Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
експертна оцінка ПЗФ Івано-Фарнківської обл.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
155.14 Кб
Скачать

Національний природний парк «Синьогора»

Націона́льний приро́дний парк «Синього́ра» — природоохоронна територія на території Богородчанського району Івано-Франківської області, в околицях села Гута.

Історія.

Парк створено згідно з указом президента України Віктора Ющенка 21 грудня 2009 року з метою збереження, відтворення та раціонального використання типових і унікальних природних комплексів гірського масиву Ґорґани (Українські Карпати), що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення.

До території національного природного парку «Синьогора» погоджено в установленому порядку включення 10866 гектарів земель державної власності, які вилучаються у державної організації «Резиденція "Синьогора"» і надаються національному природному парку в постійне користування.

Процес створення.

Згідно з указом Президента України Кабінет Міністрів України та Державне управління справами повинні:

  1. вирішити у шестимісячний строк питання щодо реорганізації в установленому порядку державної організації "Резиденція «Синьогора» в національний природний парк «Синьогора»;

  2. забезпечити:

- затвердження у шестимісячний строк у встановленому порядку Положення про національний природний парк «Синьогора»;

- розроблення протягом 2010—2011 років та затвердження в установленому порядку Проекту організації території національного природного парку «Синьогора», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів і об'єктів;

- розроблення протягом 2010 року проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок і проекту з організації та встановлення меж території національного природного парку, виготовлення державних актів на право постійного користування земельними ділянками;

- продовження разом із Івано-Франківською обласною державною адміністрацією роботи з розширення території національного природного парку «Синьогора» за рахунок включення прилеглих земель, насамперед лісового фонду;

3) передбачати під час доопрацювання проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» та підготовки проектів законів про Державний бюджет України на наступні роки кошти, необхідні для функціонування національного природного парку «Синьогора».

Галицький національний природний парк.

Історія.

Галицький національний природний парк створений згідно з Указом Президента України Леоніда Кучми від 9 серпня 2004 року на площі 14684,8 га, з яких у постійному користуванні парку перебуває 12159,3 га.

Парк створено з метою збереження, відтворення та раціонального використання типових та унікальних лісових та лісостепових природних комплексів Передкарпаття. Основними напрямками діяльності парку є: охорона екосистем, науково-дослідна робота, туристсько-рекреаційна і еколого-просвітницька діяльність.

Згідно з чинним законодавством на території Галицького національного парку встановлено диференційований режим щодо охорони, відтворення та використання природних комплексів та об'єктів. Його територія розподілена на функціональні зони: заповідну — площею 5105,0 га, регульованої рекреації — 4405,0 га, стаціонарної рекреації — 14,0 га і господарську — 5160,8 га.

Головна садиба парку розташована в місті Галичі. У межах садиби працює музей «Природа Землі Галицької» (адреса: м. Галич, вул. Галич-Гора, 1).

Природні умови.

Територія парку розміщена вздовж річки Дністер та пониззі його приток — річок Лімниці, Лукви, Гнилої Липи. До складу території парку включено лісові урочища (загальною площею близько 11 тис. га), водно-болотні угіддя (площа водного дзеркала — 4096 га), ділянки з цінними угрупованнями лучно-степової рослинності, геологічні утворення.

Біота.

Розташування парку на стику трьох фізико-географічних країн (Опілля, Галицька улоговина та Передкарпаття) сприяло збереженню унікального генофонду рослинного і тваринного світу — тут трапляються як подільські, так і карпатські види. На території мешкає близько 5 тис. видів тварин (з них 355 видів хребетних) і виявлено 700 видів вищих судинних рослин. У межах парку зареєстровано 45 видів рослин і 48 видів тварин, занесених до Червоної книги України.

На степових ділянках «Касова Гора» та «Каменя» виявлено 25 видів рослин і 8 видів тварин, занесених до Червоної книги України, описано шість рідкісних степових угруповань, занесених до Зеленої книги України: формації ковили волосистої, ковили найкрасивішої, ковили пірчастої, ковили вузьколистої, костриці бліднуватої, осоки низької. Тут охороняються, крім чотирьох видів ковили, також зіноваті подільська та Пачоського, відкасник осотоподібний, сон великий, очиток застарілий та інші, а також «чевонокнижні» тварини: пугач, тхір степовий і горностай.

Тут зростають типові та рідкісні лісові рослинні угруповання, занесені до Зеленої книги України: група асоціацій дубових лісів ліщинових, асоціації грабово-дубового лісу плющевого та маренниково-плющевого, грабово-дубового лісу волосистоосокового та яглицевого (старі типові насадження), липово-дубових та кленово-липово-дубових лісів волосистоосокових та яглицевих (типові угруповання), асоціація букового лісу барвінкового.

Охороняються водні угруповання, занесені до Зеленої книги України: формація сальвінії плаваючої, глечиків жовтих, водяного горіха плаваючого, плавуна щитолисного. Унікальні букові ліси на лівобережжі Лімниці з безліччю карстових скель, лійок і печер вапнякового походження та 80-ти літні діброви з дуба звичайного, заболочене урочище «Корчева», глибоководне карстове лісове озеро «Сімлин» надають паркові неабиякої привабливості й цінності. Тут охороняються «червонокнижні»: підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, билинець комарниковий, цибуля ведмежа, рябчик великий, любка дволиста, лілія лісова, пальчатокорінники Фукса і травневий, лунарія оживаюча, венерині черевички і булатка великоквіткова.

У Галицькому НПП виявлено одну із найрідкісніших орхідей України — Офрис бджолоносний (Ophrys apifera Huds.)На водно-болотних угіддях серед рідкісних видів рослин зростають плавун щитолистий, сальвінія плаваюча і водяний горіх плаваючий.

За приблизними оцінками фахівців, на території Парку можна виявити не менше 12—15 тисяч видів комах. Згідно з попередніми даними і прогнозами ентомологів, лише одних метеликів — денних й нічних разом, буде виявлено близько 700—800 видів, а жуків — 1500—2000 видів.

З водно-болотних угідь найціннішими в науковому і природоохоронному плані є Бурштинське водосховище, річка Дністер та риборозплідні ставки. Ці водойми відіграють важливе значення для збереження видового багатства птахів. Під час міграцій тут скупчується до 20 тис. особин птахів 85-ти видів, на зимівлі реєструється до 3,5 тис. особин птахів 40-ка видів, на території парку розмножується 57 видів птахів.У Галицькому НПП виявлено першу гніздівлю рідкісного виду птахів косаря (Platalea leucorodia Linnaeus, 1758) у Верхньому Подністров'ї.Червонокнижні представники тваринного світу — борсук, сова довгохвоста, підорлик малий, лелека чорний та інші.Типовими «червонокнижними» представниками тваринного світу, життя яких пов'язане з водоймами, є: стерлядь, вирезуб, харіус європейський, чернь білоока, гоголь, крохаль довгоносий, скопа, кроншнеп великий, видра річкова та інші.