Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Станции и узлы:конспект лекцій 2.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

6.2. Склад проекту

При проектуванні станцій і вузлів вирішуються задачі по розробці комплексного проекту будівництва нової станції або реконструкції існуючих станцій і вузлів. Проект складається з таких елементів: колійного розвитку, локомотивних, вагонних, вантажних, пасажирського господарств, устроїв СЦБ, господарства електропостачання, водопостачання й ін. У проекті знаходять висвітлення організація руху на прилягаючих напрямках, екіпірування і ремонт локомотивів, технічне обслуговування вагонів, вантажно-розвантажувльні роботи, охорона праці.

Нові і залізничні станції і вузли, що реконструюються, проектують відповідно до потрібної пропускної і переробної спроможності на розрахункові терміни з урахуванням перспективи їхнього розвитки. При цьому враховують технічну оснащеність лінії, а також рельєф місцевості, густоту забудови на станції і навколо її, взаємозв'язок з іншими видами транспорту.

Проектування станцій і вузлів, як і всяке проектування, має такі стадії: генеральні схеми будівництва (реконструкції) станції або вузла; проект будівництва (реконструкції) станції або вузла; робоча документація на будівництво (реконструкцію) станції або вузла. Кожна з зазначених стадій проектування містить основні частини проекту: пояснювальну записку з розрахунковими даними, описом і обгрунтуванням прийнятих рішень; креслення, що характеризують прийняті рішення. У генеральних схемах приводяться загальні рішення в масштабах (1:5000, 1:10000, 1:25000) креслень схем станції або вузла з нанесенням взаємного розміщення залізничних пристроїв і прилягаючої забудови. У складі проектів будівництва (реконструкції) станції або вузла розробляється в більш докладному масштабі (1:500, 1:1000, 1:2000) план станції або вузла, а також окремих її елементів і споруджень. У робочій документації, крім масштабних креслень загальних пристроїв і господарств, розробляються в більш значному масштабі детальовочні креслення окремих елементів кожного пристрою.

Проектування станцій і вузлів провадиться на підставі завдань, що видаються у такому порядку: визначаються вихідні дані для проектування; розробляються немасштабні схеми декількох варіантів будівництва нових або залізничних станцій і вузлів, що реконструюються, після порівняння і встановлення явних переваг кожного з варіантів вибираються для подальшого докладного проектування два-три варіанта з метою детального їхнього порівняння; провадиться по кожному з залишених для порівняння варіантів розрахунок потужності основних технічних пристроїв, кількість колій у кожному парку, вантажно-розвантажувальні фронти, пристрої локомотивного господарства, колієпроводні розв'язки, пристрої енергопостачання й електрифікації й ін.; розробляються масштабні плани станції або вузла з нанесенням пристроїв розрахованих потужностей і їхнього взаємного розміщення в ув'язці з максимально можливим застосуванням типових схем станцій і вузлів; підраховуються обсяги робіт із кожного виду пристроїв; визначаються капітальні вкладення й експлуатаційні витрати по кожному з порівнюваних варіантів і провадиться вибір оптимального шляхом техніко-економічних розрахунків по приведених витратах або терміну окупності; по прийнятому варіанті будівництва або реконструкції станції або вузла розробляється проектна документація по кожному виду господарств; після перевірки експертизою правильності прийнятих проектувальниками рішень і кошторисної вартості проект затверджується; затвердження проекту є підставою для розробки робочої документації і включення об'єкта в план будівництва.

Розробка проектно-кошторисної документації по проектуванню станцій і вузлів провадиться спеціалізованими проектно-вишукувальними інститутами системи Мінтрансбуд (Гіпротранси), а також інститутами системи МПС (Дорпроекти), що відповідають за своєчасність і якість розробки проекту. У якості замовника по проектуванню станцій і вузлів виступають підрозділи залізниць (Головне управління перевезень, управління залізниць), а також інші міністерства і відомства при проектуванні об'єктів промислового залізничного транспорту.

Замовник розробляє, підтверджує і видає завдання на проектування з основними вимогами і вихідними даними, розглядає і підтверджує розроблену проектними організаціями проектно-кошторисну документацію, фінансує розробку проекту і будівництво об'єкта.

У процесі будівництва під керівництвом головного інженера проекту (ГІПа) здійснюється авторський нагляд за дотриманням прийнятих у проекті рішень і якістю будівельних робіт. Завдання на розробку проектів видає Міністерство шляхів повідомлення, а по невеликих об'єктах - начальник дороги.

Проектування нових і реконструкцію існуючих станцій і вузлів ведуть у дві стадії: проект і робоча документація. Для об'єктів, будівництво яких передбачається здійснювати по типових проектах, а також для нескладних об'єктів обидві стадії сполучаються в одну – техноробочий проект.

До складу проекту розвитку вузла (станції) входять: креслення схеми вузла в масштабі 1:10000 або 1:5000, проектовані плани станцій у масштабі 1:2000, плани розв'язок підходів у масштабі 1:2000 або 1:5000, а також подовжні профілі головних колій; креслення споруджень і пристроїв, що необхідні для обгрунтування проектних рішень і визначення кошторисної вартості; пояснювальна записка, що включає: характеристику наявних пристроїв вузла (станції) і їхніх недоліків, економічні дані, розрахунки розмірів роботи і необхідної потужності пристроїв, стислий виклад проектних рішень, техніко-економічні показники проекту; проект організації будівництва і кошторис.

Будівництво ведуть по робочій документації, що складають на основі затвердженого проекту для всього комплексу проектованих пристроїв із прив’язкою типових проектів до місцевих умов. При робочому проектуванні складаються відомості обсягів будівельних і монтажних робіт і кошториси по окремих об'єктах і видам робіт.

Проекти спорудження нових і розвитки існуючих станцій складають і здійснюють комплексно по усіх видах залізничного господарства.

Проекти станцій і вузлів і окремих споруджень повинні передбачати широку індустріалізацію будівництва на базі сучасних засобів комплексної механізації й автоматизації виробництва.