Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
31
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
390.14 Кб
Скачать

Іі. Розподіл матеріалу навчальної дисципліни на змістові модулі

Інформаційний обсяг навчальних дисциплін складає:

Семестри

Всього годин занять

З них

В тому числі за видами навчальних занять

годин

модулів

самост. занять

під кер. виклад.

лекції

практ. заняття

лаб. зан.

семінари

курсова

робота

МК

ПМК

9 семестр

72

4

38

34

-

30

-

-

-

4

так

10 семестр

36

2

18

18

-

16

-

-

-

2

так

11 семестр

72

4

52

20

-

16

-

-

-

4

так

Всього за дисципліну

180

10

108

72

-

62

-

-

-

10

так

У змістовному плані інформаційний обсяг дисципліни включає вивчення цілей та функцій системи управління персоналом та організаціями; планування і прогнозування трудових ресурсів і роботи з персоналом; дослідження професійної орієнтації персоналу, підбір працівника згідно з функціональним запитом діяльності організації, відбір відповідно до критеріїв функціональної діяльності і згідно з рівнем професіоналізму працівника; підвищення ефективності діяльності персоналу та організації; управління соціальним розвитком організації; формування конкурентоздатної команди; формування сприятливого соціально-психологічного клімату в організації; підвищення ефективності роботи керівника; особливості прийняття управлінських рішень; попередження конфліктів та розв’язання конфліктних ситуацій між персоналом; вироблення вмінь та навичок управління громадськими, державними, політичними та комерційними організаціями.

Вивчаються особливості управління персоналом та організаціями у вітчизняній та світовій психології, їхні позитивні й негативні боки; особливості використання методики психологічної релаксації і відновлення, соціально-психологічного тренінгу, нейролінгвістичного програмування з метою розвитку та корекції резервних можливостей працівника. Значна увага приділена підвищенню ефективності діяльності керівника, формуванню професійних якостей необхідних для успішного виконання управлінської діяльності; використанню тренінгів та рольових ігор для роботи з персоналом.

Програма дисципліни складається з п’яти змістовних модулів:

Модуль І «Психологія управлінської діяльності керівника» - 36 год.;

Модуль ІІ «Психологнічні аспекти підвищення ефективності керівника» - 36 год.;

Модуль ІІІ «Психологія управління поведінкою і діяльністю підлеглих» - 36 год.;

Модуль ІV «Психологія організацій та їх особливості» - 36 год.;

Модуль V «Психологія управління організаціями» - 36 год.

Iіі. Структура залікового кредиту курсу

9-й семестр

Змістовний модуль І. Психологія управлінської діяльності керівника.

Тема 1. Методи психологічного дослідження в психології управління організаціями та персоналом.

Методологія та методи психології управління організаціями та персоналом. Особливості використання методів психологічного дослідження в управлінській діяльності. Соціально-психологічні методи управління соціально-масовими процесами, управління організованими групами, управління внутрішньо груповими процесами та явищами, управління індивідуально-особистісною поведінкою. Соціометрія як основний метод дослідження міжособистісних відносин.

Тема 2. Дослідження особистості керівника.

Керівництво як поняття. Керівник як об’єкт психологічного дослідження. Функції керівника. Управлінські ролі керівника. Стадії процесу керівництва колективом. Лідерство та його характеристика. Якості керівника. Типи управлінської поведінки. Авторитет керівника. Мотиваційна сфера діяльності керівника. Якості і риси успішного керівника. Труднощі, вимоги та обмеження в роботі керівника. Діагностика індивідуально-психологічних особливостей особистості керівника. Дослідження пізнавальної діяльності керівника. Стилі керівництва: авторитарний, демократичний, ліберальний. Виявлення стилю управління керівника. Побудова індивідуального стилю управління. Особливості індивідуальної роботи з різними стилями керівництва. Формування ефективного стилю управління керівника.

Тема 3. Психологічна готовність керівника до управління

Визначення готовності керівника до управління. Детермінанти та механізми розвитку особистості керівника. Регресивний розвиток керівника та управлінська деформація.

Діяльність керівника в процесі прийняття управлінських рішень. Види управлінських рішень в організації. Вимоги до управлінських рішень в організації. Мотивація прийняття управлінських рішень. Основні моделі та етапи прийняття управлінських рішень в організації. Аналіз реального стану прийняття керівниками організаційних управлінських рішень. Виявлення особливостей прийняття управлінських рішень в організації за методиками: «Методика дослідження взаємостосунків адміністрації і колективу», тесту «Уміле вирішення проблеми», «Методика діагностики особистості на мотивацію до успіху» Т. Елерса, «Методика діагностики особистості на мотивацію до уникнення невдач» Т. Елерса., «Методика діагностики ступеня готовності до ризику» Шуберта. Ділові та навчально-рольових ігри для підготовки менеджерів до ефективного прийняття управлінських рішень.

Соседние файлы в папке НП та РНП