Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
грузовіе перевозки.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
193.67 Кб
Скачать

7. Статичне навантаження вагону. Шляхи його підвищення

Статичне навантаження Рст - це кількість вантажу у тонах, що приходиться на 1 вагон при завантаженні:

,

де - кількість вантажу, завантаженого у вагони, т;

Uзав – кількість завантажених вагонів.

Статичне навантаження розраховується для станції, дирекції, залізниці або в цілому по мережі залізниць.

Середнє навантаження вагону залежить від структури вантажообігу, складу вагонного парку, методів підготовки вантажу до перевезення, виконання технічних норм завантаження і правильного вибору типу вагона для перевезення вантажу. Чим більша щільність вантажу і об’єм кузову вагона, тим більше статичне навантаження.

Для збільшення статичного навантаження необхідно:

  • збільшення кількості вантажу за рахунок використання усієї вантажопідйомності вагонів;

  • зменшення кількості завантажених вагонів за рахунок використання вагонів більшої вантажопідйомності;

- Стандартизація, раціоналізація розмірів тари та упакування вантажів при підготовці вантажу до перевезення

  • Оптимальне розміщення тарно-штучних вантажів у вагоні

  • Укрупнення дрібних вантажних місць у транспортні пакети

  • Навантаження лісу та навалювальних вантажів у піввагон з «шапкою»

  • Нарощування бортів вагону для навалювальних та лісових вантажів (перевезення торфу)

  • Навантаження колісної техніки з нахилом або «ялинкою»

  • Ущільнення вантажу у вагоні (при навантаженні навалочних вантажів)

  • Комбіноване завантаження вагону легковаговими та великоваговими вантажами

  • Оптимальний розподіл вагонів під навантаження (наприклад: для вантажів з меншою об’ємною масою подаються вагони з меншою питомою вантажопідйомністю; для вантажів, які будуть перевозитися на більшу відстань подаються вагони з кращими характеристиками).

8. Договори про експлуатацію під’їзних колій і договори про подачу та забирання вагонів : зміст, порядок розробки

Взаємовідносини залізниці з підприємствами, які виконують вантажні операції на під'їзних коліях, визначаються договорами про експлуатацію під'їзних колій або договорами про подачу та забирання вагонів. Договори про експлуатацію під'їзних колій укладаються між залізницею і власниками під'їзних колій у разі обслуговування під'їзної колії власним або орендованим локомотивом. Договори про подачу та забирання вагонів укладаються між залізницею і підприємствами у разі обслуговування локомотивом залізниці всієї під'їзної колії або окремих вантажних фронтів.

Договори розробляються з урахуванням технології роботи під'їзної колії і технології роботи станції примикання, а у відповідних випадках - з урахуванням єдиних технологічних процесів. Договір про експлуатацію під'їзної колії і договір про подачу та забирання вагонів укладаються терміном на п'ять років і визначають кількість, порядок подачі та забирання вагонів, строки обороту вагонів і контейнерів на під'їзній колії та інші умови роботи під'їзної колії. А також повинні враховуватися вантажні фронти, умови і терміни навантаження маршрутів, можливість використання під'їзних колій для потреб залізниці.

Порядок розробки:

Проект договору розробляється залізницею на підставі акта обстеження під'їзної колії. До укладення нового договору про експлуатацію залізничної під'їзної колії (договору про подачу та забирання вагонів) власник колії та його контрагенти зобов'язані надати залізниці копії Статуту підприємства, документів, які засвідчують право підприємницької діяльності, та документи, які підтверджують право власності на залізничну під'їзну колію. Договір про експлуатацію під’їзної колії та договір про подачу та забирання вагонів підписується начальником залізниці або іншою уповноваженою ним посадовою особою.