Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дрюкен факен =).docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
978.36 Кб
Скачать
  1. Розрахунок електропостачання вимірювальної лабораторії

    1. Характеристика по режиму роботи приймачів

Вимірювальна лабораторія знаходиться у приміщенні молокопереробного цеху. Постачання електроенергії здійснюється напряму від власної підстанції до цеху, а там вже ділиться на лабораторію и на інші виробничі приміщення. Тому розрахунок ведеться для повного електропостачання цеху.

Близько 70% усієї вироблюваної в нашій країні електричної енергії споживається промисловими підприємствами.

Приймачі даного металообробного підприємства можна розділити на групи:

  • Приймачі трифазного струму напругою до 1000 В. частотою 50 Гц.

  • Приймачі однофазного струму напругою до 1000 В. частотою 50 Гц.

  • Приймачі постійного струму, що живляться від перетворювальних підстанцій та підстанцій.

  1. Приймачі, що працюють в режимі з тривало незмінною або мало мінливої ​​навантаженням. У цьому режимі електрична машина або апарат може працювати тривалий час без підвищення температури окремих частин машини або апарата понад допустимої.

  2. Приймачі, що працюють в режимі повторно - короткочасного навантаження. У цьому режимі короткочасні робочі періоди машини або апарата чергуються з короткочасними періодами відключення. Повторно - короткочасний режим роботи характеризується відносною тривалістю включення і тривалістю циклу.

2.2 Характеристика споживачів за ступенем безперебійності електропостачання

З точки зору забезпечення надійного і безперебійного живлення, наступники електричної енергії діляться на три категорії.

До 1 категорії відносять електроприймачі, перерва електропостачання яких може спричинити за собою: небезпеку для життя людей, значної шкоди народному господарству, пошкодження дорогого основного обладнання, масовий брак продукції, розлад складного технологічного процесу, порушення функціонування особливо важливих елементів комунального господарства. Електроприймачі повинні забезпечуватися електроживленням від 2 і більше джерел, причому перерва в електропостачанні допускається на час АВР 1 - 2 сек.

У 2 категорію входять електроприймачі, перерва електропостачання яких призводить до масового недоотпуску продукції, масовим простоїв робочих, механізмів і промислового транспорту, порушення нормальної діяльності значної кількості міських і сільських жителів. Для приймачів перерву харчування допускається на час, необхідний для включення резерву, але не більше 1 - 2год.

До 3 категорії відносять всі інші електроприймачі, що не підходять під визначення до 1 та 2 категорій. Це головним чином різні допоміжні механізми в основних цехах, цеху несерійного виробництва. Перерва на весь час ремонту, але не більше ніж на 1 добу.

У приміщеннях з технологічних умов виробництва не виділяється технологічна пил в такій кількості, щоб вона осідала на проводах або проникала б всередину машин або апаратів.

Приміщення в цеху не відносяться до вибухонебезпечних, оскільки обсяг вибухонебезпечної суміші не перевищує 5% від вільного об'єму приміщення.

Приміщення в цеху відносяться до сухих приміщень, у яких відносна вологість повітря не перевищує 60%. А за відсутності різних перерахованих вище агресивних середовищ можна віднести приміщення в цеху з нормальним середовищем.

Приміщеня цеху характеризується як нормальне на підставі наступних параметрів:

  1. відносна вологість повітря не вище 60%. ПУЕ 1.1.6.

  2. температура повітря не вище 350С ПУЕ 1.1.10.

  3. технологічна пил відсутня ПУЕ 1.1.11.

  4. агресивні пари, рідини і гази не застосовуються ПУЕ 1.1.11

    1. Вимога до схем електропостачання відповідно з середовищем і категорією

При проектуванні систем електропостачання повинні розглядатися питання: Перспектива розвитку електричних систем електропостачання, забезпечення комплексного і централізованого електропостачання споживачів, зниження втрат електричної енергії. Питання про надійність електропостачання споживачів пов'язаний з числом джерел живлення, схемою електропостачання та категорією споживачів. У заводському цеху переважають приймачі третьої категорії, вони мають одне джерело живлення.

Економічність - мінімальні витрати на схему електропостачання, але при цьому схема повинна забезпечувати надійне електропостачання відповідно до категорії споживачів

Гнучкість - схема повинна допускати переробки і зміни в схемі пов'язані з введенням нових потужностей, збільшенням навантаження без істотних переділів схеми.

Зручність в експлуатації - обладнання має бути доступне для огляду і ремонту і швидкого усунення несправностей.

Принципи побудови схем електропостачання:

  1. Відмова від холодного резерву - тобто всі лінії і трансформатори повинні перебувати під напругою або під навантаженням

  2. Роздільна робота ліній і трансформаторів - всі лінії і трансформатор працюють роздільно.

  3. Глибоке секціонування - всі секції шин секціонованими

  4. Наближення ВН до споживачів.