Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР ЗпП.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
141.31 Кб
Скачать

5 Організація угідь і сівозмін.

При організації угідь і сівозмін встановлюється порядок подальшого використання різноякісних земель в складі різних угідь і сівозмін, їх захист від вітрової і водної ерозії і інших несприятливих умов. Вирішується запитання встановленого складу і співвідношення угідь, видів, кількості, розмірів сівозмін, складається план трансформації і покращення угідь.

В підприємстві дуже висока сільськогосподарська освоєнність і розораність земель - 91%. Резерву для освоєння земель в цінні сільськогосподарські угіддя немає. Немає також і площ, які потребували б тимчасової консервації.

Трансформації угідь а також заходи по покращенню кормових угідь проектом не передбачено, так як в цьому немає потреби.

5.1 Трансформація і поліпшення угідь

Кореневе, поверхневе покращення (поліпшення)!!!

Чи проводили трансформацію ? ми при розробці трансформували 123 ріллі в пасовща.

Організація сільськогосподарських угідь і проектування сівозмін є важливою складовою частиною проекту організації території, яка визначає порядок подальшого використання земель. Основною задачею організації угідь проектування сівозмін є виявлення і використання резервів, які є в господарстві і можливостей підвищення продуктивності та культури використання різноякісних земель у складі різних угідь і сівозмін, підвищення родючості ґрунтів і охорони земель.

Організація угідь – встановлення їх складу і співвідношення, господарське доцільне розміщення на території. Її мета – підвищення інтенсивності використання землі для отримання максимальної кількості сільськогосподарської продукції при збереженні і збільшенні родючості ґрунтів інших компонентів природного середовища.

Головне завдання складової частини проекту – встановлення такого складу, площ і розміщення угідь на перспективу, при яких можна створити необхідні умови для високоінтенсивного використання землі, а також подальшого розвитку спеціалізації і концентрації виробництва, галузей.

За допомогою меліоративних, культуртехнічних і інших заходів природні умови можуть бути покращені. Крім того, в результаті меліорації і корінної зміни використання земельних ділянок можлива їх трансформація з одного виду угідь в іншій.

Перехід від фактичної структури угідь до проектної відбувається шляхом їх часткової трансформації. Трансформація – це видозміна (перетворення) угідь, тобто переведення земель з одного виду угідь в іншій. При цьому змінюють і розміщення угідь. У результаті трансформації земельних ділянок визначають їх нове місцеположення.

У даному курсовому проекті проведена трансформація у напрямках:

  1. ліквідації дрібної контурності;

  2. зменшення площі ріллі у зв'язку з виділенням її під пасовища (рілля → пасовища ).

Одночасно з трансформацією угідь проведені заходи по їх поліпшенню. Поліпшення пасовищ проводиться з метою підвищення їх продуктивності.

Результати трансформації угідь відображені на графічній частині проекту.

5.2. Розрахунок потреби в кормах.

Для того, щоб забезпечити поголів'я кормами, необхідно розрахувати відомість потреби в кормах (додаток В) і виходячи з неї, розрахувати зелений конвеєр (додаток Г) для отримання площ зеленими кормами поголів'я тварин в літній період.

При розрахунку потреби в кормах враховуються види і групи тварин, поголів'я, норми на одну голову. При розрахунку зеленого конвеєра на літній період враховуються площі кормових угідь, які є в господарстві, і кількість корму, який з них отримують по місцям пасовищного періоду для того, щоб передбачити посів культур, які необхідні для повного забезпечення тварин кормами по всім місяцям пасовищного періоду. Після цього розраховуються посівні площі культур кормової групи.

Потреба в кормах обчислюється виходячи з середньорічного поголів'я тварин в господарстві і річних норм потрібного корму. Норми корму встановлюються з таявності кормів і забезпечення повноцінної годівлі тварин.

З метою забезпечення худоби кормом на випадок неурожаю чи стихійного лиха при визначенні потреби в них господарства обчислене значення збільшують на величину страхового фонду в розмірі 10%. Одночасно визначають поживність кормів в кормових одиницях.