Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Телережисура. Лейкцii.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Лекція № Тема лекції: Структура телефільму План

  1. Введення.

  2. Структура фільму.

  3. Природня структура.

  4. Придумана структура.

  5. Заключення.

Драматургічна структура – це основа документального фільму. Є фільм які не мають неякої структури. Дія розвивається повільно біля якого інтерв’ю, чи необхідної події при повній відсутності стрижня. Жорстка структура необхідна документальному фільму також як і добрі книзі або п’єсі. Фільм повинен бути чітко побудованим сюжетом зі своїм темпо-ритмом, які приведуть до логічної розв’язки.

Природну структуру режисер шукає в самому матеріалі. Під цим розуміється природна форма матеріалу, яка зовсім очевидна, що сюжет має тільки один шлях розвитку.

Придумана структура – коли немає природної структури, то вона залежить від волі сценариста і може розвиватись в любому напрямку. В таких повадках приймається призволяще рішення.

Лекція № Тема лекції: Режисерський сценарій План

  1. Введення.

  2. Режисерська експлікація.

  3. Покадровий запис в сценарії.

  4. Робота з оператором.

  5. Заключення.

Режисерський сценарій – це основний план зйомок. В ньому викладається повне зорове та звукове, світове та кольорове рішення. Це документ за яким працює вся творча група.

В режисерській експлікації постановник фільму дає трактовку ідеї фільму, використання технічних засобів. Режисерський сценарій відтворює дрібну по кадрову запис епізодів та сцен. В ньому треба визначити всі компоненти майбутнього фільму: хронометраж, темпо-ритм, дію, масштаб кадрів, музику, шуми, дикторський текст, або діалоги тощо.

Відношення оператор - режисер грають рішучу роль. Оператор знайомиться з режисерським сценарієм та усвідомлює його. Він уточнює окремі деталі, та взагалі ідею фільму. Довірливі відносини режисера і оператора допомагають зняти цікаву картину.