Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26-03-2013_15-17-05 / Опер мен конспект.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
338.94 Кб
Скачать

3. Виробництво як процес перетворення ресурсів організації у вихідну продукцію.

Функція виробничих систем, тобто сам процес діяльності, полягає в перетворенні ресурсів для створення продукту (товару чи послуг). Нижче представимо організацію як відкриту виробничу систему.

На вході організація одержує від навколишнього середовища інформацію, капітал, людські ресурси і матеріали. Ці компоненти називаються входами. У процесі перетворення організація обробляє ці входи, преутворити їх у чи продукцію послуги. Ця продукція і послуги є виходами організації, що вона виносить у навколишнє середовище. Процес перетворення може мати наступний характер: * фізичне перетворення як результат виробничого процесу; * зміна місця розташування як результат транспортування; * обмін як результат роздрібної торгової операції; * складське збереження як результат складського обслуговування; * фізіологічне перетворення як результат медичного обслуговування; * інформаційне перетворення як послуга телекомунікації.

Якщо організація керування ефективна, то в ході процесу перетворення утвориться додаткова вартість входів. У результаті з'являються багато можливих додаткових виходів, такі як прибуток, збільшення частки ринку, збільшення обсягу продажів (у бізнесі), реалізація соціальної відповідальності, задоволення працівників, ріст організації і т.п.

Кожен менеджер під час рішення будь-якого виробничо-господарського завдання повинен особливу увагу звертати на всебічне обґрунтування кожного заходу.

4. Природа операційної функції. Галузеві особливості операційної функції.

Операційна функція містить у собі ті дії, у результаті яких виробляються товари і послуги, що поставляються організацією в зовнішнє середовище. Функцію операцій мають всі організації, інакше вони просто не можуть існувати. Терміни "операції" і "виробництво" взаємозамінні. Однак під виробництвом в основному розуміється випуск товарів і переробка сировини. Термін "операції" ширше, він включає не тільки виробництво товарів, але і надання послуг.

З поняттям "операція" нам приходитися зіштовхуватися в різних сферах діяльності: - медицина; - техніка; - математика; - економіка. Щодо менеджменту, зустрічаються різні трактування поняття "операція":

* У загальному значенні "операція" - відносно закінчена спонукувана форма передбаченого результату, тобто товару чи послуги, що підкоряється системі вимог і обмежень, що надходять з поза;

* Операція, як управлінська проблема, виявляє собою діалектична єдність 2-х протилежних умов:

1. форма руху, тобто використання економії ресурсів, що вимагає управлінської взаємодії;

2. спонукувана форма очікуваного результату, що підкоряється ін. системі вимог і обмежень, тобто формулюється споживачами і ринком.

Керування операціями базується на методах раціонального розподілу обмежених ресурсів точно також, як і будь-яка господарська діяльність. Ресурси завжди обмежені, але вони різні.

Керування операціями передбачає компромисные рішення щодо поточних і стратегічних цілей організації. Рішення такої задачі спрощується використанням операційного підходу, в основі якого лежать наступні процедури: * вибір способу дій, ориентированого на ухвалення доброго рішення; * оцінка корисності очікуваного рішення задачі по заздалегідь прийнятих критеріях ефективності; * формування адекватної математичної моделі розв'язуваної задачі і процедури її реалізації; * використання сучасних обчислювальних засобів з метою автоматизації обчислювальних процесів.

Сфера діяльності сучасного менеджера велика, тобто промисловість, бізнес, сервіс. Приведемо основні операції даних сфер, де особливо необхідно вміле керування.

Сфера діяльності

Об'єкт

Основні операції

1. промисловість

Промислові підприємства, фірми

- проектування, обслуговування і ремонт промислового устаткування;

- складання розкладу;

- керування матеріальними потоками;

-контролинг процесу, продукції

2. бізнес

Комерційні банки

- розклад роботи касира

- міжбанківські розрахунки

- інкасація

- процес підписання угод

- валютні операції

3. сервіс

Авіакомпанія, пасажирські перевезення

- складання розкладу польотів

- диспетчирование

- керування літаком

Кожен об'єкт керування в залежності від складу операційних функцій містить у собі конкретний набір операцій.

Соседние файлы в папке 26-03-2013_15-17-05