Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekciya 11-12.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
185.34 Кб
Скачать

2. Оцінка продуктивних властивостей землі

Внутрігосподарська оцінка земель розглядається як бонітуван­ня грунтів за їх продуктивними властивостями і як економічна оцінка головного засобу виробництва з врахуванням технологічних властивостей земель. Щодо внутрігосподарського бонітування грун­ті й прийнято, що воно виражає середньозважену оцінку якості зем­лі, як знаряддя праці, в розрізі ділянок, масивів земель, виз­начену за шкалою бонітування грунтів земельне оціночного району. При цьому через систему поправочних коефіцієнтів враховуються по­казники діагностичних властивостей конкретних ґрунтових відмін, які підлягають оцінці.

Оцінка землі передбачав оцінку її як предмету праці за тех­нологічними властивостями, які на сучасному етапі одночасно характеризують землю і як знаряддя праці, тобто з цілому як голов­ний засіб виробництва. Технологічні властивості впливають на по­казники оцінки за окупністю затрат і диференціальним доходом кож­ної земельної ділянки, масиву земель.

Вихідною базою внутрігосподарської оцінки земель служать

зональні /по земельне оціночному району шкали бонітування грунтів і економічної оцінки земель, базисні /середні по земельнооціночному району/ дані про урожайність культур і затрати на їх вирощу­ванню, матеріали крупномасштабних ґрунтових, геоботанічних, гід­ромеліоративних і інших обстежень, паспортизації поліз і норму­вання польових механізованих робіт, системи землеробства і зем­леустрою господарства, технологічні карти по сільськогосподарсь­ких культурах, ціни реалізації продукції сільськогосподарського виробництва.

Великий обсяг обчислювальних робіт, при оцінці земель обу­мовлює необхідність застосування ЕОМ. Для цього використовуєть­ся автоматизована система внутрігосподарської оцінки земель, яка базується на автоматизованому зберіганні необхідної інформації і програми, яка реалізує алгоритм внутрігосподарської оцінки земель.

Для проведення внутрігосподарської оцінки земель необхідні такі вихідні дані: шкали оцінки земель по земельнооціночному району; матеріали спеціальних обстежень земель; матеріали існую­чої організації території господарства; дані про середню фактич­ну багаторічну урожайність культур і затрати на Їх вирощування /по господарству.

На основі матеріалів спеціальних /ґрунтових, агрохімічних/ обстежень грунтів: а/ встановлюють основні переважаючі зональні природні признаки і властивості ґрунтів /глибина гумусового горизонту, вміст гумусу, вміст фізичної глини тощо; визначають середні величини основних природних признаків і властивостей ґрунтів по ґрунтових відмінах в межах наявних агрогруп або оціночних груп ґрунтів; в/ перераховують одержані по ґрунтових відмінах середні величини признаків і властивостей ґрунтів у бали бонітету;

г/ визначають базові урожайності культур по господарству і ди­ференціюють їх по ґрунтових відмінах з врахуванням балів бонітету ґрунту за природними признаками і властивостями.

Залежно від природних і економічних умов, наявності необхід­ної інформації, площі і інтенсивності вирощування культур можуть бути використані такі методи оцінки земель за урожайністю куль­тур: 1/ диференціація показників оціночної урожайності груп грунтів по ґрунтових відмінах на основі даних бонітування властивос­тей ґрунтів; 2/ на основі регресійного аналізу оціночної урожай­ності культур і бонітеті з ґрунтів; 3/ за коефіцієнтами співвід­ношення показників урожайності культур.

При використанні першого методу середній бал бонітету по агрогрупі ґрунтів і по ґрунтових відмінах розраховується з вра­хуванням долі впливу окремих властивостей грунтів на урожай куль­тур, яка дорівнює коефіцієнтові детермінації, розрахованому як квадрат коефіцієнта парної кореляції / /.

Коефіцієнт кореляції розраховується для умов земельнооціночного району.

В таблиці 23 наведений приклад визначення балів внутрігоспо­дарської оцінки земель шляхом диференціації показників агрогруп земель по ґрунтових відмінах. Якщо взяти для прикладу Західний Лісостеп, то вплив ґрунтових факторів на урожай озимої пшениці виражається такими коефіцієнтами: 0,64; 0,72; 0,37; 0,50; /для рН/. Звідси середній бал бонітету для агрогрупи грунтів складає:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]