Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Земельное.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
301.57 Кб
Скачать

Практичні завдання

Задача № 1. Громадянин Піскун О.О., одержавши у встановленому порядку 10 га землі для ведення фермерського господарства, обробляти землю не став, а надав її в оренду комерційному підприємству. Підприємство використало земельну ділянку для створення кінноспортивної бази. Це повідомлення анонімно надійшло до сільської ради.

Питання.

1. Яке рішення у зв'язку з цим повідомленням може прийняти сільська рада?

2. Який порядок надання земель для ведення фермерського господарства передбачено земельним за­конодавством?

3. Які обов'язки землекористувачів передбачає земельне законодавство?

Задача № 2. Громадянин Мєліков Г. О. самовільно зайняв 0,05 га орної землі, що належить тваринницькій фермі, і посадив на ній картоплю. Восени він зібрав 1000 кг картоплі, частину якої продав.

Питання.

1. Перерахуйте види земельних правопорушень.

2. Який існує порядок відновлення самовільно зайнятих земельних ділянок?

Задача № 3. Поряд з ПОСП «Докучаєвське», що створене на базі радгоспу ім. Докучаєва, КСП ім. Докучаєва та СВК ім. Докучаєва, розташований гранітний кар'єр «Ахматівський». Поряд є дробарка, стрічкова до­ріжка для переміщення щебеню і завод з виготов­лення силікатної цегли.

Грунти на полях цієї частини господарства були в основному підзолисто-супіщані, що дуже забрудню­ються від пилу. Коли гранітний кар'єр і силікатний завод було реорганізовано в акціонерні товариства, ніякої допомоги ПОСП «Докучаєвське» із захисту полів вони не надали.

Керівництво ПОСП встановило, що урожайність на полях, близьких до цих підприємств, знизилась на 5 ц з 1 га. Вирішено було звернутися за допомо­гою до райдержадміністрації.

Питання.

1. Визначити повноваження місцевих державних адміністрацій у галузі земельних відносин.

2. Як розв'язати викладену ситуацію.

Питання для самоконтролю та самоперевірки

1. Назвіть суб’єкт та об’єкт земельних правопорушень?

2. Які найбільш типові види відповідальності за вчинення земельних правопорушень?

3. В чому полягає відмінність дисциплінарної і матеріальної відповідальності?

4. Які основні види земельних правопорушень Ви можете назвати?

Норми законів, які необхідно вивчити: ст. 211 ЗК України, ст. 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» (поняття самовільного зайняття земельної ділянки), п. п. 1-8 Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу» від 25 липня 2007 року, ст. 1 Закону України «Про охорону земель» (поняття охорони земель, поняття «порушені землі»), ст. ст. 22, 30, 35, 37 Закону України «Про охорону земель», Розділи 1-6 Наказу Державного комітету України по земельних ресурсах «Про затвердження Інструкції з оформлення державними інспекторами з контролю за використанням і охороною земель» від 12.12.2003 р. № 12.

Нормативно-правові акти, необхідні для роботи на занятті:

  1. Конституція України. Прийнята на п’ятій сесії Верховної ради України 28 червня 1996 р. – К., 1996.

  2. Земельний кодекс України від 25 жовтня 2001 р. // Відомості Верховної Ради. – 2002. – № 3-4.

  3. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. // Відомості Верховної Ради. – 2003. – № 40-44.

  4. Закон України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» від 19 червня 2003 року.

  5. Закону України «Про планування і забудову територій» від 20 квітня 2000 року.

  6. Закон України «Про благоустрій населених пунктів» від 6 вересня 2005 року.

  7. Кримінальний кодекс України від 5 квітня 2001 року.

  8. Кодекс України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1987 року.

  9. Закон України «Про охорону земель» від 19 червня 2003 року.

  10. Постанова КМУ «Про затвердження Порядку зміни цільового призначення земель, які перебувають у власності громадян або юридичних осіб» від 11 квітня 2004 року.

  11. Постанова КМУ «Про розміри та Порядок визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню» від 17 листопада 1997 року.

  12. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу» від 25 липня 2007 року.

  13. Наказ Державного комітету України по земельних ресурсах «Про затвердження Інструкції з оформлення державними інспекторами з контролю за використанням і охороною земель» від 12.12.2003 р. № 12.

  14. Методичні рекомендації від 12.09.2007 р. щодо застосування Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту).

  15. Наказ Міністерства охорони навколишнього середовища та ядерної безпеки України «Про затвердження Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства».

  16. Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]