Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг(іспит).docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
140.48 Кб
Скачать

45. Завдання екологічного маркетингу у сфері послуг в Україні.

Формування екологічних потреб, і, відповідно, попиту на екологічно чисту продукцію (екологічні блага) — основне завдан­ня екологічного маркетингу.

Завдання екологічного маркетингу включають: формування на ринку екологічно усвідомлених потреб;створення умов для збереження навколишнього середовища; пристосування виробництва до умов ринку;розробку конкурентоздатної, екологічно чистої продукції;інтенсифікацію збуту екологічно чистої продукції;отримання додаткового прибутку за рахунок екологізації виробництва.

46. Принципи інновацій, що сприяють зменшенню витрат та ризиків підприємства. Створення нових продуктів та технологій пов’язане з велики­ми витратами та ризиком. Зменшенню останніх сприяє дотри­мання таких принципів:

1) інновація має базуватися на довгостроковому цільовому та стратегічному плануванні;

2) розмір, структура, фінансові можливості підприємства ма­ють бути достатніми для здійснення інноваційних заходів;

3) підприємству необхідно творчо підходити до цільових рин­ків та технологій;

4) слід здійснювати постійний обмін інформацією зі спожива­чами та експертами для своєчасного виявлення нових потреб;

5) нові продукти мають відрізнятися від конкуруючих;

6) інновації, джерелом яких були вимоги ринку, мають більші шанси на успіх ніж ті, котрі виникли як результат науково-технічних досліджень.

47. Екологічна сертифікація. Екологічна сертифікація — добровільна маловитратна форма гігієнічного тестування і висновку про можливість віднесення продукції до екологічно чистої. У випадку позитивного результату, визначається рівень екологічної чистоти і видається сертифікат, який, у свою чергу, має за собою право на юридично бездоганну рекламу продукції як екологічно чистої. При цьому використовуються стандарти в області екологічного менеджменту серії ISO 14000, тісно пов’язані з чинними стандартами серії ISO 9000, які відповідають міжнародним стандартам менеджменту якості. Міжнародні стандарти серії ISO 14000 встановлюють вимоги до систем екологічного менеджменту, щоб надати організаціям (компаніям, підприємствам, виробникам) інструмент для розробки політики і визначення задач зменшення негативного впливу на навколишнє середовище.

Екологічна сертифікація може сприяти просуванню продукції вітчизняних підприємств на зовнішні ринки, задовольнити український ринок екологічно чистою продукцією і дати змогу забезпечити продукцію юридично захищеними екознаками.

48. Функції учасників каналів розподілу екологічно чистої продукції.Учасники каналів розподілу екологічно чистої продукції повинні бути підібрані якнайретельніше, адже від кожного з них залежить можливість екологічної сертифікації товару. Ці учасники виконують ряд функцій, до яких належать:

1) проведення науково-дослідних робіт, налагодження контактів з потенційними споживачами, формування попиту на екологічно чисті продукти, пристосування товарів відповідно до вимог споживачів з мінімальною шкодою для навколишнього середовища;

2) екологічно найбезпечніше транспортування і складування товарів, стимулювання збуту, фінансування і прийняття відповідальності за функціонування каналу розподілу.

3) Вибір шляхів збуту належить до стратегічних рішень під­приємства. Вибираючи канали збуту, підприємець вирішує, які верстви споживачів, через які проміжні рівні він буде забезпечувати своєю продукцією або послугами. На більшість товарів існує багато альтернативних каналів збуту.

49. Перспективи успішного впровадження екологічного маркетингу у практичну діяльність підприємств.впровадження екологічного маркетингу на практиці:

1) формування на ринку попиту на продукцію еколого- орієнтованих підприємств;

2) довкільна сумісність не тільки властивостей продукції, але й її виробництва, споживання, переробки та утилізації відходів;

3) застосування при виготовленні продукції технологій та матеріалів, які є мінімально шкідливими для довкілля;

4) виготовлення продукції, яка поєднує у собі споживчі потре¬би, відповідний допустимий рівень цін та довкільну сумісність;

створення іміджу продукції високої якості та іміджу підприємства — як екологічно свідомого виробника.

50. Чинники макросередовища екологічно орієнтованого маркетингу.До чинників макросередовища екологічно орієнтованого підприємства належать:

1) Політико–правові чинники:зростання кількості громадських організаційз охорони навколишнього середовища ;моніторинг ;законодавча база;оподаткування; державне регулювання.

2) Демографічні чинники:Зростання кількості екологічно–свідомих покупців; Зростання кількості освічених людей; різноманіття екологічно–орієнтованих людей.

3) Природні чинники: Обмеженість природних ресурсів;Нагромадження відходів;зростання цін на паливо та енергію;Забруднення навколишнього середовища.

4) Соціо–культурне середовище:Екологізація освіти;Формування еколого–усвідомлених потреб;Етичні проблени;Здоров’я

5) Економічні чинники: платоспроможність населення;розподіл доходів; зміни в структурі витрат;рівень цін на екопродукцію

6) Науково–технічне середовище:прискорення науково–технічного прогресу;Зростання фінансування наукових розробок та досліджень;удосконалення існуючих технологій та продукції у напрямку їх екологізації.