Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг(іспит).docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
140.48 Кб
Скачать

21. Екологічно чистий продукт та критерії його розпізнання

Екологічно чистими називаються продукти, товари або послуги, які у процесі всього свого життєвого циклу, від сировини до споживання, утилізації, повторного використання чи переробки (від “колиски до могили” - creddle to grave), відповідають вимогам екологічного підприємництва (стійкого розвитку), можуть задовольняти екологічні потреби і пропо¬нуються на ринку з метою привернення уваги, прид¬бання, використання або споживання.

Екологічно чистий продукт — це не просто продукт, який не містить сторонніх домішок, тобто речовин, які могли б про¬никнути в цей продукт із забрудненого середовища, з упаковки або в процесі його виробництва.

Екологічно чистий продукт можна розпізнати за такими критеріями:

• продукція виготовлена з довкільно- нешкідливих матеріалів, не містить в собі речовин, які негативно впливають на здоров’я людини;

• при виготовленні продукції застосовуються технології, з мінімальним негативним впливом на навколишнє середовище;

• виробники та постачальники несуть повну відповідальність за безпеку використання продукції не лише у сфері споживання, але й щодо впливу на довкілля;

• пакувальні матеріали для продукції є довкільно- нешкідливі, мають можливість повторної переробки, використання чи безпеч¬ної утилізації.

22. Система екологічного товароруху.

Система екологічного товароруху – це забезпечення доставки товару з мінімальною шкодою для навколишнього середовища в те місце, де він потрібен, в той час, коли він потрібен, в таких кількостях, в яких він може бути проданий, і такої якості, яка цілком задовольняє екологічно свідомого споживача.

Ця система включає в себе також і оптимальне для навколишнього середовища управління складським господарством з основними і проміжними складами.

Сам процес організації товароруху на практиці включає в себе декілька самостійних етапів:

а) вибір місця зберігання запасів готової продукції і системи складування (включаючи автоматизовану пошукову систему);

б) визначення систем переміщення вантажів (готової продукції) від виробничих підрозділів, місць упаковки (розфасування) на склади;

в) організація автоматизованої системи управління запасами продукції, запасними частинами до техніки і обладнання;

г) вибір і організація автоматизованої системи обробки замовлень;

д) вибір транспортних засобів, що меншою мірою впливають на навколишнє середовище;

е) вибір оптимальних способів і маршрутів транспортування товарів до місць продажу.

Всі ці етапи повинні максимально відповідати умовам екологічної безпеки та бути мінімально шкідливими для навколишнього середовища.

23. Інтенсивний, ексклюзивний та вибірковий розподіл.

При інтенсивному розподілі забезпечується наяв­ність запасів товарів у якомога більшій кількості торгових підприємств. Такий підхід забезпечує максимально широке поширення товару і є зручним для покупців, а, отже і прийнятним для пропозиції екологічно чистої продукції, у випадку її до­статньої кількості.

Розподіл на правах винятковості (ексклюзивний) – означає навмисне різке обмеження числа посередників на кожному рівні каналу і їх виняткові права на продаж товарів фірми. Така система передбачає умову виняткового дилерства, за якої посередник не має права торгувати продукцією інших фірм. Щодо екологічно чистої продукції такий підхід не дуже ефективний, адже він не забезпечує доступу до широких верств населення, але дозволяє створити престижний образ товару і забезпечити його високими націнками, отже, може використовуватись в період створення первинного попиту, для формування екологічно позитивного іміджу продукції. Він забезпечує суворий контроль над каналами збуту.

Вибірковий (селективний) розподіл і збут – це щось се­реднє між розглянутими вище підходами. Фірма-виробник використовує середнє число оптових і роздрібних посередників. Цей метод є найефективнішим для пропозиції екологічно чистої продукції, оскільки дає змогу поєднувати престижний образ товару з оптимальним обсягом продажу і забезпечувати контроль над переміщенням товарів.