Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка соціологія 2009.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
311.3 Кб
Скачать

Тематика рефератів та повідомлень

1. Самостійна робота студентів над складанням соціологічних анкет.

Контрольні питання

  1. Що таке громадська думка, яке її місце у духовній структурі суспільства?

  2. Чим відрізняється громадська думка від оцінного судження, знання, переконання, настрою?

  3. Суб'єкти та функції громадської думки.

  4. Соціальна зрілість громадської думки. Критерії та показники.

  5. Назвіть основні канали вивчення громадської думки.

Література: [6, 13, 14, 22, 27].

Семінарське заняття № 5

Соціологія економічного життя, політики, культури та управління

Мета заняття: студенти мають навчатися застосовувати соціологічні знання у сферах майбутньої фахової діяльності. Практичні завдання спрямовані на ефективний соціальний менеджмент.

План

  1. Економічна сфера, її місце в системі суспільних зв’язків.

  2. Політика як відображення та закріплення соціальної взаємодії.

  3. Культура і суспільство.

  4. Соціологія управління.

Методичні рекомендації

Розглядаючи економічну сферу та її місце в системі суспільних відносин (перше питання), слід проаналізувати соціальні проблеми трудової діяльності, обміну, розподілу і споживання матеріальних благ (ступінь дотримання принципів рівності та нерівності, справедливості та несправедливості). Важливим є також співвідношення секторів економіки відповідно до різних форм власності, вплив науково-технічної революції на зміни в економічних відносинах людей. Важливе місце посідають проблеми мотивації трудової діяльності та особливості її соціологічного аналізу.

Основними проблемами соціології політики (друге питання) є такі: вивчення суспільної думки, оцінок нею органів політичної влади та лідерів; аналіз діяльності політичних партій і рухів, їх авторитету і впливу; визначення рівня і форм політичного управління, режиму в країні, ступеня бюрократизації, демократизації, конфліктності суспільно-політичного життя; вивчення рівня і напрямів розвитку політичної культури у різних верств населення; аналіз ситуації, пов’язаної з підготовкою, ходом і результати виборів у країні, регіоні тощо.

Починати підготовку до третього питання потрібно з визначення поняття „культура”, її історичного розвитку та сучасних значень. Поставлене завдання вимагає розгляду соціологічних концепцій теорії культури О. Конта, Г. Спенсера, Е. Дюркгейма, М. Вебера, А. Тойнбі, К. Маркса, Т. Парсонса, П. Сорокіна. Важливо зупинитися на визначенні структури та функцій культури, її конкретних форм та основних тенденцій розвитку в сучасних умовах, взаємодії та взаємовпливові різних культур як характеристики розвитку сучасного світу.

Четверте питання тісно пов’язане з попередніми, тому при його підготовці потрібно враховувати роль політичної, економічної та культурної сфер у суспільстві. Соціальне управління людьми, як стверджують науковці, є найвищою політикою і мистецтвом, найскладнішою ланкою у системі управління і соціальної організації взагалі. Висвітлення даного питання вимагає розуміння головних ознак системи соціального управління (об’єкта і суб’єкта, механізмів управління); принципів (об’єктивності, компетентності, системності та комплексності, гласності та ін.). Успіхи системи соціального управління безпосередньо пов’язані з вдалим вирішенням питань керівництва, менеджменту, лідерства й авторитетності. Тому цікаво і корисно у даному питанні визначити, якими рисами має володіти сучасний керівник, лідер.