Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Телережисура. Лейкцii.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Лекція №12,13 Тема: Монтаж як виразний елемент у створенні телевізійного твору. План

  1. Введення.

  2. Абетка монтажу:

а) Генеральний напрямок зйомок.

б) Монтаж в середені епізоду та між епізодами.

в) Перебивка.

3. Один кадр один фільм.

Щоб знімав режисер д/фільм, рекламу, художній фільм, він постійно повинен ставити питання і поступово відповідати на них. Режисер повинен турбуватися про те, щоб зміст його твору дійшов до глядача. Хоч ми і знімаємо подію окремими кадрами, змінюємо ракурси, точки зйомки, крупність планів, глядач не повинен втрачати орієнтації в просторі.

Є деякі відзнаки в монтажі в середині епізоду та між епізодами. Неможливо в середині епізоду вставити кадр денний, тому що темний і світлий кадри не змотуються. Але якщо нічний епізод закінчується і слідом іде епізод денний, то він повинен закінчиться в «світлій» тональності. Епізоди можна монтувати через спецефекти.

Робота режисера над фільмом, який буде знятий одним кадром – справа складна. Тому, що в побудові фільму відсутній монтаж, але тут особий монтаж, так названий, внутрішньо кадровий. Ми нічого не клеєм. Ми монтуємо прямо під час зйомки, змінюємо композицію кадру, міняємо відстань від камери до персонажів, ми рахуємося вмісті з актором не вимикаючи камеру.

Лекція № 14, 15 Тема: Комфорттний монтаж. Десять принципів.

  1. Введення.

  2. Монтаж за крупністю.

  3. Монтаж за орієнтацією в просторі.

  4. Монтаж за темпом рухаючи об’єктів.

  5. Монтаж за зміщенням осі зйомки.

  6. Заключення.

Монтаж як ремесло потребує вміння монтажне мислити, розуміти, що монтаж – це гра з часом і простором зафіксованому на плівці. З його допомогою ми можемо зжимати і розтягувати час, і з реального простору конструювати простір екранний.

Для того, щоб глядач уважно слідував за перебігом подій, треба монтувати стики кадрів по масштабу: ДП з ЗП, 2-й середній план з крупним, 1-й середній з загальним планом (ЗП).

Рекомендація: щоб ваш стик кадрів був на 100% непомітним зробіть, при зйомці, приблизиться до об’єкту і зробить два шага в біг. При такому маневрі зміниться ракурс і фон за героєм, що благотворно відіб’ється на сприйманні склейки. Простіший випадок монтажу по положенню об’єкту в просторі – монтаж діалогу двох персонажів (так звана вісімка). Якщо погляди людей будуть направлені один на одне, такі кадри монтуються, якщо в один бік – не монтуються.

Теми лекцій (для студентів ііі курсу дфн і зфн) Лекція №

Тема: Жанри телевізійного фільму.

План

  1. Введення.

  2. Фільм-портрет.

  3. Історичний фільм.

  4. Науково-популярний фільм.

  5. Нарис.

  6. Заключення.

Початок роботи над фільмом-портретом - це вибір героя. Яскрава особа, незвичайна доля, драматургічний перебіг подій, вміння цікаво думати і не стандартно виражати свої почуття, зовнішня привабливість – все це дуже важливо при пошуку героя.

В історичному телефільму бажано використовувати: документи, фотографії, відтворять факти за допомогою акторів.

В науково-популярному телефільмі слід використовувати невідомі факти, події, конфлікти.

В нарисах про свій край, про місто, про пам’ятники, повинен бути режисерський пошук; як зацікавити глядача, який не живе у цьому місті та чим цей край цікавіший за другий.