Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб1часть.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.25 Mб
Скачать

Лабораторна робота №1

Створення структури таблиць бази даних

Мета роботи: освоїти методи створення структур таблиць бази даних

в середовищі MICROSOFT Access.

1 Основні відомості щодо темИ роботи

При створенні нової бази даних потрібно використати установлену на комп’ютері версію програми MICROSOFT Access, у якій створюється новий пустий файл Вашої бази даних. Цей файл на початку займає дисковий простір в 96 Кбайт і вміщує сховані системні таблиці, до яких у подальшому заноситься інформація про всі об’єкти бази. Далі цей файл заповнюється необхідними об’єктами, основаними на таблицях.

Д

Рисунок 1 Головне вікно бази даних.

ля створення нової БД потрібно запустити програму із головного менюWINDOWS через ярлик, що відкриє вікно Access. Завантажиться програма Access, яка має звичне для WINDOWS головне меню, де вміст операндів та їх зміст розкриваються при вказівці на них мишею. Вказуємо, яку базу даних потрібно відкрити чи створити нову базу. При створенні нової бази даних програма запитує адресу збереження файлу та його ім’я. Коли вказана адреса знаходження та назва існуючої бази, то після команди Создать відкриється головне вікно нової бази даних з присвоєним ім’ям (Рис.1). Головне вікно складається із головного меню, панелі об’єктів та вікна об’єктів БД, у якому розміщуються створені об’єкти. Головне меню має перелік команд, необхідних для роботи з об’єктами. Елементи меню активуються при роботі з об’єктами бази. На панелі об’єктів вказуються ті об’єкти, з яких може складатись БД Access, а у вікні БД приведено перелік існуючих об’єктів активованого типу. На початку роботи з базою у вікні бази даних об’єктів не існує, їх створюємо у процесі виконання роботи. Так як основою БД є таблиці, з них і починається робота. Для створення таблиць використаємо основні способи, що вказані у вікні бази даних – в режимі конструктора, за допомогою майстра та шляхом вводу даних.

Рисунок 2 Конструктор таблиць

Кожний із способів має свої переваги по опису властивостей полів. При створенні таблиці шляхом вводу даних у звичну табличну форму користувачем заносяться дані, які програмою аналізуються та добирається тип поля, що найбільш відповідає введеним значенням. Чим більше введено записів, тим точніше програма визначить тип та формат поля. Необхідні назви полів набираються зверху кожного стовпця.

Створення таблиці в режимі конструктора вимагає від користувача аналізу змісту полів створюваної таблиці і вводу потрібного типу (Рис. 2).

Ім'я поля вводиться послідовно у відповідну колонку конструктора, а тип задається у сусідній колонці, де із випадаючого меню вибирається потрібний. При необхідності вказується розмір поля для текстового або числового поля, число десятинних знаків, формат дати або грошової одиниці.

На допомогу користувачу БД Access має зразок учбової бази БОРЕЙ, де можна вибрати зразки таблиць із необхідними полями, скориставшись Майстром таблиць. Необхідні поля переносяться до створюваної таблиці, а при необхідності поля можуть бути перейменовані. При створенні таблиць програма запитує про зв’язки, які на першому етапі задавати не будемо.

Незалежно від способу створення таблиці необхідно впевнитись у правильності типу полів даних, відкривши створену таблицю у режимі Конструктор.

Нижче наведено приклад таблиці, що має сім полів різного імені та типу.

Таблиця Список водіїв

Номер у списку

Прізвище

Теле

фон

Дата народж

Адреса

Сімейний

стан

Ставка

грн

Фото

лічильник

текст

число

дата

текст

- да. ні

число

об’єкт OLЕ

1

Петров О. П

742283

12.03.78.

Леніна 18

кв. 54

650. 00

2