Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
раз 5-10.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
188.42 Кб
Скачать

7 Організація пасажирської роботи

Загальне керівництво пасажирськими перевезеннями на Ясинуватському районі здійснюється пасажирським сектором Ясинуватської дирекції залізничних перевезень.

На Ясинуватському районі розташовано 6 вокзалів: Волноваха, Макіївка пасажирська, Маріупіль, Красноармійськ, які входять до складу Ясинуватської дирекції залізничних перевезень та вокзали Ясинувата і Донецьк, які підпорядковані пасажирській службі залізниці.

Операції по обслуговуванню пасажирських поїздів, продажу квитків, переробку багажу та ручної поклажі, інформаційно-довідковому забезпеченню на вокзалах станцій Волноваха, Макіївка пасажирська, Маріупіль, Красноармійськ, Ясинувата, Донецьк, виконується відповідно до технологічного процесу роботи вокзалів.

В відділі перевезень Ясинуватського району щорічно виконується розробка графіку руху пасажирських та приміських поїздів згідно з «Інструкцією зі складання графіку руху поїздів на залізницях України» (ЦД-0040).

Графік руху поїздів є основним нормативно-технологічним документом, що регламентує роботу усіх підрозділів транспорту з організації руху поїздів, визначає технологію експлуатаційної роботи усієї мережі залізниць, об`єднує й організовує роботу станцій, лінійних підрозділів локомотивного та вагонного господарств. Графік руху поїздів забезпечує задоволення потреб у перевезеннях пасажирів і вантажів, безпеку руху поїздів; найбільш ефективне використання пропускної і провізної спроможності дільниць і переробної спроможності станцій; раціональне використання рухомого складу, дотримання встановленої тривалості безперервної роботи локомотивних бригад. Для забезпечення повного і раціонального використання технічних засобів станцій та рухомого складу графік руху узгоджений з технологією роботи сортувальних, дільничних, вантажних і пасажирських станцій.

Споживи населення в пасажирських перевезеннях задовольняються прослідуванням через район 48 пар пасажирських поїздів.

Безпосередньо контроль за пропуском пасажирських та приміських поїздів згідно з графіком руху на дільницях району виконує поїзний диспетчер.

8 Організація роботи щодо зебезпечення безпеки руху

Профілактична робота щодо підвищення безпеки руху здійснюється:

  • у відділах перевезень відповідно до річних планів, складених на основі аналізу стану безпеки руху, до складу якого входить класифікація транспортних подій, причини скоєння транспортних подій, стан безпеки руху по ревізорським дільницям та станціям, розподіл транспортних подій по періодам доби, професіях, стажу роботи працівників, збереження вагонного парку, затримки поїздів у вхідних сигналів та приймання-відправлення поїздів за забороняючи ми сигналами, приймання пасажирських поїздів на неспеціалізовану колію.

  • на станціях відповідно до річних планів, узгоджених із річними планами служби перевезень, відділів перевезень, щоквартального аналізу стану та причин порушень безпеки руху, що були допущені на станції, та вимог наказів і вказівок із безпеки руху Укрзалізниці та залізниці.

Керівники відділів перевезень, станцій щомісячно складають плани роботи, основою яких є нормативи особистої участі у проведенні мінімуму заходів щодо зміцнення дисципліни та забезпечення безпеки руху.

Контроль щодо забезпечення безпеки руху поїздів на станціях здійснюється шляхом проведення технічних ревізій та контрольних перевірок стану безпеки руху. Начальник відділу перевезень та заступник начальника відділу перевезень з оперативної роботи щоквартально приймають участь в проведенні технічних ревізій на станціях. Ревізорами руху проводяться технічні ревізії та контрольні перевірки на станціях 3-5 класу.

З метою посилення контролю стану безпеки руху та покращення проведення профілактичної роботи на залізниці станції Ясинуваського району розподілено на 4 ревізорські дільниці:

ДНЧ-1 - Волноваха, Південнодонбаська, Велико-Анадоль, Хлібодарівка, Зачатівська, Розівка, Карань, Урзуф, Янісоль, Кальчик, Асланове, Сартана, Маріуполь, Маріуполь-Порт, Маріуполь-Сортувальний, обгінний пункт 347 км.

ДНЧ-2 - Красноармійськ, Гродівка, Новогродівка, Пласти, Росія, Удачна, Межова, Демуріне, Просяна, Мерцалове, Добропілля, Лунна, Економічна, Легендарна, Родинська, Золоті Пруди, Цукуриха, Сели дівка, Чунишине.

ДНЧ-3 - Донецьк, Рутченкове, Мандрикине, Доля, Оленівка, Красногорівка, Роя, Курахівка, роз’їзд 7 км, Авдіївка, Очеретине, Желанна, Донецьк Північний.

ДНЧ-4 - Ясинувата, Макіївка-Пасажирська, Кальміус, Донецьк-2, Мушкетове, Чумакове, Ларине, Караванна, Менчугове, Новий Світ, Моспіне, Макіївка.

З метою недопущення повторювання порушень начальники відділів перевезень, станцій інформують працівників, пов’язаних з безпекою руху, про обставини та причини транспортних подій, результати профілактичної роботи; вживають заходи впливу, спрямовані на підвищення персональної відповідальності працівників – за дотриманням вимог інструкцій на робочих місцях і інструкцій за видами виконуваних робіт.

Керівники відділу перевезень, станцій вживають заходи щодо забезпечення безпеки руху поїздів, організовують роботу з технічного навчання, перепідготовки, підвищення кваліфікації кадрів та перевірки знань працівниками нормативних актів з безпеки руху поїздів. Начальник відділу перевезень проводить технічне навчання з начальниками усіх станцій району, заступниками начальників станцій згідно «Положення про технічне навчання працівників служби перевезень». Заступник начальника відділу перевезень з оперативної роботи проводить заняття з черговими по району, поїзними диспетчерами, локомотивними диспетчерами, заступниками старшого диспетчера. Старший диспетчер проводить заняття з диспетчерами з регулювання вагонного парку, операторами при диспетчері з регулювання вагонного парку, операторами при локомотивному диспетчері, операторами при черговому по району. Технічні заняття проводяться щомісячно згідно затверджених річних тематичних планів проведення технічного навчання.

Для попередження транспортних подій, організації постійного контролю за підвищенням рівня безпеки руху, надання практичної допомоги на залізниці перші керівники проводять щосереди “День безпеки” з періодичністю: керівники відділів перевезень – не менше 2 разів на місяць; керівники станцій – щосереди.

Оперативна інформація у разі виникнення транспортної чи надзвичайної події для швидкого реагування щодо усунення її наслідків надається зі станцій черговому по Ясинуватському району за телефоном 2-46-26, а також змінному оператору Ясинуватської дирекції залізничних перевезень по телефону 37-04. Черговий по району отримавши інформацію повідомляє про це старшого дорожнього диспетчера оперативно-розпорядчого відділу служби перевезень цілодобово за телефоном 2-49-01 або 2-42-73 та головного ревізора з безпеки руху поїздів та автотранспорту Ясинуватської дільниці (УРБ-1), змінного інженера ДН-1.

Облік транспортних подій ведеться відповідно до Інструктивних вказівок про порядок обліку й звітності транспортних подій у поїзній та маневровій роботі на залізничному транспорті. Розслідування транспортних подій здійснюється згідно з Інструкцією про порядок службового розслідування транспортних подій на залізницях України. На підставі матеріалів службового розслідування транспортних подій та проведених під час розслідування позачергових перевірок чи технічних ревізій з питань безпеки руху на станціях розробляються та здійснюються заходи щодо запобігання та недопущення повторення подібних порушень із пропозиціями щодо покрашення стану безпеки руху. Результати технічних ревізій і перевірок станцій та відділу перевезень не пізніше двох тижнів терміну з часу закінчення мають бути розглянуті у колективах.

Начальники станції, відділу перевезень з метою морального та матеріального стимулювання мають право направити начальнику служби перевезень подання на преміювання працівників станцій, району, які найбільше відзначились своїми діями, відвернули можливі тяжкі наслідки, активно і ефективно проводять роботу з питань громадського контролю за безпекою руху поїздів.

Кожний працівник залізниці у відповідності до Правил технічної експлуатації залізниць України у межах своїх обов'язків несе особисту відповідальність за виконання вимог безпеки руху поїздів. За грубе порушення нормативних актів з безпеки руху на винних працівників накладається дисциплінарне стягнення порядком, передбаченим законодавством. Якщо дисциплінарний проступок призвів до матеріальних збитків, вони в обов'язковому порядку відшкодовуються працівником, який заподіяв шкоду, порядком, передбаченим законодавством.

На рисунку 8.1 наведена схема розташування обладнання по виявленню нагрітих колісних пар та постів безпеки.