Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26-03-2013_15-17-05 / Опер мен конспект.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
338.94 Кб
Скачать

24. Якість як основний фактор конкурентоспроможності продукції

Проблема якості продукції в сучасних умовах розглядається як найважливіша, оскільки зумовлює престиж підприємства на світовому ринку, науково-технічний потенціал, рівень життя та ступінь розвитку економіки країни.

Якість продукції, включаючи її новизну, технічний рівень, відсутність дефектів при виконанні, надійність в експлуатації є ключовим чинником завоювання та утримання позицій на ринку, забезпечення максимального продажу виробів, то випускаються [14, с. 296].

Ефективніше управління якістю продукції є найважливішою особливістю сучасного виробництва. Таке управління можливе тільки в умовах наявності розвиненої нормативної бази, яка чітко повинна визначати термінологію, основні напрямки методології, а також інструментарій управління якістю. [2]

Під якістю продукції найчастіше розуміють сукупність її властивостей, які зумовлюють рівень придатності задовольняти певні потреби споживачів. Крім того, якість розглядають і як рівень задоволення конкретних потреб. Перше визначення пов'язують з технічним аспектом якості, а друге - з економічним.

Якість часто трактують як суб'єктивне поняття. Так, Філіп Кросбі визначає його як "відповідність вимогам". У. Демінг вважає, що "управління якістю не означає досягнення досконалості. Воно означає отримання такого рівня якості, на який розраховує ринок". Дж. М. Джуран визначає якість як "відповідність призначенню" А. В. Фегенбаум називає якість "сукупністю складних ринкових, технічних, виробничих та експлуатаційних характеристик виробу (або послуги), завдяки яким виріб (або послуга) відповідає очікуванням споживача" Дж. X. Харрінгтон визначає якість як "задоволення або перевищення вимог споживача за прийнятною для нього ціною".

При оцінці якості продукції використовуються певні підходи, взаємозв’язок яких відображено на рис.1.1.

Рис. - Взаємозв’язок основних підходів до оцінки якості продукції

Якість товару визначає можливий ступінь задоволення потреби. А ступінь задоволення потреби визначається не самим фактом наявності конкретної властивості, а його конкретними характеристиками. При цьому кожна характеристика властивості визначає ступінь задоволення відповідної потреби.

Стосовно кожного виду продукції обирається відповідна номенклатура показників, яка найповніше і найточніше відображає її якість.

Для сучасних товарів машинобудування виділяють основні види показників якості (табл. 1.1), при цьому усередині кожного виду показників приводять групи показників, що характеризують ті або інші властивості виробів.

Таблиця 1.1

Показники якості продукції машинобудування*

Вид показників

Група показників

Приклади показників

Властивості продукції

Показники призначення

1.1. Конструктивні

Продуктивність

Корисний ефект від використання виробу за призначенням

Потужність

Швидкість

1.2. Експлуатаційні

Дальність польоту літака

Пробіг автомобіля, тис.км

Показники надійності та довговічності

2.1. Безпека

Ймовірність безвідмовної роботи

Властивості надійності та довговічності виробу в конкретних умовах використання за призначенням

Напрацювання на відмову

2.2. Здатність до ремонту

Інтенсивність відмов

Середній час відновлення

2.3. Збереженість

Середня трудомісткість технічного обслуговування

Термін збереженості

2.4. Довговічність

Ресурс

Термін служби

Показники технологічності

3.1. Конструктивні

Маса виробу

Ефективність конструктивно-технологічних рішень для забезпечення високої продуктивності праці

Коефіцієнт уніфікації

3.2. Виробничі

Трудомісткість виробу

Технологічна собівартість виробу

3.3. Експлуатаційні

Трудомісткість підготовки виробу до роботи

Ергономічні показники

4.1.Гігієнічні

Рівень забруднення

Поведінка продукції в умовах функціонування системи „людина-продукція-середовище”

Рівень випромінювання

Рівень шуму

4.2.Антропологічні

Відповідність конструкції виробу розмірам тіла людини

4.3.Фізіологічні

Відповідність конструкції (форми, яскравості, контрасту об’єкту спостереження) зоровим психофізіологічним можливостям людини

Естетичні показники

5.1.Виразність

Показники зовнішнього вигляду

Естетичні властивості виробу

5.2.Гармонійність

Сучасність форми

Патентно-правові показники

6.1.Патентний захист

Кількість нових винаходів, які реалізовано і цьому виробі

Ступінь виробу за його патентними характеристиками

6.2. Патентна частота

Економічні показники

7.1.Рівень сумарних витрат

Витрати на виробництво виробу та витрати у процесі споживання

Рівень витрат, економічна ефективність

* складено на підставі [10, 4]

Слід зазначити, що у теперішній момент часу не існує універсальних методів, які дозволяють об’єктивно оцінити якість продукції на всіх етапах її життєвого циклу.

Інструменти та методи менеджменту якості, що застосовуються сучасними організаціями, формують складову частину загальної методології менеджменту якості. Існуюче на сьогодні розмаїття різних практичних підходів до менеджменту якості на усіх рівнях управління та етапах життєвого циклу продукту, викликає необхідність їх класифікації (таблиця 1.2).

Таблиця 1.2

Особливості груп методів та інструментів менеджменту якості

Назва групи методів та інструментів управління якістю

Особливості

„Сім простих (старих) японських інструментів контролю і управління якістю”

У своїй сукупності вони утворюють ефективну систему методів контролю і аналізу якості. З їх допомогою, за свідченням Ісікави, може вирішуватися до 95 % всіх проблем, що знаходяться у полі зору виробників. Більшість методів-інструментів призначена для роботи з числовими (статистичними) даними зібраними в ході контролю і управління процесом. Виключенням є «Причинно-наслідкова діаграма Ісікави», що оперує переважно з вербальною (представленою в словесній формі) інформацією.

„Нові інструменти управління якістю”

Цей набір інструментів дозволяє полегшити вирішення проблем управління якістю в тих випадках, коли початкова інформація представлена не в чисельній, а в іншій формі, наприклад у вигляді словесних (вербальних) описів. Збір початкових даних для нових інструментів управління якістю зазвичай

здійснюють із застосуванням так званих «мозкових атак». Нові інструменти управління якістю лежать в основі новітньої процедури перетворення вимог споживачів спочатку в параметри якості очікуваної ним продукції, а потім в параметри якості процесів виробництва цієї продукції.

„Комплексні інструменти і методології

управління якістю”

Ці методології і інструменти дозволяють результативно і ефективно здійснювати так звані проекти прориву, що ведуть до радикального перегляду і зміни існуючих процесів або навіть до впровадження нових процесів. Проте ці методології і інструменти можуть бути використані також при постійному і поетапному поліпшенні наявних в організації процесів.

Сучасні методи менеджменту якості вимагають не просто стабільності якості продукції, а потребують безперервного підвищення такої стабільності.

У той же час наукові дослідження і розробки по менеджменту якості, які проводяться в Україні, недостатньо спрямовані на досягнення мети та ніким не координуються [9, с 48]. Тому потрібні нові підходи, які дозволять вирішувати складні питання управління якості продукті у комплексі множини рішень.

Згідно ГОСТ 17341-71 якість виробів, які випускаються, а також якість їх експлуатації та ремонту, залежить від чотирьох складових чинників: якості документації, якості устаткування, якості сировини та якості праці. В умовах виробництва продукції, якість, як відомо, визначається дією множини чинників, багато які з них носять випадковий характер. Чинники, що впливають на якість продукції відображено на рис. 1.2.

Для попередження впливу цих чинників на рівень якості необхідна система менеджменту якості, яка містить сукупність заходів постійної дії на процес створення продукту з метою підтримки відповідного рівня якості.

Кваліфікація; досвід; професіоналізм; заохочення; активність; ініціативність; обмін передовим досвідом

Рис. 1.2 - Чинники, що впливають на якість продукції

Система менеджменту якості (СМЯ) функціонує одночасно з усіма іншими видами діяльності, які впливають на якість продукції (послуг) та взаємодіє з ними. ЇЇ вплив розповсюджується на всі етапи від визначення і до кінцевого задоволення вимог і потреб споживача. Ці види діяльності охоплюють такі сфери: маркетинг (пошук і вивчення ринку), проектування і (або) вироблення технічних умов, розробка продукту, матеріально-технічне забезпечення, підготовка та вироблення виробничих процесів, виробництво, контроль, проведення випробувань і обстежень, пакування та зберігання, реалізація та розподіл продукції, монтаж та експлуатація, технічне обслуговування, утилізація після використання.

Соседние файлы в папке 26-03-2013_15-17-05