Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бакалаврат / komp_tekhnika.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
700.93 Кб
Скачать

18 Основні групи прикладних програм. Прикладні системи.

Прикладні програми - дозволяють виконувати певні задачі і встановлюються на існуючу ОС (медіаплеери, диспетчери файлів, браузери, ігри, редактори, системи управління базами даних, бухгалтерські, інженерні і т.п. програми), до них так само відносяться службові програми – які слугують для установки коректної роботи конкретних пристроїв (драйвера, утиліти), успішного сприйняття різних типів (форматів) інформації (кодеки, архіватори, компілятори), які слугують для забезпечення безпеки від шкідливих програм (противірусні, антишпигунські і т.п. програми) і т.д., так само встановлювані поверх конкретної ОС.

Сукупність всіх програм, що використовуються, - програмне забезпечення комп'ютера (ПО).

За типом розв’язуваних задач серед наявних нині прикладних програм виділяються такі основні групи:

· текстові редактори і текстові процеси (це програма, призначена для створення і обробки текстів).

· електронні таблиці (Для вирішення завдань, які можна подати у вигляді таблиць)

· бази даних (це сукупність взаємозв'язаних даних, що зберігаються разом).

· графічні пакети (За допомогою цих програм користувач створює на екрані дисплея графіки, креслення, діаграми, малюнки, картини, мультфільми і відеокліпи)

· системи штучного інтелекту й експертні системи (для імітації роботи людини-експерта в цій галузі)

· навчальні програми (Навчальні програми призначені для набуття знань і навичок у конкретних галузях діяльності людини.,Наприклад, шкільні навчальні програми)

· системи мультимедіа, комп’ютерні ігри та розваги (Для створення сучасних комп’ютерних ігор, тренажерів та багатьох інших видів ПЗ

Прикладні системи призначені для розв'язання задачі чи класу задач або для надання користувачеві певних послуг. Завдяки прикладним системам можуть розв'язувати свої професійні задачі навіть користувачі комп'ютерів, які не вміють програмувати.

Поряд із терміном прикладні системи використовують термін пакети прикладних програм. Вони поділяються на три групи:

- метод - оріентовані;

- проблемно-орієнтовані;

- загального призначення.

19. Файлова система ос Windows .Папки.

Основним інформаційним об'єктом ОС є файл.

Файл- іменована область зовнішньої пам'яті для зберігання прграм і даних.

Файли можуть містити текстові документи, числові дані , закодовану табличну та графічну інформацію тощо.

Файли в яких зберігають дані ,називають документами, а програми , що створюють і обробляють ці документи –додатками. Для ідентифікаціі кожному файлу присвоюється ім'я (власне ім'я та розширення ).Оскільки розширення визначає тип файла , його ще називають простим типом.

Як влане ім'я так і розширення можуть бути задані користувачем довільно. В іменах файлів можна вживати як великі, так і малі літери, Їх написання запам'ятовується системою. Імена що містять символи ,, ?,, і ,,*,,,-назавають шаблонами або родовими іменами.

Складовим елементом ПК є диски ( жорсткі, гнучкі та компакт-диски). Папка- це місце де зберігаються документи, додатки та інші підпапки, а з точки зору ОС-місце на диску, в якому зберігаються іменафайлів, відомості про розмір , час останнього поновлення кожного файла та ін. Папці присвоюється ім'я. Файлова система- це сукупність папок і файлів, що зберігаються на зовнішніх носіях ПК.Із огляду ОС кожний диск чи комп'ютер в цілому також є папками. На кожному диску може бути кілька папок, що у свою чергу містять кілька інших папок.Кожна папка може містити ще й файли.Так утворюється ієрархічнасистема деревоподібна папок на диску.

Соседние файлы в папке бакалаврат