівлі. Забезпечення такої роботи с комплексним завданням, яке охоплює всі сторони торговсльно-виробничого процесу. Ритмічність роботи залежить не тільки від зусиль торговсльно-оперативного персоналу. але й допоміжних та обслуговуючих працівників. Вона вимагає належного рівня організації торговельного менеджменту. ефективної роботи всіх управлінських структур підприємства, а особливо тих. які забезпечують оперативне управління торговельно-виробничими процсссами.Ритмічність роботи характеризує організаційно-технічний рівень підприємства і в значній мірі визначає економічні показники господарської діяльності. В процесі аналізу загального обсягу товарообороту ритмічність виконання плану вивчають як в цілому по споживчому товариству чи іншому підприємству, так і ритмічність роботи окремих магазинів, секцій, бригад. Для оцінки ритмічності товарооборот за звітний період приймають за 100 % і визначають питому вагу кожного періоду (місяця, кварталу) за планом і фактично.

K r =

Коефіцієнт ритмічності розраховують також з допомогою показників варіації за формулою:

Kr – I V де V - коефіцієнт варіації.

Поряд з ритмічністю значний вплив на якісні показники торговельної діяльності споживчого товариства має рівномірність виконання плаву товарообороту. Під рівномірністю виконання плану товарообороту розу міють його виконання окремими магазинами і іншими структурними підрозділами підприємств.Для кількісної оцінки рівномірності виконання плану товарообороту торговельною мережею розраховують коефіцієнти рівномірності, як і коефіцієнти ритмічності. Однак якщо останні розраховують як по торговельному підприємству чи об'єднанню загалом, так і по окремих магазинах то коефіцієнти рівномірності визначають в основному тільки по торговельному підприємству (об'єднанню). Рівномірність виконання плану товарообороту характеризує коефіцієнт, який виражає відношення кількості магазинів, які виконали план у звітному періоді, до загальної їх кількості.

В ході аналізу ці коефіцієнти вивчають у динаміці, порівнюючи із значеннями за попередні періоди. їх доцільно також порівнювати з відповідними показниками інших споживчих товариств та підприємств системи райспожнвспілки (районного споживчого товариства).

24.0Цінка напруженості виконання плану роздрібного товарообороту

Оцінка напруженості планів товарообігу повинна здійснюватися як на стадії обгрунтування, так і після їх виконання, враховуючи конкретні умови, в яких цей план виконувався, і фактичне ресурсне забезпечення. Це дозволяє не тільки об'єктивніше оцінити результати роботи, але й дати оцінку рівня планування. Критерієм оцінки напруженості планів вважається ступінь використання резервів інтенсивного розвитку виробничої чи торговельної діяльності у плановому періоді. Тому в основі існуючого підходу до оцінки напруженості планів товарообороту - припущення про необхідність досягнення у процесі планування приблизно однакових співвідношень між планом роздрібного товарообороту і ресурсами, які використовуються для його виконання, з мстою досягнення у різних ланках торгівлі приблизно однакової напруженості планів. Алгоритм розрахунку коефіцієнта напруженості виконання плану роздрібного товарообороту.Він передбачає восьмиетапну процедуру розрахунків: 1) коефіцієнта еластичності планового завдання (Ке,) як відношення запланованого темпу зростання товарообороту магазину порівняно з базисним періодом (Т) до відповідного показника. розрахованого по торговельному підприємству (Т); 2) коефіцієнта еластичності виконання плану товарообороту (КЬі) як відношення відсотка виконання плану товарообороту окремим магазином (В) до виконання плану товарообороту по торговельному підприємству загалом (В);3) інтегрального коефіцієнта еластичності товарообороту магазину (Ко,);4) ресурсомісткості товарообороту і-го магазину по 7-му ресурсу (Ру) як відношення наявного ресурсу (Ну) і фактичного товарообороту (О.) у звітному періодів) ресурсомісткості товарообороту торговельного підприємства загалом по 7-му ресурсу (Ру) як відношення величини наявності 7-го ресурсу в цьому підприємстві (Ну) до його товарообороту (0);6) часткових коефіцієнтів ресурсомісткості товарообороту магазину з кожного виду ресурсів (Кру) як відношення ресурсомісткості товарообороту магазину по -му ресурсу і ресурсомісткості товарообороту всього торговельного підприємства з цього ресурсу.7) інтегрального коефіцієнта ресурсомісткості товарообороту магазину (Крі);8) коефіцієнта напруженості виконання плану товарообороту магазином (Кп). як ві.тнопк'ння інтегрального коефіцієнта еластичності товарообороту (Ко.) до інтегрального коефіцієнта ресурсоміс-ткості товарообороту цього магазину (Кр ). За допомогою коефіцієнтів напруженості виконання плану обчислюються скориговані значення показників виконання плану товарообороту магазинами, які могли б бути досягнуті за середнього рівня напруженості виконання плану по всій торговельній мережі підприємства. їх розраховують шляхом множення процента виконання плану товарообороту магазинами на коефіцієнти порівнянної напруженості виконання плану товарообороту в кожному із них Запропонованій методиці аналізу напруженості виконання плану товарообороту