Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Телережисура. Лейкцii.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Лекція № Тема: Жанри телевізійних програм План

  1. Ведення.

  2. Телерепортаж.

  3. Бесіда.

  4. Виступ.

  5. Ток-шоу.

  6. Заключення.

Репортаж – це розповідь про якусь визначну події в житті регіону, або країни. Робота режисера починається з підготовчого періоду: обстеження місця де буде відбуватися подія, де розташувати технічні засоби. Визначити генеральний напрямок зйомки. Розставити телекамери які зможуть стежити за подією на майдані. Режисер повинен знати перебіг подій і довести розвиток їх до творчої групи. Відеомонтаж буде імпровізаціонним (тому, що цю подію ніхто не бачив).

Бесіда, на перший погляд – це рядова робота для телережисера. Але це на перший погляд. Все залежиться від задуму цієї бесіди: як її монтувати, як провести дослідження «правоти» цієї бесіди. Приготувати кадри які викривають неправду посадової особи.

Виступ – цей жанр суто «пропагандистський». Він використовується атестаційних цілях. Цим жанром користуються: міліція, пожежна охорона, працівники газових служб тощо.

Ток-шоу – це набагато складніша робота для режисера. В цьому жанрі є багато компонентів які допомагають ведучому розкрити тему яку вони обсуждають. Режисер повинен продумати як оформити студію, де розсадити героїв і глядачів, як вмонтувати в «пряму» розмову ведучого і героїв – відеоматеріал. Показувати реакцію глядачів в студії. Режисеру повинно уважно готуватися до «прямого» ефіру.

Теми лекцій для студентів IV курсу дфн і зфн Тема: Зйомка короткометражних ігрових відеофільмів в умовах студії та на натурі План

  1. Введення.

  2. Вимоги до написання телевізійної п’єси.

  3. Робота режисера з акторами.

  4. Репетиція у вигородках.

  5. Тракт-зйомка.

  6. Заключення.

При переробці театральної п’єси в телевізійну є правила за якими вона будується.

Перша вимога: зробіть діалоги дійових осіб короткими. Вони повинні виражати тільки головну думкую А ті речення які не увійшли до діалогу можна «перевести» її в дію за рамками декорацій (на натуру).

Друга вимога: пильно відстежить про що йде мова. Думку сказану словами трансформуйте в зображення в дію тих людей про яких йде мова. Таким чином дія буде продовжуватися логічно, а текст розмови скоротиться.

Третя вимога. Телеверсія повинна займати хронометраж не більш однієї години – (п’єса театральна займає 2-2,5 години) це міжнародний стандарт.

Режисерський аналіз телеп’єси тема, ідея, конфлікт, надзадача. Пошук творчої групи (художник, оператор, звукорежисер). Ця група допомагає режисеру втілить його задум.

Репетиції у вигородках. Актори освоюють мізанкадри і текст. Режисер направляє їх дії, та психологічний стан, який потребує драматична ситуація.

Тракт-зйомка. Коли телеп’єса відрепетирована режисер приступає до зйомки. Вся група репетирує (трактує) на камери та мікрофони. Йде доробка мізансцен та кадрів усього епізода. Ва потім знімається на відеомагнітофон. Монтаж – відбір дублів, та вставка натурних сцен. Озвучення шумами та звуками.

Теми лекцій для студентів IV курсу дфн і зфн Створення телевізійного документального фільму План

  1. Введення.

  2. Режисерський задум.

  3. Стиль телефільму.

  4. Структура фільму.

  5. Режисерський сценарій.

  6. Темпо-ритм фільму.

  7. Заключення.

Режисер документаліст має справу зреальністю. Він повинен думати про фільм. Для початку перерахуємо основні технічні сторони режисури:

  1. Рух камери(ПНР, НЗД, ОТЗ).

  2. Експлікація – це основна проблема зйомки фільму та сполучення кадрів і епізодів.

  3. Мотивація глядача «Дивлюсь» - «Бачу».

  4. Перебивка – це кадри які допомагають використовувати час (скорочує його) та змінює на нову генеральну точку зйомки.

  5. Оптика – дліннофокусний об’єктив уповільнює і конденсує дію. Чим більше ви знаєте про техніку зйомки фільму тим легше бути режисером.

  6. Темп і ритм фільму. Залежить від динаміки монтажу в середині епізоду, та динаміки кожного епізоду в фільмі.

Хронометраж кожного епізоду утворює темпо-ритм фільму. Що таке хороший ритм і темп? Це логічний і емоційний хід, різний рівень наповненості дії, постійна підтримка глядацького інтересу і переконливий фінал.