Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка специалист_ 2010 БС (узгодженаКузнецо...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
637.95 Кб
Скачать

67

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ ТА ПРАВА

імені АЛЬФРЕДА НОБЕЛЯ

КАФЕДРА ФІНАНСІВ ТА БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

ЗАТВЕРДЖУЮ:

РЕКТОР _____________Б.І. ХОЛОД

«_______»______________2010р.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

щодо ПІДГОТОВКИ та ЗАХИСТУ дипломної роботи СПЕЦІАЛІСТА

за освітньо-кваліфікаційним рівнем – «спеціаліст»

напрям підготовки 0501 «Економіка і підприємництво»

спеціальність - 7.050105 – «Банківська справа»

професійне спрямування «Банківський менеджмент»

Дніпропетровськ

2010

Методичні вказівки щодо підготовки та захисту дипломної роботи за освітньо-кваліфікаційним рівнем “спеціаліст” зі спеціальності 7.050105 “Банківська справа” / Колектив авт. під кер. док. екон. наук, доц. С.А. Кузнецової – Дніпропетровськ: ДУЕП ім. А. Нобеля, 2010 – 65 с.

Затверджено на засіданні кафедри

Протокол № 4 від 04.11.10

Відповідальна за випуск: С.А. Кузнецова, д. е. н., доц., зав. кафедри фінансів та банківської справи.

ЗМІСТ

1. МЕТА І ЗАВДАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ СПЕЦІАЛІСТА………………………………………………..3

2. ЗАГАЛЬНА СТРУКТУРА ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ СПЕЦІАЛІСТА…..……………………………………...5

3. Зміст дипломної роботи спеціаліста……..……………………………………………..………..... 8

4. ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ СПЕЦІАЛІСТА……...…………………………..… .16

5. ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ СПЕЦІАЛІСТА………..…………………………… ….23

6. ЗАХИСТ ТА ОЦІНЮВАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ СПЕЦІАЛІСТА……...………………………..… …28

ДодатОк А Вибір теми ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ СПЕЦІАЛІСТА……………………………………... …33

ДодатОк Б ОФОРМЛЕННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ СПЕЦІАЛІСТА………………………………… ....35

ДодатОк В паспорт спеціальності гроші, Фінанси і кредит…………………………………51

ДодатОк ґ ЗМІСТ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ СПЕЦІАЛІСТА…………………………………………………53

ДодатОк Д СУПРОВІДНІ ДОКУМЕНТИ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ СПЕЦІАЛІСТА……………………… 59

1. Мета і завдання дипломної роботи

Згідно із Законами України „Про освіту", „Про вищу освіту" та відповідно до освітньо-професійної програми підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст»а з напряму підготовки 0501 „Економіка і підприємництво" спеціальності «Банківська справа”» Державна екзаменаційна комісія здійснює державну атестацію випускників.

Для фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня "спеціаліст", які обирають науково-дослідний, науково-педагогічний або управлінський напрямок майбутньої діяльності у сферах науки, економіки, освіти, передбачається виконання дипломної роботи.

Дипломна робота спеціаліста (далі ДРС) виконується студентом на завершальному етапі здобуття повної вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем "«спеціаліст»" спеціальності 7.050105 – ««Банківська справа”» професійного спрямування «Фінансовий менеджмент».

Дипломна робота спеціаліста зі спеціальності ««Банківська справа”» — це вид кваліфікаційної роботи, метою якої є розв’язання актуальної наукової, виробничої, науково-методичної або навчально-методичної проблеми з організації управління банками. Вона пов’язана з аналізом (синтезом), теоретичною розробкою актуальних питань, моделюванням, дослідженням процесів, об’єктів, систем у банках. Як теоретико-прикладне дослідження дипломна робота повинна містити глибоке теоретичне осмислення актуальної організаційно-управлінської або соціально-економічної проблеми, а також обґрунтований проект практичного її розв’язання, виконаний на основі ретельно проведеного аналізу діяльності бази дослідження.

Базою дослідження можуть бути одна чи більше (до трьох) банківських установ будь-якої форми власності.

Зміст та обсяг ДРС повинен відповідати вимогам ОКХ, часу, виділеному навчальним планом спеціальності на розробку ДРС, цим методичним вказівкам до виконання кваліфікаційної ДРС за спеціальністю 7.050105 “Банківська справа” та завданню на дипломну роботу.

Метою підготовки ДРС є поглиблення студентом теоретичних і практичних знань з обраного напряму спеціалізації, набуття вмінь застосовувати їх при вирішенні конкретних практичних завдань; розвиток наукового мислення і вміння застосовувати наукові досягнення при вирішенні прикладних проблем; виявлення ступеня підготовки випускника до самостійної практичної діяльності.

Працюючи над дипломною роботою, студент має засвоїти навички правильної постановки проблеми та обґрунтування її актуальності, формулювання мети і завдань, побудови логічного плану й оптимальної структури дослідження, роботи з літературними джерелами і статистичною інформацією, аналізу та оцінки різних аспектів діяльності бази дослідження, обґрунтування власних узагальнень, висновків і пропозицій.

ДРС повинна виконуватися на матеріалах конкретної бази дослідження та відповідати наступним умовам:

- наявність або акту про впровадження результатів, підписаного посадовими особами бази дослідження і завіреного печаткою бази дослідження, або запиту бази дослідження на передачу (на підставі акту про передачу) матеріалів дипломної роботи;

- за матеріалами ДРС автором отримані патенти (заяви на патент, прийняті до розгляду) або опубліковані статті;

- апробація на конференціях, у вигляді виступу з доповіддю та публікацією тез доповіді.

На підставі захисту ДРС державна екзаменаційна комісія (далі ДЕК) визначає рівень теоретичної та практичної підготовки випускника, його здатність до самостійної роботи за фахом, і приймає рішення про присвоєння відповідної кваліфікації та видачу диплома.

ДРС - це самостійна дослідницька робота.

Вона є формою контролю інтегрованих знань, набутих студентами у процесі навчання умінь, навичок, необхідних для виконання професійних функцій.

ДРС демонструє рівень підготовленості випускника за такими напрямами:

  • ступінь оволодіння теоретично - методологічними засадами з обраного напряму дослідження за спеціальністю “Банківська справа”;

  • уміння узагальнювати та аналізувати наукові джерела та фактичні матеріали;

  • здатність працювати з нормативно-правовими актами;

  • здатність використовувати сучасні методи дослідження та застосовувати обчислювальну техніку;

  • уміння знаходити аналоги розв’язання проблеми у вітчизняній і зарубіжній практиці та адаптувати їх до конкретного предмета (об’єкта) дослідження.

Метою підготовки ДРС є закріплення та демонстрація сформованих упродовж навчання в університеті професійних компетенцій за відповідною спеціальністю.

Це досягається шляхом виконання студентом в процесі підготовки ДРС професійних завдань, притаманних первинним посадам, які займають професіонали.

Перелік узагальнених професійних завдань для фахівців рівня підготовки «спеціаліст» за напрямом "Економіка і підприємництво", спеціальності ««Банківська справа» наведено у Додатку А.

Професійні завдання можуть стосуватися аналізу соціально-економічних процесів на макро- чи мікрорівні, обґрунтуванню рекомендацій практичного характеру, розробки консультативних проектів розвитку певних процесів фінансової діяльності, заходів по підвищенню ефективності управління та організації фінансової діяльності суб’єктів господарювання.

Професійні завдання виконуються та вирішуються на всіх етапах процесу підготовки ДРС, а саме шляхом:

  • формування студентом мети і завдань дослідження;

  • обґрунтування об’єкту та предмету дослідження, який відображає суть досліджуваної проблеми і пов’язує між собою структурні складові ДРС;

  • вибору методів дослідження та обґрунтування доцільності їх використання;

  • підбору інформаційних джерел (монографічної літератури, періодичних видань, статистичних даних, економічної інформації бази практики, інформації про світовий досвід);

  • оцінки фактів, законодавчої бази, нормативних документів, аналіз інформаційної бази, стану справ, викладення обґрунтованої точки зору на чинні управлінські рішення;

  • проведення всебічної діагностики ситуації із застосуванням сучасного фінансового інструментарію;

  • розроблення та обґрунтування альтернативних підходів до вирішення визначених проблем, спрямованих на підвищення ефективності діяльності організації, яка була обрана об’єктом дослідження.

  • підготовки доповіді та наочних матеріалів, що передають основний зміст роботи й пропозиції автора, з подальшим їх особистим захистом.

ДРС обов’язково передбачає включення висунутих автором для прилюдного захисту положень, які мають теоретико-прикладне значення.

Повнота й особливості реалізації цих завдань залежать від напрямку дослідження, сфери діяльності бази дослідження та його специфічних рис.

Запорукою результативної праці над виконанням ДРС є дотримання основних етапів, які можна систематизувати у вигляді таблиці (Додаток Б 1)