Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26-03-2013_15-17-05 / Опер мен конспект.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
338.94 Кб
Скачать

17. Організація операційного процесу в просторі і часі.

Менеджер повинний уміти:

1. вибирати раціональну структуру підрозділів підприємства і форми її спеціалізації, 2. побудувати виробничої процес у просторі,

3. визначити економічні наслідки скорочення виробничого циклу обробка виробів,

4. знайти найбільш ефективні шляхи скорочення тривалості виробничого циклу,

5. вибрати прийнятний для виробництва вид рухів виробів.

Організація операційного процесу в просторі. Ефективність виробничого процесу залежить від часу здійснення і ступеня його безперервності.

Диференціація (розмаїтість) виробничого процесу на підприємстві характеризується співвідношенням 3-х основних факторів:

1. обсягом і змістом виробничої програми;

2. часом, що є в розпорядженні підприємства для виконання даної програми;

3. простором, що виражений у виробничій площі, т.т.робочих місцях і машинах.

Організація операційного процесу в часі. Побудова виробничого процесу в часі характеризується структурою і тривалістю виробничого (процесу) циклу.

Елементи тривалості циклу:

1. тривалість циклу виготовлення деталей;

2. час складання деталей у вузли і їхній монтаж;

3. час складання вузлів у групи;

4. час виправлення і прийом готових виробів;

5. час комплектування і пакування.

18. Проектування операційних систем: критерії і вибір проекту.

Етапи проектування операційної системи містять у собі проектування виробів і процесів виробництва, визначення виробничих потужностей, місця їхнього розташування, проектування підприємства і розробку виробничих операцій.

У цьому розділі розглядаються питання проектування виробів і процесів для виробництв, орієнтованих на випуск товарів.

1. Проектування виробів - повинне бути націлене на задоволення потреб покупців.

Для аналізу конкретних вимог споживача до даного виробу розроблювач повинний розглянути відносну значимість наступних критеріїв проектування виробів:

1. Вартість. 2. Економічність експлуатації. 3. Якість. 4. Елементи розкоші. 5. Розмір, потужність чи міцність. 6. Термін служби. 7. Надійність в експлуатації. 8. Вимоги до обслуговування, його простота. 9. Універсальність використання. 10. Безпека експлуатації.

2. Коли виріб спроектований, необхідно визначити етапи процесу виробництва цього виробу. Як і при проектуванні виробу, розроблювач процесу повинний розглянути відносну значимість наступних критеріїв проектування процесу виробництва:

1. Виробнича потужність. 2. Економічна ефективність. 3. Гнучкість. 4. Продуктивність.

5. Надійність. 6. Ремонтопридатність. 7. Стандартизація і сталість результатів.

8. Безпека і промислова санітарія і гігієна. 9. Задоволення життєвих потреб робітників.

3. Кількість і потужність підприємств. На цій стадії розробки операційної системи виникають два взаємозалежних питання:

1. Скільки об'єктів і якої потужності потрібно створити (іншими словами, чи створювати кілька великих чи підприємств велика кількість більш дрібних підприємств)?

2. Де розташувати кожний з об'єктів?

Рішення про кількість і продуктивність матеріально-технічних об'єктів звичайно визначаються факторами ефективності і маркетингу. У деяких операційних системах прийнятий комбінований підхід, де використовуються і великі, і дрібні підприємства. Типовими прикладами можуть служити фабрики хімічного чищення і лабораторії по обробці фотоматеріалів. У цих випадках звичайно мається велика кількість маленьких розосереджених підприємств, що здійснюють безпосередній контакт із клієнтурою, і централізовані капіталомісткі виробничі центри, що роблять обробку матеріалів. Два рівні рішень про місце розташування підприємства: (1) макрорівень - рішення про континент, країну, провінцію і місті; (2) мікрорівень - вибір конкретної чи площадки будинку для підприємства.

4. Проектування підприємства. Ця задача зводиться до визначення конфігурації підприємства, тобто розміру і форми будівлі і розташування виробничих ресурсів усередині нього. Основні типи чи проектів планування виробництва: * лінійне чи потокове планування застосовується в масовому чи виробництві в системах з безупинними процесами, де кожен виріб, що випускається, фактично проходить ті самі операції обробки. * фіксоване позиційне планування в основному реалізується при виконанні проектів, наприклад, будівельних. Чи виріб споживач при цьому нерухомі, до місця роботи з мері необхідності подаються різні виробничі ресурси.

5. Процес проектування підприємства. Складається з наступних етапів: 1. Збір вихідних даних. 2. Визначення кількості і типів виробничих ресурсів, що вимагаються для забезпечення заданої продуктивності. 3. Визначення площі підлоги, що вимагається для кожної виробничої ділянки. 4. Аналіз зв'язків між різними ділянками. 5. розробка генерального компонування з указівкою всіх розмірів і місця розташування кожної виробничої і допоміжної ділянки. 6. Чітке визначення точного місця кожної одиниці устаткування, меблів і інших виробничих ресурсів на кожній ділянці.

Соседние файлы в папке 26-03-2013_15-17-05