Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рокс.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
160.26 Кб
Скачать

2. Найважливіші аспекти управління персоналом

2.1. Загальна характеристика с/г підприємства "Кроно"

Історія створення компанії "Максі" почалася близько десяти років тому, в липні 1996 року. Тоді вона мала статус фірми і була утворена підприємцями Роздуховим Максимом Євгеновичем і Сівкова Олексієм Олеговичем. Виписка документів на товар здійснювалася вручну, продукти харчування доставлялися на склад найманим транспортом. Але, завдяки бажанню керівників рухатися вперед, фірма стала швидко розвиватися: збільшилася кількість співробітників.

Відмінними рисами компанії "Максі" завжди були і залишаються стрімкий розвиток, орієнтованість на торгівлю кращими товарами світових і вітчизняних виробників, багатий асортимент, високу якість і весь спектр споживчих послуг, сучасні та зручні технології обслуговування, молодий і дружний колектив.

В даний час в компанії працює 1500 співробітників, вікова категорія яких від 18 до 45 років. Одні влаштовуються на роботу тимчасово, інші на постійній основі. Найбільша плинність кадрів у складському комплексі, так як на посаду вантажників приходять працювати молоді люди до 30 років.

При прийомі на роботу кожному новому співробітнику встановлюється початковий розмір винагороди залежно від займаної посади. Співробітники компанії працюють 6 днів на тиждень, субота короткий день, неділя - вихідний.

Співробітникам, безперервно пропрацювали в компанії "Максі" більше трьох місяців, оплачується період тимчасової непрацездатності ("лікарняний") загальною тривалістю не більше 14 календарних днів з 1 січня по 31 грудня. Співробітники "Максі", що відпрацювали в ній мінімум один рік, мають право на щорічну оплачувану відпустку. Великим плюсом роботи в "Максі" є те, що компанія організувала безоплатну доставку персоналу на роботу і з роботи службовим транспортом.

Склалися в компанії "Максі" і свої корпоративні традиції. Однією з них є вшанування в День народження компанії кращих працівників, які зробили вагомий внесок у її розвиток. Напередодні свята у всіх колективах проходять урочисті збори, присвячені Дню фірми, на яких кращим співробітникам вручають від компанії листи подяки та почесні грамоти.

1 липня 2006 компанії "Максі" виповниться десять років. За ці роки "Максі" стала сильною, конкурентоспроможної, впевнено дивиться в майбутнє, що створює нові проекти і напрямки діяльності, постійно збільшує кількість і поліпшує якість послуг для своїх клієнтів компанією. Сьогоднішній успіх компанії "Максі" - закономірний результат всього попереднього шляху, який був пройдений завдяки цілеспрямованості та професіоналізму керівників і співробітників компанії, помножених на працьовитість, талант і наполегливість у досягненні поставлених цілей.

В даний час компанія "Максі" продовжує активно розвиватися і додає у свою історію все нові і нові досягнення.

2,2. Організаційна структура управління с/г підприємства "Кроно"

Головними органами управління компанією "Максі" є:

· Рада компанії;

· Генеральний директор.

До ради компанії входять Роздухов Максим Євгенович і Сівков Олексій Олегович. До компетенції ради директорів відносяться: визначення пріоритетних напрямів діяльності компанії, затвердження і підписання документів, регулюючих виробничо-господарську і фінансово-економічну діяльність компанії та інші повноваження.

Генеральним директором компанії є Сич Юрій Миколайович. Генеральний директор приймається і звільняється наказом будь-якого з членів ради компанії. У своїй діяльності генеральний директор компанії "Максі" керується законодавчими і нормативними документами, що регламентують виробничо-господарську і фінансово-економічну діяльність компанії, Статутом компанії, посадовою інструкцією та договором про оплатне надання послуг, укладеним з компанією. На генерального директора покладаються такі обов'язки: загальне керівництво поточною діяльністю компанії, за винятком питань, віднесених до виключної компетенції ради компанії; видання наказів і розпоряджень, обов'язкових для виконання всіма працівниками компанії; розпорядження коштами та майном компанії з дотриманням вимог відповідних нормативних актів, Статуту компанії ; контроль за дотриманням законності в діяльності всіх служб компанії.

Генеральний директор "Максі" має право представляти інтереси компанії у взаємовідносинах з фізичними та юридичними особами, органами державної влади та управління, а також діяти від імені компанії, без оформлення довіреності.

Генеральний директор несе відповідальність за скоєні в процесі здійснення своєї трудової діяльності правопорушення, а також за заподіяння матеріальної шкоди в межах, визначених чинним трудовим законодавством РФ.

У підпорядкуванні у генерального директора знаходиться оптовий і роздрібний сектору та напрями, виконують загальні функції (див. рис. 7-16 додаток 2).

До оптовому сектора належать комерційний напрямок, складський комплекс, напрямок по роботі з персоналом і база-філія в м. Великий Устюг.

До складу роздрібного сектора входять обліково-ревізійний відділ, комерційний напрямок і напрямок по роботі з персоналом.

Напрями, виконують загальні функції включають в себе напрямок безпеки, напрямок з інформаційних технологій, контрольно-фінансовий напрямок, напрямок матеріально-технічного забезпечення, напрямок суспільного харчування, напрямок розвитку.

У компанії "Максі" використовується поєднання таких типів структур управління як функціональна і матрична.

В основі функціональної структури лежить принцип, відповідно до якого кожен керівник має право давати вказівки з питань, що входять у його компетенцію.

Прикладом такої структури є спрощена схема оптового сектору компанії "Максі".

У компанії "Максі" є служба управління персоналом, в діяльності якої є свої недоліки:

- Слабкий зв'язок між затраченими зусиллями і досягнутими результатами персоналу, а також між досягнутими результатами і бажаним заохоченням;

- Система заохочень за виконану роботу забезпечує преміювання співробітників, але не враховує можливість їх кар'єрного зростання;

- Недостатній контроль за трудовою дисципліною персоналу;

- Велика плинність кадрів.