Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KP.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
13.81 Mб
Скачать

2.3 Проектування сортувальної станції

2.3.1 Взаємне розташування окремих пристроїв на схемі станції

У курсовому проекті у вузлах обох типів необхідно запроектувати сортувальну станцію з послідовним розташуванням основних парків і гіркою великої потужності.

Розміщенню основних парків повинен передувати вибір напрямку сортування, що визначається залежно від співвідношення розмірів поїздопотока, що прибуває з парного та непарного напрямків на 10-й рік експлуатації. При їхній рівності перевага віддається варіанту, що забезпечує мінімум обсягу земляних робіт, тобто напрямок сортування повинен збігатися з напрямком зниження відміток землі на заданому планшеті місцевості. У випадку розбіжності обраного напрямку сортування по розмірах поїздопотоку і по уклону місцевості, за узгодженням з керівником проекту може бути замінений планшет місцевості або прийняте інше доцільне рішення. Так, поїздопотік у переробку на 10-й рік експлуатації з А і В складає (22+1+18+1)·1,06=45 поїзда, з Б і Г (22+2+18+1)·1,06=46 поїздів. Різниця поїздопотоків з протилежних напрямків складає 1 поїзд (менше 5-ти поїздів), тому напрям сортування обирається за планшетом місцевості. Проаналізувавши планшет №3, зниження відміток землі спостерігається з Б, Г на А, В, тому обирається цей напрямок сортування.

До основних пристроїв сортувальної станції відносяться парки прийому, відправлення, сортувальний, транзитні, а також гіркові пристрої, витяжні і з’єднувальні колії, локомотивне і вагонне депо [6, 9].

Основні службові споруди на станції розташовані таким чином. Центральний пост управління станцією з розташованими у ньому приміщеннями маневрового диспетчера, чергового по гірці, оператора при ДСПГ, ДСП, станційного технологічного центру знаходиться у гірковій горловині навпроти другої ГП. Поряд з ним знаходиться компресорна з майстернями. У вхідних горловинах парків прийому і відправлення (транзитних) знаходяться приміщення пунктів технічного і комерційного обслуговування (забезпечується обслуговування составів на ходу), які можуть об’єднуватись з приймальними пунктами пневмопошти, а біля крайніх колій цих парків - декілька приміщень для обігріву робітників. У вхідних горловинах парків прийому і відправлення знаходяться бункери прийому документів від поїздів, що прибувають, а також пости списування составів при прийомі. Приміщення операторів паркової гальмівної позиції знаходяться у міжколійях пучків 1-2 і 3-4 сортувального парку. Приміщення чергового по формуванню і складачів парку формування знаходяться у вихідній (хвостовій) горловині парку формування. Тут же знаходяться пости списування составів свого формування з натури при переставленні їх у парк відправлення. Приміщення чергових по відправленню розташовані у вихідних горловинах парку відправлення (транзитних) окремо для кожного напрямку.

У районах основних парків на головних коліях для пасажирського руху, які мають бічне розташування по відношенню до сортувальної станції (у схемах ЗВ обох типів), передбачені зупинні пункти для приміських поїздів для підвозу робітників станції до робочих місць.

Проектні параметри станції. Мінімальна корисна довжина колій у парках прийому, відправлення і транзитних залежить від середньої довжини вагону, числа вагонів у составі вантажного транзитного поїзда та довжини поїзного локомотива, приймаємо 40 м, тобто:

lкор = 14,8 ∙ 54 + 40+10= 849,2 м.

Найближча більша стандартна корисна довжина колій lкор = 850 м.

Ширина відповідних парків наведена у завданні. Так, парк прийому має ширину Впр = 43,6+38,3=81,9 м; об’єднаний парк відправлення ВПВ = 43,6+38,3=81,9 м; непарний транзитний парк ВТр1 = 26,5м; парний транзитний парк ВТр2 = 21,2 м.

Довжина горловин парків прийому та відправлення визначається за формулою (2.19).

Парк прийому:

м;

Парк відправлення:

м.

Непарний транзитний парк:

м.

Парний транзитний парк:

м.

Довжина гіркової горловини сортувального парку:

lг = , (2.20)

м.

Довжина хвостової горловини сортувального парку визначається, враховуючи, що при проектуванні багатоколійних парків з метою зменшення довжини горловин застосовані стрілочні вулиці під подвійним кутом хрестовини:

lг = . (2.21)

lг.хв. = м.

Корисна довжина колій сортувального парку визначається як:

. (2.22)

м.

Довжина колії насуву від кінця горловини парку прийому до вершини гірки складає 250 м (для ГВП); перша гальмівна позиція розташовується до першої розділової стрілки. Довжина маневрових витяжок у хвості сортувального парку приймається за половиною мінімальної корисної довжини у парках станції, тобто 425 м. Довжина розрахункової колії 405 м; висота гірки 3,9 м.

Схему сортувальної станції з послідовним розташуванням основних парків з гіркою великої потужності приведено на Рисунку 2.3

Рисунок 2.3 – Схема сортувальної станції з послідовним розташуванням основних парків з гіркою великої потужності

2.3.2 Організація роботи сортувальної станції у вузлі

Сортувальна станція працює за порядком, що встановлений Технологічним процесом роботи станції, а також керуючись чинними інструкціями та внутрішніми розпорядженнями. Технічна характеристика станції відображена у Технічно-розпорядчому акті. На станції мається гірка великої потужності, яка механізована і має три гальмівні позиції. Передбачена система проходів робітників до своїх робочих місць. При розробці організації роботи станції використані рекомендації [7].

Роботою станції оперативно керує маневровий диспетчер, йому підпорядковуються чергові по станції та інші робітники зміни. Диспетчер контролює процес накопичення і формування составів на станції, розпоряджається роботою маневрових локомотивів. Після прибуття поїздів у парк прийому, коли состав списано з натури і документи відправлено у станційний технологічний центр з обробки поїзної документації (СТЦОІД), проводиться закріплення составу, відчеплення і прибирання поїзного локомотиву у депо, комерційний і технічний огляди (залежить від числа та компонування бригад ПТО), крейдова розмітка составу. По закінченню цих операцій состав виводиться на гірку за дозволом чергового по станції, який сповіщає про закінчення огляду, і чергового по гірці, який відкриває гірковий сигнал і сповіщає машиніста гіркового локомотиву. У процесі розформування вагони направляються на колії сортувального парку згідно з планом формування. Несправні вагони, що потребують відчіпного ремонту, накопичуються на ремонтних коліях парку або відбиваються на спеціальні колії парку, звідки потім подаються у вагонне депо. Після накопичення на состав проводиться закінчення формування і маневровий локомотив виставляє состав у парк відправлення або на одну з колій транзитного парку відповідного напрямку за відсутності вільних колій у парку відправлення відповідного напрямку (у середньому 30,0 хв.). У процесі виставлення у горловині формування проводиться списування составу для заключного коректування комплекту перевізних документів. У парку відправлення состав перевіряється у технічному і комерційному відношенні, після чого подається поїзний локомотив по ходових коліях, машиністу видається комплект перевізних документів (на ці операції у середньому 10 хв.), і состав відправляється на дільницю.

Транзитні без переробки поїзди обслуговуються в транзитних парках, де з ними виконуються операції зі зміни локомотивів, необхідні маневри по причепленню або відчепленню груп вагонів, технічний і комерційний огляди.

Місця загального користування і під’їзні колії, що примикають до станції, обслуговуються за порядком, що регламентований відповідними документами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]