Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг(іспит).docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
140.48 Кб
Скачать

20. Участь працівників служби маркетингу в інноваційному продуктовому проекті.

З поняттям інновація пов'язується розроблення нових това­рів та послуг на умовах привабливіших для покупця ніж існуючі. Інноваційний потенціал передовсім виявляється через здатність підприємств виробляти наукомістку продукцію, що відповідає вимогам ринку. Розрізняють технологічну та продуктову іннова­цію. Кінцевим результатом продуктової інновації є науковий продукт на основі патентної або іншої тимчасової монополії під­приємства. Технологічна інновація поліпшує якість продукту, створює його нову модифікацію.

Діяльність служби маркетингу в інноваційному процесі умов­но поділяють на два напрямки: забезпечення і реалізація. Забез­печення здійснюється за допомогою формування та розвитку постійної інноваційної орієнтації працівників підприємств, рин­кових досліджень товарів-конкурентів та галузевих тенденцій щсидо їхньої появи, консультування керівництва фірм стосовно комерційних перспектив нового товару. Оцінювання комерційних перспектив нового продукту за умов конкурентного середовища є дуже важливим, тому методика та-когх) оцінювання є комерційною таємницею кожної окремої фір­ми.. Загалом більшість фірм використовує так звану оцінну мат-рищю нового товару з універсальним алгоритмом економічного аншлізу. Спочатку оцінюється імовірний ринок нового товару, йогго стан і перспективи розвитку, а потім конкурентоспромож­ність товару на ринку, що досліджується. Окремо вивчаються ре-альзні можливості збуту товару на цільовому ринку. Завершується аналіз оцінюванням виробничих можливостей для забезпечення стаїбільного та своєчасного випуску якісного товару. Оцінювання за кожним критерієм здійснюється залежно від вибраної методики кількісних вимірів. Здебільшого ця методика є «ноу-хау» продуцента або консалтингової фірми.

Маркетологи беруть участь у маркетинговому забезпечен­ні інноваційної діяльності на всіх етапах створення нового продукту. На етапі оцінювання та відбору перспективних ідей нових товарів використовуються результати вивчення марке-тологами найстійкішого елемента — ринкових потреб. Беруть до уваги склад потенційних покупців та головні чинники сег-ментування ринку, перспективи розвитку потреби та можливі альтернативи її задоволення. Звертається особлива увага на те, щоб у задумі майбутнього товару не було соціально-не­гативних чинників, які можуть заважати його збуту, а також на відповідність нового продукту галузевим тенденціям. Оці­нювання перспективності ідей нових товарів має здійснювати експертна група, що складається із маркетологів, економістів та керівників провідних підрозділів підприємства. Наслідки ринкових досліджень дають змогу всі ідеї нових товарів роз­поділити на безперспективні, віддаленої перспективи, перс­пективні. Для створення товарів, концепції яких є найперспектив-нішими з комерційного погляду, відкривається фінансуван­ня. Надалі служба маркетингу здійснює періодичне оціню­вання новації за універсальним алгоритмом економічного аналізу, постійно уточнює і коригує обсяги виробництва й ці­нові параметри товару, вивчає можливості його спеціалізації або універсалізації. Це дає змогу своєчасно передбачити без­перспективність товару й уникнути комерційного провалу на ринку.

Отже, сучасний етап розвитку маркетингу передбачає ак­тивну участь його фахівців на всіх стадіях створення іннова­ційного продукту з різною мірою відповідальності.