Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
грузовіе перевозки.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
193.67 Кб
Скачать

21. Залізнична накладна. Її зміст та призначення

На кожне відправлення вантажу, порожніх власних, орендованих вагонів та контейнерів відправник надає станції відправлення перевізний документ (накладну). Накладна згідно з Правилами перевезення вантажів може оформлятися і надаватися в електронному вигляді (із накладенням електронного цифрового підпису (ЕЦП)). Електронний перевізний документ та його паперова версія мають однакову юридичну силу.

Згідно п.6 Статуту, накладна є обов'язковою двосторонньою письмовою формою угоди на перевезення вантажу, яка укладається між відправником та залізницею на користь третьої сторони - одержувача. Накладна одночасно є договором застави вантажу для забезпечення гарантії внесення належної провізної плати та інших платежів за перевезення. Накладна супроводжує вантаж на всьому шляху перевезення до станції призначення, де видається одержувачу разом з вантажем.

Накладна заповнюється відправником із застосуванням автоматизованих систем залізничного транспорту України або програмних засобів, у разі її оформлення в паперовому вигляді роздруковується у трьох примірниках, один із яких видається відправникові вантажу та є квитанцією для приймання вантажу до перевезення, другий і третій передаються з вантажем на станцію призначення. Заповнення накладної здійснюється відправником, залізницею, одержувачем згідно з Правилами перевезення вантажів.

В накладній заповнюються такі дані у відповідні графи :

  1. Відомості про відправника (назва, код, станція відправлення).

  2. Відомості про одержувача (назва, код, станція призначення).

  3. Код платника.

  4. Дані про вантаж (найменування відповідно до ЄТСНВ, рід пакування, особливості вантажу – небезпечний, негабаритний, «з гірки не спускати»)

  5. Дані про ЗПП.

  6. Дані про таксування: тарифна відстань, схема, провізна плата.

22. Складання вагонного листа. Коди для натурного листа поїзда.

Вагонний лист – це документ, який використовується при вивантаженні, сортуванні вантажу, контейнерів, при видачі вантажу для обліку навантаження, вивантаження і заповнення натурного листа поїзда. Вагонний лист складає станція на кожний завантажений вагон. Вагонні листи складають у залежності від виду відправлення:

  • вагонна – форма ГУ-38а (ГУ-38а ВЦ),

  • маршрутна або групова – ГУ-38б(ГУ-38б ВЦ),

  • контейнерні – ГУ-38в(ГУ-38в ВЦ),

  • дрібні – ГУ-38г (ГУ-38г ВЦ).

Вагонний лист також складається на локомотиви, що не діють, пасажирські вагони, електро- та дизель поїзди, машини та механізми на колійному ходу, які перевозять вантаж на своїх осях, а також на порожні вагони.

Вагонні листи містять кодовану та текстову інформацію.

Розділ «Коди для натурного листа» заповнюється станцією на основі накладної таким чином:

- «Маса вантажу в тонах» – маса вантажу навантаженого в вагон в тоннах ( 3 цифри, тільки ціле число); 008-8т;064-64т;6250кг-063т.

- «Станція призначення вагона» – 6 цифр – коди станції за ЄСР, наприклад, 493901- Микитівка; при перевезенні в змішаному залізничному-водному сполученні вказується код станції перевалки.

- «Код вантажу» – 6 цифр – код вантажу за ЄТСНВ, наприклад, 161202 – вугілля ( або 8 цифр за ГНВ);

- «Код одержувача» – 4 цифри 5467;

- «Особливі відмітки» - 3 цифри; 1й знак-маршрут,нероб.парк;2й знак-код прикриття;3й знак-негаб,живн,ДБ,НГ.

- «Кількість ЗПП» - 1 цифра;

- «Кількість контейнерів» – заповнюється на контейнерні відправки, а на вагонні-заповнюється при перевезенні ШПВ,0208-термін доставки вантажа закінчується 02.08;

- «Вихідна прикордонна станція» - 6 цифр;

- «Тара вагона» – 3 цифри (в цілих числах) 022-22т;

- «примітка» - не більш 6 алфавітно-цифрових знаків; СХ- секція не розчіплювати, ДУ-82 – вагон спеціальних и технічних потреб.