Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
31
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
390.14 Кб
Скачать

Модуль ііі. Психологія управління поведінкою і діяльністю підлеглих.

Тема 8. Формування конкурентноздатної команди.

Основні характеристики команди та її відмінність від робочої групи. Особливості конкурентоздатної команди. Виявлення особливостей діяльності конкурентоздатної команди за допомогою діагностичних методик: опитувальник Р. Блейка – Дж. Мутона; методика діагностики функціонально-рольових позицій в команді, тест на визначення здібностей до підприємницької діяльності. Тренінг формування психологічної готовності менеджерів та персоналу організацій до роботи в команді. Тренінг навичок партнерської взаємодії менеджерів та персоналу організації в команді. Тренінг розвитку конкурентноздатності в команді.

Тема 9. Психологічні аспекти добору та розстановки кадрів.

Основні форми комплектування штату. Нові концепції використання людського фактору. Кадрова стратегія та планування. Професійна орієнтація в США, Західній Європі, Японії. Науково-практичні основи підбору керівного персоналу. Використання професіограм і психограм при доборі кадрів. Психологічні аспекти поділу і кооперації праці. Прийом на роботу. Як побудувати бесіду? Визначення до менеджерської діяльності на основі виявленої функціональної асиметрії. Використання діагностичних методик для підбору персоналу.

Тема 10. Формування сприятливого соціально-психологічного клімату в організації.

Сутність соціально-психологічного клімату та його співвідношення з організаційним кліматом. Вплив соціально-психологічного клімату на ефективність діяльності та поведінку менеджерів і персоналу в організації. Структура соціально-психологічного клімату та чинники, які впливають на його формування. Види соціально-психологічного клімату, характеристика сприятливого соціально-психологічного клімату. Методи, спрямовані на отримання інформації про «зовнішні» показники соціально-психологічного клімату. Методи, які забезпечують отримання інформації про «внутрішні» показники клімату. Методи, які опосередковано, через кількісні показники, надають інформацію про соціально-психологічний клімат. Тренінгова програма формування сприятливого соціально-психологічного клімату в організації.

Тема 11. Психологічні аспекти підготовки кадрів.

Атестація і резерв кадрів. Аналіз якісного складу керівних кадрів. Безперервне навчання керівних кадрів. Робота з молодими спеціалістами. Система професійного навчання персоналу за кордоном. Використання методики психологічної релаксації і відновлення, соціально-психологічного тренінгу, нейролінгвістичного програмування з метою розвитку та корекції резервних можливостей працівника. Активні методи навчання працівників. Аналіз виробничих ситуацій.

Тема 12. Психологічні аспекти мотивації роботи персоналу.

Мотивація та її роль в управлінні. Теорії трудової мотивації. Мотивація та розвиток персоналу. Інтеріоризація стимулу в мотив. Мотиви праці. Мотивація індивідуальної праці. Мотивація групової діяльності. Діагностика мотивації персоналу. Політика заохочень та стягнень. Організація управління трудовою дисципліною. Управління трудовою мотивацією працівників в закордонних організаціях. Управління мотивацією та оплатою праці.

Соседние файлы в папке НП та РНП