Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
655.36 Кб
Скачать

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ДИСЦИПЛІНИ

« Економіка праці та ств»

Тема 1. Населення і трудові ресурси суспільства

1. Населення як об'єкт наукового дослідження

Населення — це сукупність людей, що природно - історично склалася, постійно відновлюється і проживає на визначеній території.

Населення залежно від цілей аналізу класифікують за різними ознаками. Міжнародною організацією праці ре­комендована класифікація населення, відповідно до якої воно поділяється на економічно активне і економічно не­активне.

Економічно активне населення — це частина населення обох статей, яка протягом певного періоду забезпечує пропозицію робочої сили для виробництва товарів і на­дання послуг. Економічно активне населення скла­дається з кількості зайнятих і кількості безробітних.

До зайнятих економічною діяльністю належать особи у віці 15—70 років, які виконують роботи за винагороду за наймом на умовах повного або неповного робочого часу, працюючі індивідуально, працюючі в особистому підсобному господарстві. Зайнятими за цією методикою вважаються особи, які працювали протягом тижня не менше 4 годин (в особистому підсобному господарстві — не менше 30 годин) незалежно від того, була це постійна чи тимчасова робота.

Безробітні за методикою МОП — це особи у віці 15—70 років (як зареєстровані, так і незареєстровані в державній службі зайнятості), які не мають роботи, шу­кають роботу або намагаються організувати власну спра­ву, готові приступити до роботи протягом наступних двох тижнів.

Економічно неактивне населення за методикою МОП — це особи у віці 15-70 років, які не можуть бути класи­фіковані як зайняті або безробітні. До них належать;

- учні, студенти, слухачі, курсанти денної форми на­вчання;

- особи, що одержують пенсії за віком або на пільго­вих умовах;

- особи, які зайняті в домашньому господарстві, ви­хованням дітей та доглядом за хворими;

- особи, які зневірилися знайти роботу і припинили її пошук;

- особи, якими немає необхідності працювати, бо вони мають інші джерела доходу.

2. Соціально-економічна категорія «трудові ресурси»

Трудові ресурси є найважливішою складовою продук­тивних сил суспільства, а також носієм відносин, що фор­муються в процесі відтворення робочої сили.

Трудові ресурси — це працездатне населення в працез­датному віці, зайняте в різних сферах суспільно корисної праці і на навчанні з відривом від виробництва. Це чолові­ки в віці 16—59 років і жінки в віці 16—54 роки, за ви­нятком непрацюючих інвалідів праці і війни І і II групп і осіб, які отримують пенсії на пільгових умовах (чоловіки віком 50-59 років, жінки віком 50-54 роки). До трудових ресурсів також відносять населення старше і молодше працездатного віку, якщо воно зайняте в суспільному ви­робництві.

Межі працездатного віку носять умовний характер і можуть змінюватися під впливом НТП, ступеня задово­лення матеріальних і духовних потреб населення. Згідно з українським законодавством, на роботу можна прийма­ти у вільний від навчання час на неповний робочий день учнів за­гальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів у разі досягнення ними 15-річного віку за зго­дою одного з батьків або особи, яка їх замінює, за умови виконання легкої праці.

До населення, зайнятого в галузях економіки, належать робітни­ки та службовці державних, кооперативних і громадських підпри­ємств, установ і організацій; колгоспники, зайняті у громадському господарстві колгоспів; колгоспники і члени сімей робітників, служ­бовців у працездатному віці, зайняті в особистому підсобному сіль­ському господарстві, особи, зайняті у спільних, приватних підприє­мствах; міжнародних організаціях; фермерських господарствах.

Працездатність оцінюється за допомогою таких показників:

Показник працездатності=Чисельність працездатного населення

населення Чисельність усього населення

Показник працездатності

населення в робочому = Чисельність працездатного населення

(працездатному) віці Чисельність населення в робочому

(працездатному) віці

Використання трудових ресурсів вивчається за допомогою системи показників:

Коефіцієнт зайнятості = Чисельність працюючого населення

трудових ресурсів Чисельність трудових ресурсів

Коефіцієнт зайнятості Чисельність працездатного

працездатного населення = працюючого населення

Чисельність всього

працездатного населення

Коефіцієнт зайнятості = Чисельність працюючого населення

всього населення Чисельність всього населення