Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
655.36 Кб
Скачать

2. Поняття безробіття та його види

Протилежним до зайнятості населення є безробіття — економіч­на категорія, що відбиває економічні відносини щодо вимушеної не­зайнятості працездатного населення. В умовах ринкової економіки вона є циклічним явищем на ринку праці, що виражається у переви­щенні пропозиції робочої сили над попитом на неї.

У класичній теорії існує поняття "класичного безробіття", що є наслідком занадто високої ставки заробітної плати стосовно тієї, що врівноважувала б попит на робочу силу та її пропозицію і зафіксована, наприклад, профспілками. Висока ставка заробітної плати примушує роботодавців скорочувати попит, а власників робочої сили — пропонувати її в кількості, що перевищує потребу, як це по­казано на рис. 1.

Безробітні — працездатні громадяни працездатного віку, які з не­залежних від них причин не мають заробітку або інших передбаче­них чинним законодавством доходів через відсутність відповідної роботи, зареєстровані у державній службі зайнятості, шукають робо­ту та здатні приступити до праці (ч.1 ст.2 Закону України "Про зай­нятість населення"). Порядок реєстрації громадян як безробітних встановлено Положенням "Про порядок реєстрації громадян як без­робітних, виплати допомоги по безробіттю та про умови надання додаткової матеріальної та іншої допомоги безробітним і членам їхніх сімей", затвердженим Кабінетом Міністрів України від 29 квіт­ня 1993 р., та Інструкцією "Про порядок

Рис. 1. Класичне безробіття

реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних дер­жавною службою зайнятості", затвердженою Міністерством праці України від 1 березня 1994 р.

Причинами безробіття в Україні є:

  • структурні зрушення в економіці, за яких впровадження нових технологій, устаткування призводить до скорочення зайвої робочої сили;

  • економічний спад чи депресія, що змушують роботодавців знижувати потреби у всіх ресурсах, у тому числі й трудових;

  • політика уряду і профспілок у сфері оплати праці та підвищен­ня мінімального розміру заробітної плати, що призводить до збільшення витрат виробництва і зниження попиту на робочу силу;

  • сезонні зміни в рівні виробництва в окремих галузях еконо­міки;

  • зміни в демографічній структурі населення, особливо збіль­шення чисельності населення в працездатному віці, що призво­дить до підвищення попиту на працю і зростання імовірності безробіття.

Величина безробіття визначається як різниця між ро­бочою силою і зайнятими.

Розрізняють такі види безробіття:

Фрикційне — виникає тоді, коли частина людей добровільно міняє місце роботи, частина шукає нову роботу після звільнення, частина тимчасово втратила сезонну роботу. Термін «фрикційне безробіття» використовується для тієї категорії працівників, які шукають роботу або чекають її отримання в недалекому майбутньому. Фрик­ційне безробіття вважається неминучим і певною мірою навіть бажаним, оскільки частина працівників перехо­дить з низькопродуктивної і мало оплачуваної роботи на більш продуктивну і вище оплачувану роботу.

Структурне безробіття — є продовженням фрикцій­ного. Воно виникає тоді, коли в результаті НТП відбува­ються важливі зміни в техніці, технології і організації ви­робництва, які змінюють структуру попиту на робочу силу. При цьому попит на робочу силу певних професій зменшується або зовсім зникає, а на інші професії, яких раніше не було,— зростає. Структурні безробітні не можуть знайти роботи без відповідної перепідготовки, до­даткового навчання, навіть, зміни місця проживання. Фрикційне безробіття має короткочасний характер, а структурне — більш тривале у часі.

Циклічне безробіття — обумовлене спадами вироб­ництва. Спостерігається під час економічної кризи, коли сукупний попит на товари і послуги зменшується, зай­нятість скорочується, а безробіття зростає.

Добровільне безробіття — виникає тоді, коли працівник звільнюється з роботи за власним бажанням у зв'язку з незадоволеністю рівнем оплати праці, умовами роботи, тощо. Рівень добровільного безробіття залежить від стадії економічного циклу. Закономірність даного виду безро­біття полягає в тому, що чим менше у працівника шансів знайти нову роботу з кращими умовами найму, тим мен­ше в нього бажання добровільно залишити роботу.

Вимушене безробіття — виникає тоді, коли працівник не бажає звільнятися, а адміністрація фірми скорочує персонал.

Приховане безробіття — корениться переважно в ма­лому бізнесі, фермерстві, індивідуальному і ремісному ви­робництві, а також в неповній зайнятості (там, де праців­ників більше, ніж того вимагає виконання виробничої програми).

Крім вище перерахованих видів безробіття і в їх рам­ках (фрикційного, структурного, циклічного) розрізняють їх модифікації:

Конверсійне безробіття — аналогічне структурному і ви­кликане скороченням чисельності армії і зайнятих у вій­ськово-промисловому комплексі.

Економічне безробіття — має порівняно стійкий ха­рактер, обумовлене коливаннями ринкової кон'юнктури, збанкрутінням частини товаровиробників у процесі кон­курентної боротьби.

Молодіжне безробіття — характеризується непропор­ційно високою питомою вагою молоді (віком 16-24 ро­ки) у складі безробітних, має характер переважно функ­ціонального безробіття.

Застійне безробіття — охоплює людей, які не хочуть а з часом і не можуть працювати.