Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дрюкен факен =).docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
978.36 Кб
Скачать

5.2 Забруднення атмосфери

5.2.1 Джерела забруднення атмосфери.

Існують три основні джерела забруднення атмосфери: промисловість, побутові котельні і транспорт. Для кожного з цих джерел у загальному, забруднення повітря сильно різниться залежно від місця. Зараз, загальновизнано, що найбільш сильно забруднює повітря промислове виробництво. Джерела забруднення - теплоелектростанції, які разом з димом викидають у повітря сірчистий і вуглекислий газ; металургійні підприємства, особливо кольорової металургії, які викидають у повітря оксиди азоту, сірководень, фтор, хлор, аміак, сполуки фосфору, частинки і з'єднання ртуті і миш'яку; хімічні і цементні заводи. Шкідливі гази потрапляють в повітря в результаті спалювання палива для потреб промисловості, опалення приміщень, роботи транспорту, спалювання і переробки побутових і промислових відходів. Атмосферні забруднювачі поділяють на первинні, що надходять безпосередньо в атмосферу; і вторинні, є результатом перетворення останніх. Так, що надходить в атмосферу сірчистий газ окислюється до сірчаного ангідриду, який взаємодіє з парами води і утворює крапельки сірчаної кислоти. При взаємодії сінного ангідриду з аміаком утворюються кристали сульфату амонію. Подібним чином, у результаті хімічних, фотохімічних, фізико-хімічних взаємодій між забруднюючими речовинами і компонентами атмосфери, утворюються інші вторинні ознаки. Основним джерелом пірогенного забруднення є на планеті теплові електростанції, металургійні і хімічні підприємства, котельні установки.

Востаннідесятиліттяузв'язкузшвидкимрозвиткомавтотранспортуіавіаціїістотнозбільшиласячасткавикидів, щоуатмосферувідрухомихджерел: легковихавтомобілів, тракторів, тепловозівілітаків. Згідно з оцінками, в містах на частку автотранспорту доводиться (залежно від розвитку в даному місті промисловості і числа автомобілів) від 30 до 70% загальної маси викидів.

5.2.2 Забруднення повітряного середовища в процесі молочного виробництва

Для аналізу впливу підприємств молочної промисловості на повітряне середовище необхідно оцінювати основні джерела забруднення.

Інвентаризація джерел викидів підприємств молочної промисловості дозволяє виявити основні технологічні процеси та обладнання, що викликають забруднення повітряного середовища.

Вентиляційні викиди основних виробничих цехів молочних підприємств відносяться до категорії умовно-чистих і практично не забруднюють повітряне середовище.Обсяг викиду залежить від продуктивності аспіраційної системи

Основними джерелами забруднення повітря є:

  • виробництво сухого незбираного і знежиреного молока;

  • сироробний цех (парафінери, коптильні ковбасного сиру);

  • паросилове обладнання (котельня);

  • використання автотранспортних засобів.

Аналіз викидів шкідливих речовин підприємствами галузі показує, що забруднення атмосфери відбувається в основному від трьох видів джерел:

1) викиди від основного виробництва,

2) викиди від допоміжного виробництва (котельня, компресорна),

3) автотранспорт.

При нормуванні викидів в атмосферу використовуються загальноприйняті методики. Всі підприємства молочної промисловості повинні здійснювати систему контролю забруднень, і вести статистичний звіт за формою № 2 - тп (повітря).

Основним напрямом захисту повітряного басейну від викидів на підприємствах молочної промисловості є:

  • розробка і впровадження підприємством заходів щодо зниження концентрації викидів до величин, що не перевищують ГДК;

  • очищення вентиляційного повітря і газів перед викидом в атмосферу;

  • використання енергозберігаючих технологій.

Вторинне тепло сконденсованої води може бути використано для допоміжних потреб підприємства, опалення основних цехів і тепличного господарства, попереднього підігріву продукції і т.д.

Утилізація тепла димових газів при охолодженні до температури 35-40º С дозволяє підвищити коефіцієнт використання котлів та зменшити теплові викиди в атмосферу. В цілях зниження теплового забруднення атмосфери та економії тепла на підприємствах з виробництва сухого молока, відпрацьоване повітря, температура якого становить 75 - 85º С, можна використовувати для змішування з первинним повітрям. Це дозволяє економити до 20% тепла.

Відпрацьоване повітря сушильних установок може застосовуватися для підігріву повітря в рекуператорах. Одним з напрямків скорочення шкідливих викидів в атмосферу є переведення автотранспорту з дизельного палива на карбюраторне.

Очищення вентиляційного повітря і газів перед викидом в атмосферу виробляють в газопилоочисних установках і апаратах.

Удосконалення процесу уловлювання молочної пилу при сушінні молочних продуктів є важливим чинником впровадження безвідходної технології.

5.2.3 Відходи виробництва та споживання

Значною екологічною проблемою сучасного світу є освіта і подальші операції з відходами виробництв і споживання. Ними прийнято називати залишки сировини, матеріалів, напівфабрикатів, інших продуктів і виробів, які утворилися в процесі виробництва і споживання, а також товари (продукція), втратили свої споживчі властивості. Відходи можуть бути реально чи потенційно використані в інших (відмінних від джерела утворення) галузях діяльності людини або в ході реєстрації. У цьому головна принципова відмінність в шляхах поводження з відходами. Відходи, які не можуть бути використані навіть потенційно, повинні бути поховані, а якщо вони є шкідливими для людини, інших живих організмів і в цілому для навколишнього середовища, то попередньо їх необхідно знешкодити (нейтралізувати).

Величезну проблему становлять відходи виробництва. Залишки сировини, матеріалів, напівфабрикатів, що утворилися при виробництві продукції або виконанні робіт і втратили повністю або частково вихідні споживчі властивості. Вони можуть бути безповоротними (технологічні втрати: випаровування, угар, усушка) і поворотними. До них слід зарахувати відходи виробничого споживання - непридатні для подальшого використання за прямим призначенням.