Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
31
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
390.14 Кб
Скачать

Тема 13. Профілактика та подолання комунікаційних бар’єрів в організації.

Сутність комунікаційних бар’єрів в організації та їх роль в діяльності організації. Аналіз основних видів комунікаційних бар’єрів в організації. Класифікація чинників, що впливають на виникнення комунікативних бар’єрів в організації. Відображення міри наявності комунікативних бар’єрів та уявлень членів організацій про шляхи їх подолання. Виявлення комунікативних бар’єрів в організації за методиками: анкета «Комунікативні бар’єри в організації»; методика діагностики «перешкод» у встановленні емоційних контактів за В.В. Бойком; методика діагностики домінуючої стратегії психологічного захисту в спілкуванні за В.В. Бойком; методика діагностики комунікативної установки за В.В. Бойком. Тренінгова програма для профілактики та подолання комунікативних бар’єрів в організації.

Тема 14. Запобігання та розв’язання організаційних конфліктів.

Характер, причини і способи розв’язання конфліктних ситуацій у виробничих колективах. Причини ділових і міжособистісних конфліктів. Наслідки конфліктних ситуацій. Стратегії поведінки керівника в умовах конфліктної діяльності. Психодіагностика і прогнозування конфліктів. Психопрофілактика і попередження конфліктів. Вибір стилю поведінки у конфлікті. Регулювання і вирішення конфліктів. Західні моделі прогнозування і розв’язання конфліктних ситуацій. Модель психолого-організаційного консультування з проблем розв’язання конфліктів в організації.

Тема 15. Профілактика та подолання синдрому «професійного вигорання » в організаціях.

Сутність синдрому «професійного вигорання» та його взаємозв’язку з професійним стресом. Розкриття структури синдрому «професійного вигорання» (основних симптомів синдрому та можливих їх проявів у керівників і працівників організацій). Відображенні міри розвитку синдрому у працівників сучасних українських організацій. Діагностика синдрому «професійного вигорання» в організаціях. Індивідуальна програма профілактики та подолання синдрому «професійного вигорання» у менеджерів і персоналу організацій. Групова програма профілактики та подолання синдрому «професійного вигорання» в організаціях.

Модуль іv. Психологія організацій та їх особливості

Тема 16. Функції та характер організації.

Організація як об’єкт міжгалузевого аналізу. Сутність організацій, їх соціально-економічні та соціально-психологічні функції. Роль менеджерів у забезпеченні ефективного управління організаціями. Персонал як основа ефективної діяльності організацій. Основні підходи та принципи аналізу діяльності організацій в сучасних умовах. Місія організації. Життєвий цикл організації розробка стратегії. Від стратегічного планування до стратегічного керівництва.

Індивідуальність організації. Теорії психологічних типів. Ектравертована та інтровертована організація. Мислене ва та чутлива організація. Оцінююча та сприймаюча організація.

Тема 17. Індивідуальний рівень організаційної поведінки.

Стратегії побудови цілей-задач розвитку організаційної поведінки. Психологічний механізм вирішення проблемних ситуацій. Методика РОСТ. Моделі досягнення взаєморозуміння в організаційній поведінці. Підвищення рівня довіри та відкритості в організації. Підвищення свідомості та відповідальності працівника. Організаційна взаємодія. Відповідальність за результат. Побудова запитань. Типові помилки при постановці запитань. Рівень індивідуальної поведінки в організації.

Тема 18. Ефективність та конкурентноздатність сучасних організацій.

Ефективність сучасної організації. Конкурентноздатність сучасної організації. Людський фактор в управлінні. Рівновага в управлінні. Характер організаційних змін та їх діагностика. Роль і місце японських організацій в системі світової економіки. Роль психологічних факторів в конкурентоздатності сучасних організацій. Підготовка персоналу до можливих змін. Стратегії підготовки персоналу до змін.

Тема 19. Психологічний імідж організації.

Імідж організації. Зовнішній вигляд організації, стиль роботи її керівництва. Ергономіка офісів, їх дизайн. Товарний вигляд продукції її реклама як носій іміджу організації. Логотипи, товарні знаки, зовнішня форма конструкції товарів. Фірмовий стиль. Облаштування робочих місць і режим роботи персоналу. Створення іміджу. Стадії зміни себе до бажаного образу.

Модуль V Психологія управління організаціями.

Тема 20. Особливості управління державними організаціями.

Сутність та зміст управління в державних органах. Особливості управління органами внутрішніх справ та основні напрямки його вдосконалення. Принципи управління. Функції управління. Підготовка та прийняття рішення в державних органах. Роль та місце керівника в управлінні державними органами. Лідер і керівник. Персонал в управлінні державними органами. Конфлікти в професійній діяльності. Формування колективної думки. Особливості управління в медичних закладах, у сфері освіти, силових структурах.

Соседние файлы в папке НП та РНП