Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб1часть.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.25 Mб
Скачать

2 Порядок виконання роботи

2.1 Створити базу даних, яка буде складатись не менше як із 3 таблиць, складених трьома різними способами.

Наприклад, база даних вміщує дані:

а) Відносно водія – П. І. Б. , стать, вік, загальний стаж, професійний, адреса, телефон, стаж на підприємстві, порушення, аварії, закріплений автомобіль тощо. Запит на дату оформлення на підприємстві.

б) Відносно автомобілів – марка, модель, номерний знак, рік випуску, останній капремонт, пробіг, закріплений водій тощо. Запит на роки роботи після капремонту.

в) Відносно клієнтів перевезень – адреса, основні вантажі, відстань, об’єми перевезень, оплата одиниці вантажу перевезень, претензії, закріплені автомобілі тощо. Запит на загальну вартість виконаних перевезень.

г) Відносно митних операцій – вантаж, країна експортер (імпортер), власник, адреса власника, транспортний засіб, дата перетину митного кордону, дата проходження митного огляду, вартість товару, митний збір по видах. Запит на строк від перетину митного кордону до дати проходження митного огляду.

д) Відносно митних тарифів – вартість товарів, митний тариф, митні збори, акцизний збір та податок на додану вартість. Запит на загальну вартість митних сплат.

е) Відносно митних зборів – за видачу ліцензій митними органами або за відновлення дій ліцензії; за видачу відповідного кваліфікаційного документу спеціалістів з митної справи; за митне оформлення; за зберігання товарів; за митне супроводження товарів. Запит на загальну вартість митних зборів.

Створені таблиці повинні вміщувати спільне поле на всі або попарні таблиці.

2. 2 Встановити ключові поля в таблицях.

2. 3. Встановити зв’язки між таблицями.

Створені таблиці та схему даних пред’явити викладачу та захистити роботу, представивши вміння та знання по запитаннях самоперевірки.

3 Запитання для самоперевірки

Що виражає відношення між таблицями?

Для чого необхідні зв’язки?

Які є види зв’язків?

Що означає зв’язок „один – до -одного”?

Що означає зв’язок „один - до –багатьох”?

Що означає зв’язок „багато - до –багатьох”?

Яким чином реалізуються зв'язки?

Які основні типи ключових полів?

Які вимоги пред'являються до первинного ключа?

Які особливості первинного ключа?

Як встановити ключове поле?

Як створити зв’язки між таблицями?

Лабораторна робота № 4

Створення та використання простих запитів

Мета роботи: навчитись основних прийомів створення простих

запитів та їх застосуванню при роботі з таблицями баз даних.

1 Основні відомості щодо темИ роботи

Запит у системі Access використовують для пошуку з однієї чи кількох таблиць та видачі на екран даних, які відповідають умові, визначеній користувачем. У запитах можна виконувати математичні операції з даними однієї або кількох таблиць. Найпростіший спосіб пошуку деяких даних у таблиці ми вже розглядали, коли описували контекстне меню стовпця. Однак система Access має значно ширші можливості з пошуку різних відомостей з бази даних. На прикладах розглянемо способи реалізації запитів, що реалізовані у програмі Access.

1

Рис.1.Майстер створення простих запитів

. 1 Зробимо запит, який буде виводити окремі поля певної таблиці. Наприклад, із великої таблиціМероприятия можна отримати запит у вигляді таблиці, в якій будуть знаходитися тільки поля Код, Начальная и конечная дата. Для більшої наочності викладення роботу програми будемо розглядати в такій послідовності.

а) Запускаємо майстра простих запитів. Для цього у вікні База данных необхідно відкрити об’єкт Запроси, після чого послідовно вказуємо на команди Создать - Простой запрос - ОК. На екрані з’явиться вікно Создание простых запросов, зображене на рис.1.

б) У полі випадаючого списку Таблицы и Запросы необхідно відкрити список таблиць і виділити ту з них, у якій необхідно вибрати необхідні поля. Потім необхідно натиснути кнопку Готово, у результаті чого на моніторі з’явиться запит із вказаними полями.

1

Рисунок 2 Вікно конструктора запитів

. 2 Зробимо запит, який буде відбирати із таблиці лише записи за вказаними умовами. Для цього створену таблицю-запит необхідно відкрити у режимі конструктор –Вид - Конструктор, де у вікні відкривається поле об’єктів, а у нижній частині - вибрані поля з умовами обробки та відображення (Рис.2).

а) У приведеному рисунку вказано на необхідність сортування коду заходів по збільшенню;

б) у полі Начальна дата вказана умова відбору тільки заходів після >01. 11. 05.

Умови відбору можуть задаватись по всіх полях запиту і можуть бути як текстові, так і числові. Текстову умову вводимо у лапках.

в)У полі місця проведення заходу вказуємо „Кременчук”, і у запиті остануться лише заходи в Кременчуці, які відбудуться після 1 листопада 2005 року. У рядку виводу на екран ставимо „галочку” для відображення вказаного поля на моніторі. Условие отбора дозволяє використовувати логічні функції і операції порівняння. Результати запиту із введеними умовами можна попередньо переглянути до його збереження командою -Вид-Режим таблицы. 1.3 Зробимо запит по підрахунку підсумкових числових значень у окремих полях таблиці. Наприклад, із таблиці про водіїв необхідно визначити їх середній та самий більший стаж. Для цього створюємо простий запит, у якому із таблиці Водії вибираємо необхідні поля, у тому числі числове поле Стаж і вказуємо Дальше. З’явиться вікно, у якому потрібно вказати змісту запиту (Рис.3).

Рис.3 Вікно вибору підсумкових обчислень

У вікні з двох варіантів - Подробный та Итоговый вказуємо Итоговый та клавішу Итоги, після чого відкриється вікно вибору значення для обчислення. У цьому вікні вказуємо на обрахування середнього віку (Avg) та вибірку найстаршого (Max) (Рис. 4).

Командами ОК і Готово отримаємо результат зробленого запиту.

З

Рис. 4 Вікно вибору характеру обчислень.

апит матиме вид таблиці в один запис

1. 4 Зробимо запит, у якому зведемо окремі поля з двох таблиць. Порядок створення такого запиту подібний до простого запиту з однієї таблиці, але поля вибираються послідовно з різних таблиць. Послідовність полів таблиці-запиту залежить від їх розміщення у майстрі простого запиту. Запит з двох - трьох таблиць може бути зроблено тільки на таблиці, що зв’язані між собою. Якщо при створенні запиту виводиться повідомлення про відсутність зв’язків, яї необхідно установити. Якщо створений запит відкриється без даних, це означає, що вказані у зв’язку ключові поля не співпадають.