Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
29
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
434.69 Кб
Скачать

Підсумки

  1. Світові релігії — вища стадія розвитку релігії. У них одержує своє логічне завершення віровчення у формі монотеїзму (єдинобожності), стає регулярним і стійким культ, з'являється централізована і ієрархизованная форма релігійної організації — церква.

  2. Буддизм — найраніша за часом виникнення з світових релігій. Він виникає у середині I тисячоліття до н.е. на півночі сучасної Індії.

  3. Основоположником буддизму був напівлегендарний індійський принц на ім'я Сидхартха Гаутама (Будда Шак'ямуні).

  4. Буддизм формується в середовищі індуїзму і запозичує у нього основні положення віровчення і частково культової практики. Але в той же час він відмовляється від кастової системи індуїзму. Саме це і дозволило йому в короткий термін перетворитися з секти індуїста в світову релігію.

  5. Віровчення буддизму засноване на уявленні про ілюзорність і непостійності навколишнього світу. Сприйняття цього світу як реального приводить людину до страждань.

  6. Буддизм розглядає шлях звільнення від страждань як серединний (між крайнощами аскетизму і плотських надмірностей).

  7. Основоположним принципом буддійської етики проголошується принцип ненасильства (ахимса), неспричинення шкоди всім живим істотам.

  8. У буддизмі вперше в історії релігії зароджується інститут чернецтва --людей, що повністю присвятили себе і своє життя служінню Богу і що відмовилися від земних благ.

  9. Впродовж XX в. питома вага буддистів в загальній кількості населення Землі помітно зменшилася.

Література

  1. Альбедиль М.Ф. Буддизм/ М.Ф. Альбедиль. – СПБ.: Питер, 2006.- 206 с. - (Религии мира).

  2. Буддизм: Словарь/ [Абаева Л.Л. и др.]. - М.: Республика, 1992.-285 с.

  3. Буддизм/ Авт. – сост. Л. А. Сурженко. – Минск: Книжный дом, 2006.-382 с. – (Религии мира).

  4. Луц У. Иисус или Будда: Жизнь и учение в сравнении/ Ульрих Луц, Аксель Михаэльс.—М.: Библейско-богословский ин-т св. апостола Андрея, 2005.-224 с. - (Диалог).

  5. Перельструз Л.В. Буддизм/ Л.В. Перельструз.- М.: Мир книги , 2006.-192 с. - (Религии мира).

  6. Семотюк О.П. Буддизм: история и современность/ О.П. Семотюк.- Ростов н/Д.: Феникс; Харьков: Торсинг,2005.-315 с. – (Религии мира).

  7. Тибетская «Книга мертвых». Бардо Тхедол/ Пер. А. Боченкова.- М.: Эксмо, 2005.-400 с.-(Антология мудрости).

  8. Ходж Стивен. Дзен-буддизм: Уроки мудрости учителей дзен: В поисках мудрости и просветления: Пер. с англ./ С. Ходж.- М.: Омега-Пресс, 2005.-143 с.

  9. Эрикер Клайв. Буддизм/ К. Эрикер; Пер. с англ. Л. Бесковой.- М.: Гранд: Фаир-Пресс, 2005.-301 с. - (Грандиозный мир).

14

Соседние файлы в папке Лекції