Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
31
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
390.14 Кб
Скачать

Тема 4. Професійне спілкування керівника.

Поняття, структура та види спілкування. Спілкування як соціальний феномен. Особливості управлінського спілкування. Проблеми міжособистісного сприйняття в управлінському спілкуванні. Спілкування керівника з підлеглими як обмін інформацією. Умови ефективної взаємодії в управлінському спілкуванні. Особливості проведення нарад та індивідуальних бесід. Переконуючий вплив керівника. Невербальна комунікація в практиці ділових стосунків. Мистецтво слухати і схиляти до своєї думки. «Тяжкі керівники» і стратегія поведінки з ними.

Тема 5. Прогнозування в діяльності керівника.

Особливості управлінського прогнозування. Прогнозування як інструмент досягнення мети. Прогнозування в управлінні персоналом. Прогнозування в процесі прийняття управлінських рішень. Розвиток прогностичних здібностей. Вправи на розвиток прогностичного компоненту спостережливості.

Змістовний модуль іі. Психологнічні аспекти підвищення ефективності керівника.

Тема 6. Особливості управлінського консультування.

Поняття психолого-організаційного консультування. Консультування з проблем управління людськими ресурсами та діяльності організації. Характеристика моделі психолого-організаційного консультування. Мотиваційний компонент моделі психолого-організаційного консультування. Когнітивно-смисловий та операційний компоненти моделі психолого-організаційного консультування. Особистісний та організаційний компоненти моделі психолого-організаційного консультування. Ефективність психолого-організаційного консультування. Консультування керівників з питань управління. Особливості групового консультування з проблем керівництва.

Тема 7. Підвищення ефективності діяльності керівника

Професійно-управлінське самовизначення керівника. Встановлення основних етапів становлення професійно-управлінського самовизначення менеджерів. Аналіз основних проблем які існують у професійно-управлінському самовизначенні менеджерів. Загальні принципи і методики вивчення особливостей професійно-управлінського самовизначення керівників. Зміст та структура у «Тренінгу професійно-управлінського самовизначення». Психолого-організаційне консультування з проблеми професійно-управлінського самовизначення.

Зміст і структура професійної етики менеджерів. зміст та особливості універсальної і професійної етики. Ступінь орієнтації менеджерів на розв’язання етико-психологічних проблем в управлінській діяльності. Діагностика особливостей професійної етики менеджерів. система тренінгових занять для формування професійної етики менеджерів.

Комунікація в організації. Тренінг основних комунікативних навиків менеджерів. Модулі тренінгу основних комунікативних навиків менеджерів: 1. «Самопрезентація менеджера», 2. «Уміння вести групову дискусію», 3. «Публічний виступ», 4. «Встановлення та підтримання контакту», 5. Приймання та передача інформації», 6. «Уміння переконувати, використовуючи аргументування», 7. «Уміння знижувати емоційне напруження під час бесіди, встановлювати контакт з співбесідником».

Аналіз потреб в професійному та особистісному самовдосконаленні. Аналіз управлінської компетентності. Проведення самодіагностики. Складання профілю базових компетенцій менеджера. Визначення цілей професійного і особистісного розвитку. Складання індивідуального плану. Практична реалізація індивідуального плану: здатність керувати собою; освідомлення особистісних цінностей; освідомлення власних цілей; схильність до саморозвитку; уміння впливати на інших; розуміння особливостей управлінської діяльності, здатність керувати; уміння навчати.

Соседние файлы в папке НП та РНП