Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР ЗпП.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
141.31 Кб
Скачать

6 Проектування сівозмін.

Проектування системи сівозмін полягає у визначенні типів, видів, кількості сівозмін, їх розміщення на території, розробці схем чергування посівів сільськогосподарських культур.

I (60/0 га) – кукурудза (30,0га)+ корм. Буряк (30,0га)

Запроектована система сівозмін повинна передбачити:

- виконання контрактів на виробництво с/г продукції;

- запровадження раціональної структури посівів та повне забезпечення тварин кормами;

  • правильне чергування культур за роками і розміщення їх з урахуванням біологічних особливостей кожної культури та її вимог до ґрунтів та попередників;

  • запровадження прогресивних форм організації праці;

  • правильну обробку ґрунту, яка повинна забезпечити охорону ґрунтів

від ерозії та інших негативних процесів;

  • ефективне використання органічних та мінеральних добрив;

  • створення умов для високопродуктивного використання с/г техніки;

  • скорочення затрат на внутрігосподарські перевезення.

Основне завдання полягає в створенні територіальних умов для підвищення культури землеробства, захисті ґрунтів від ерозії, встановленні і збільшенні продуктивності ґрунтів. На цій основі збільшується виробництво сільськогосподарської продукції. Важливе значення має також раціональне використання техніки і трудових ресурсів.

Враховуючи існуючу організацію території, в колгоспу

ім.Свердлова передбачено проектування польової, та кормової. По результатам розрахунків кормової бази на літній період і співвідношенню площ посівів різних культур намічаються площі полів, їх число і встановлюється чергуванням культур в польовій сівозміні.

Культури зеленого конвеєра підбираються в сівозміну з урахуванням особливостей місцевих, кліматичних і інших умов, а також вимогливості до кормів даної групи тварин. Кількість кормових сівозмін залежить від видів і складу поголів'я тварин, місць утримань їх в літній період, розміщенню ферм, забезпеченості природними пасовищами, якості грунтів і т.д.

Уточнення і деталізація проектних рішень по впорядкуванню території сівозмін заключається у встановленні в найбільш доцільних просторових характеристик всіх елементів проекту (ширина лісосмуг, польових шляхів, площі полів і робочих ділянок).

При уточненні розміщення полів, в основному виконані вимоги, які пред'являються до них, виходячи з економічної і екологічної доцільності у відношенні до форми, компактності, довжини і співвідношення сторін, їх орієнтування по відношенню до шкідливих вітрів, різноякості земель, рельєфу а також існуючих елементів ситуації. Форма полів і робочих ділянок повинна бути зручна для механічного обробітку, що забезпечується проектуванням їх у формі прямокутника або трапеції. З метою виконання вимог у відношенні компактності, поля сівозмін, коли це можливо, проектуються у вигляді однієї ділянки, а якщо умови масиву ріллі не дозволяють, то проектують окремі робочі ділянки, які розташовані сумісно по відношенню один до одного або мінімальній відстані.

Вимоги по відношенню до рівно великості полів обумовленні необхідністю забезпечення кожного року постійності посівних площ культур в сівозмінах, планування об'ємів виходу рослинницької продукції, об'ємів робіт. Щоб запобігти невеликих за площею прирізок та відрізок, для забезпечення більш кращих просторових характеристик полів і їх робочих ділянок, в запроектованих сівозмінах допущена рівно великість площ полів.