Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Земельное.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
301.57 Кб
Скачать

Практичні завдання

Задача № 1. Вісім років тому громадянинові Целютіну О.Р. бу­ло надано земельну ділянку для спорудження житло­вого будинку. Через брак коштів будинок він не звів, але земельну ділянку обробляв і сплачував сільсько­господарський податок. Громадянин Целютін О.Р. має намір приватизувати зазначену земельну ділянку.

Питання.

1. Який порядок безоплатної приватизації зе­мельних ділянок громадянами передбачено земель­ним законодавством?

2. Який орган влади розв'язує питання про на­дання громадянам земельних ділянок для будів­ництва?

3. Чи може громадянин Целютін О.Р. приватизу­вати надану йому земельну ділянку?

Задача № 2. ТОВ «Укрпром» звернулося до Інституту земле­устрою з питання виготовлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку загальною площею 4,13 га, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Земельна ділянка на­лежить ТОВ «Укрпром» на праві приватної власнос­ті. Це право було набуте згідно зі ст. 131 Земельного кодексу України на підставі договору міни. Договір між ТОВ «Укрпром» і громадянином Корнєвим Р. Д. посвідчив приватний нотаріус. Інститут землеуст­рою відмовив, посилаючись на те, що міну земель­них ділянок здійснено з порушенням земельного за­конодавства, зокрема з п. 15 Перехідних положень Земельного кодексу України, де тимчасово обмеже­но оборот земельних ділянок.

Питання.

1. Дайте характеристику договору міни за цивіль­ним законодавством.

2. Чи правомірна відмова Інституту землеустрою виготовити правовстановлюючі документи?

Задача № 3. Миколаївське обласне управління земельних ресурсів розглянуло звернення забудовників мікрорайону м. Вознесенська щодо повноважень міської ради у сфері регулювання земельних відносин, зокрема у питанні розпоряджання землею. У встановле­ний строк забудову вони не провели, а здавали свої ділянки підприємцеві Слободі П.Я., який використовував їх не за призначенням. Землі громадянам під забудову були надані у власність.

Питання.

1. Які повноваження міської ради з регулювання земельних відносин?

2. Які наслідки настають при невикористанні чи використанні земельної ділянки не за цільовим призначенням?

Задача № 4. Голові сільської ради надійшла анонімна заява, в якій зазначалося, що за рішенням сільської ради гро­мадянинові Фуксу Д.Є. передано у власність земель­ну ділянку розміром 0,06 га для індивідуального дач­ного будівництва. Однак громадянин Фукс Д.Є. пе­редану у власність земельну ділянку переуступив своєму родичу Фуксу Є.Є., який і зводить на цій ді­лянці будинок та інші споруди. За передачу земельної ділянки Фукс Є. Є. подарував Фуксу Д. Є. автомобіль.

Питання.

1. Яке рішення повинна прийняти сільська рада в цій ситуації?

2. Які норми земельного законодавства порушено в цій ситуації?

3. Розкрийте зміст діяльності сільської ради з пи­тань управління землями.

Задача № 5. На підставі рішення місцевої держадміністра­ції юридичній особі було надано в користування земельну ділянку для будівництва тваринниць­кої ферми з відгодівлі худоби, проте попередньо не було складено проект відведення земельної ді­лянки.

Питання.

1. Чи законне це рішення?

2. Які повноваження місцевих державних адмі­ністрацій у галузі земельних відносин.

3. Який порядок складання проекту відведення земельної ділянки передбачено українським законодавством?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]