Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рокс.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
160.26 Кб
Скачать

2,3.Аналіз мотивації трудової діяльності працівників с/г підприємства "Кроно"

Для управління працею на основі мотивації в компанії "Максі" використовуються такі передумови, як виявлення схильностей та інтересів працівника з урахуванням його персональних та професійних здібностей, визначення мотиваційних можливостей і альтернатив в колективі і для конкретної особи.

Значний інтерес для керівників компанії "Максі" представляють мотиви праці, що лежать в основі прагнення працівників компанії до трудової діяльності в галузі торгівлі.

Існує кілька видів мотивів до праці, використовуваних співробітниками компанії "Максі".

1. Мотив соціальності (потреба бути в колективі). Потреба "працювати в хорошому колективі" є в кожного працівника компанії "Максі".

2. Мотив самоствердження характерний для значного числа працівників, переважно молодого та зрілого віку. Він є власне мотивуючим факторів для співробітників високої кваліфікації (наприклад, для генерального директора).

3. Мотив самостійності притаманний працівникам з "хазяйської" мотивацією, які готові жертвувати стабільністю, а іноді і більш високими заробітками замість установки "бути господарем і самостійно вести свій бізнес".

4. Мотив надійності (стабільності) присутній тоді, коли перевага віддається стабільності буття і діяльності. Такий мотив використовується інспектором по товару складу "Прибудова" Куликовим Олегом Сергійовичем і виявляється в дотриманні чітким інструкціям та правилам, в добровільному прийнятті на себе відповідальності, а також у несхвалення великих і різких змін на роботі.

5. Мотив придбання нового (знань, речей) лежить в основі багатьох елементів впливу. Особливо він відчутний у середовищі висококваліфікованих фахівців: програмістів, юристів та ін

6. Мотив справедливості. У компанії встановлюється своє розуміння справедливості: при нарахуванні заробітної плати, премій і т.п.

7. Мотив змагальності як основа організації змагання один з найсильніших мотивів, властивих кожній людині, яка працює в компанії "Максі".

Після визначення у співробітників компанії виду мотивів до праці, керівник повинен визначити до якого з типів мотивації належить кожен працівник компанії "Максі".

1. Інструментальний тип орієнтований на "голий" заробіток, бажано готівкою і без затримок. Для нього важливо забезпечити своє життя самостійно.

2. Професійний тип вважає найважливішою умовою діяльності реалізацію своїх професійних здібностей і можливостей. Його в значній мірі хвилюють зміст праці і характер роботи. Даний тип має сильну внутрішню мотивацію.

3. Патріотичний тип характеризується тим, що основа його мотивації до праці - високі ідейні і людські цінності (досягнення рівності, соціальної гармонії і т.д.). Його головною нагородою є загальне визнання незамінності в фірмі.

4. Хазяйський тип заснований на досягненні і примноження власності, матеріальних благ тощо Він добровільно бере на себе відповідальність, але не терпить жорсткого контролю.

5. Люмпенізований тип воліє зрівняльний розподіл матеріальних благ. Такі працівники не люблять відповідальності, індивідуальних форм праці, не прагнуть підвищити свою кваліфікацію, не вміють і не хочуть працювати колективно. Мотивації працівника сприяє створення в колективі клімату взаємодопомоги, дотримання співробітниками принципів взаємної поваги та довіри.

Трудову діяльність працівників компанія "Максі" мотивує наступними способами.

1. Використання негрошовій форми компенсацій. Компанія організувала безоплатну доставку персоналу на роботу і з роботи власним службовим транспортом. Також усім працівникам компанії видається два види спецодягу (літня і зимова).

2. Видача 1 раз на місяць компенсації за проїзд у вигляді певної суми грошей на придбання проїзного квитка для проходження від місця проживання до місця роботи і назад.

3. Надання працівникам гарантій, у вигляді гарантій при прийомі на роботу, переведення на іншу роботу, по оплаті праці, при направленні у службові відрядження, при переїзді на роботу в іншу місцевість, при вимушеному припиненні роботи не з вини працівника, при наданні щорічної оплачуваної відпустки.

4. Застосування заохочень і покарань (див. додаток 8). Наприклад, заохоченнями складського співробітника є вдячність, вручення вимпела "Кращий", премія, підвищення категорії, підвищення на посаді і т.д., а покараннями - зауваження, догана, позбавлення додаткового вихідного, штраф, пониження в посаді і т.д. Великого поширення набуло заохочення у формі цінних подарунків (наприклад, туристичними путівками) кращих співробітників компанії "Максі". Процедура нагородження відбувається на публічних заходах і святкуваннях.

На трудову мотивацію працівників компанії "Максі" впливають різні стимули: система економічних нормативів і пільг, рівень заробітної плати і справедливість розподілу доходів, умови і змістовність праці, визнання з боку оточуючих і кар'єрні міркування, цікава робота тощо Всі ці стимули знаходять відображення в якісній трудової діяльності всіх співробітників компанії.

З метою підвищення особистої зацікавленості складських співробітників оптового сектору в результатах своєї виробничої діяльності, підвищення трудової дисципліни, прищеплення колективної відповідальності та стимулювання колективної роботи, забезпечення найбільш ефективної роботи складського комплексу генеральний директор компанії "Максі" наказав:

1. З 1 жовтня 2004 року ввести в дію систему мотивації складського персоналу всіх складів оптового сектору.

2. Учасниками системи мотивації оголосити тільки бригади зазначених підрозділів. У кожному складі визначати бригаду - переможця за підсумками місяця згідно з установленими критеріями.

3. Установити такі критерії оцінки діяльності бригад:

а) кількість допущених прогулів у бригаді за місяць;

б) кількість допущених запізнень у бригаді за місяць;

в) кількість допущених відсутностей з поважної причини в бригаді за місяць;

г) загальна сума виданого бригадою товару за накладними за місяць.

4. Видачу преміальних винагород на кожному складі робити один раз на місяць, термін до 15 числа місяця, наступного за звітним на загальних зборах складу.

5. Установити такі суми преміальних винагород: для комірників - 800 рублів, для вантажника - 500 рублів.

6. Розрахунки показників по кожній бригаді виробляти начальникам відповідних і затверджувати адміністративному директору оптового сектору компанії.

Більш докладно описаний вище наказ генерального директора компанії Сича Юрія Миколайовича дивися в додатку 9.

Аналізуючи мотивацію трудової діяльності працівників компанії "Максі" можна зробити висновок про те, що керівництво компанії проявляє турботу про підвищення добробуту всіх співробітників "Максі": регулярна видача матеріальних і нематеріальних винагород, видання наказів по мотивації і стимулювання трудової діяльності, справедливе ставлення до всіх працівників.