Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іінтенсивне садівництво. Лабораторні роботи.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
31.68 Mб
Скачать

Завдання.

На основі лекційного матеріалу, та додаткових літературних джерел скласти проект шпалерної конструкції для саду площею 1 га.

Для виконання завдання слід скласти схему 1 га саду і умовними позначками відобразити необхідні елементи шпалери. На основі схеми провести розрахунок загальної кількості необхідних елементів шпалери на 1 га. Результати відобразити у вигляді таблиці.

ПРОЕКТ СТВОРЕННЯ ШПАЛЕРИ ДЛЯ ІНТЕНСИВНОГО САДУ

Схема садіння саду - ____ х ______ м;

Кількість дерев на 1 га - _____ шт.;

Площа саду - ____ га;

Розмір ділянки - ____ х ______ м.

Кількість рядів ____ шт.;

Довжина рядів ____м.

п/п

Елемент конструкції

Характеристика:

(розмір, вага ін.)

Кількість на 1 га, шт.; кг;

Кількість на всю площу, шт.; кг

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Елементи сучасних шпалер

кембрик кінцевий стовп проміжний стовп

кембрик в рулоні натягувальний пристрій розтяжки

якорі якір у грунті стебофікс

дріт для шпалер натягувальний пристрій дроту бетонфікс

Питання для самоконтролю.

1. З якою метою встановлюють шпалери в саду?

2. Який тип шпалер є найбільш поширеним у садівництві?

3. Основні вимоги до шпалер?

4. Що таке кембрик і для чого він застосовується?

5. Що таке стебофікс і для чого він застосовується?

6. Для чого служить бетонфікс?

7. Коли слід встановлювати шпалери?

8. Які наслідки має встановлення неякісних стовпів?

9. Якої висоти слід робити шпалеру? До яких наслідків веде

низька шпалера?

10. Яка залежність існує між висотою шпалери і шириною міжряддя?

Лабораторна робота № 6.

Тема: Складання технологічної карти утримання ґрунту у плодоносному саду.

Мета: навчитися проектувати та виконувати технологічні операції з утримання ґрунту у саду, розрахувати норму гербіцидів на конкретну площу саду.

Матеріали і обладнання: додаткова спеціальна література, табличні матеріали, унаочнення.

Загальна інформація.

Утримання ґрунту в міжряддях (залуження).Ґрунт в саду слід утримувати в такому стані, щоб не зменшувався вміст органічної речовини (гумусу), не спричинити його деградацію і закислення.

У посушливих регіонах ґрунт в міжряддях висівається суміш трав і таке залуження (газон) утримується протягом всього періоду експлуатації саду.

Траву необхідно скошувати 6-8 разів на рік, при досягненні нею висоти 15 см (в середньому через кожних три тижні). Таким чином ґрунт постійно поповнюється органікою та азотом. Використовуються машини Rinieri TRP250, Perfect T250, Perfect RN250, KS 220, RG 300 з робочою шириною скошування 2 м.

Утримання ґрунту в рядах. Ґрунт в рядах дерев утримують за такими системами:

  • механічне знищення бур'янів;

  • накривання ґрунту в рядах дерев поліетиленовою плівкою або агроволокном;

  • хімічне знищення бурянів (застосування гербіцидів).

Механічне знищення бур'янів у сучасних садах застосовують дуже рідко, за відсутностності спеціальної техніки. При екстенсивних технологіях зі схемами садіння 5 х 4 м, для механічного знищення бур'янів у рядах дерев, застосовували спеціальні садові культиватори і фрези з висувною рухомою секцією, які в сучасних ущільнених садах не можуть бути використані через великі габарити та травмування штамбів дерев.

Застосування чорної плівки чи агроволокна для накриття ґрунту в рядах дерев (ширина смуги 0,8 – 1,2 м) є перспективним напрямом, хоч і теж мало поширеним – при її застосуванні урожайність молодих садів збільшується на 20 -25 %. Вартість плівки є низькою (порівняно з гербіцидами). Недоліком є відсутність машин для її розтягування і фіксування та недовговічність плівки – в саду вона ефективно виконує своє завдання лише протягом 3 - 4-х років. Кращим варіантом є застосування чорного агроволокна товщиною 60.

Застосування гербіцидів – протягом останніх десятиліть залишається найефективнішим, швидким і дешевим способом знищення бур'янів. Тому саме цей спосіб утримання ґрунту в рядах дерев набув найбільшого поширення.

Основними препаратами, що застосовуються у садівництві є системні гербіциди суцільної дії (неселективні), діючою речовиною яких є гліфосат. Це такі препарати: Roundup 360 SL, Roundup 360 SL Ultra, Roundup Max, Avans 360 SL, Avans Premium, Gallup 360 SL, Glyfos 360 SL. Ці препарати застосовують в дозі 2-8 л/га, з витратою води 200-300 л/га. Потрапляючи на зелені частини бур'янів (листя, стебла) він проникає в них, поширюється у всій надземній і кореневій частині рослини, спричиняючи припинення процесу фотосинтезу в клітинах і поступове її відмирання. При потраплянні на листя яблуні сильно гальмує її ріст і в молодих садах може викликати повну загибель саджанців.

Основними ґрунтовими гербіцидами, що застосовуються в плодоносних насадженнях яблуні (старших 2-х років) є препарати, діючою речовиною яких є триазин: Аzotop 50 WP (Azoprim) в дозі 2-3 кг (на 800-1000 л води), який вноситься на вологий грунт, вільний від бур’янів. Річна доза його не повинна перевищувати 3 кг/га. Препарат слід вносити восени або весною на вільний від бур'янів достатньо зволожений ґрунт. При цьому препарат на поверхні ґрунту утворює плівку (екран), доторкаючись до якого проростаючі бур'яни гинуть. Якщо після обприскування проводився обробіток ґрунту (культивація, боронування) – гербіцидний екран руйнується і дія препарату припиняється. Тому, після внесення Азотопу, ніяких обробітків ґрунту не проводять. Крім базових препаратів, для знищення бур'янів, стійких до перелічених препаратів, часто застосовують такі ґрунтові гербіциди: Devrinol 450 SC, Goal 2 E, Casoron 4,75 GR. На практиці найчастіше застосовують таку систему боротьби з бур'янами: 10-15 травня проводять обприскування Раундапом - 3-4 л/га; 10-15 липня проводять обприскування Раундапом - 4-5 л/га; і, за потреби, 20 вересня (після збору плодів) обприскують Раундапом - 4-5 л/га.

При обприскуванні садів, гербіциди вносяться тільки в пристовбурні смуги (гербіцидний пар), ширина яких залежить від схеми садіння і форми крони дерев і коливається від 0,5 м при формуванні крон у вигляді суперверетена до 1,0-1,5 м у садах з округлими формами крон.

Оприскування проводять машинами: ОПШ, OPZ 300, OPZ 400, Percoz 400 та ін. Можна переобладнати звичайний навісний оприскувач замінивши польову балку на садову гербіцидну балку.