Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
44
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
363.52 Кб
Скачать

Ситуаційна вправа № 2. Ват «Миколаївцемент», група «Lafarge»: «безпечна робота - здорове життя»

ВАТ «Миколаївцемент» - цементний завод, що входить у Групу «Lafarge» з 1999 р. Профіль діяльності підприємства - виробництво цементу 3 типів на різні потреби рин­ку. Виробнича потужність становить 1,4 млн. тон цементу на рік. «Миколаївцемент» - це містоутворююче підприємство, його внесок до бюджету Миколаївського району становить понад 60%, 2009 року вкладено на 5,5 млн. грн. соціальних інвестицій, а вартість інвестиційних проектів з охорони довкілля за останні 4 роки склала 100 млн. грн. Чисельність працівників - 650 осіб.

Проблема:

Безпека праці й охорона здоров'я співробітників - серед пріоритетів ВАТ «Миколаїв­цемент», це втілено у гаслі «Безпека - наша спільна справа». Промислове виробництво, таке як цементний завод, супроводжується технологічними процесами, що можуть бути небезпечними для здоров'я робітників. На деяких ділянках треба берегтися від травма­тизму та нещасних випадків. Хоча на заводі частка травм є невеликою - за новітній період його діяльності ставалося по 1-2 випадки в середньому на рік, усього 16 за 1999-2010 рр. (щоб порівняти, за попередній період 1983-1998 рр. сталося 119 травматичних ситуацій та 11 смертельних випадків), питання безпеки на виробництві не втрачають актуальності. Турбота про робітників, їхню безпечну працю та доброякісне здоров'я є першорядним пріоритетом заводу. На підприємствах з такими традиціями, як «Миколаївцемент», на­працьовано великий досвід щодо убезпечення від виробничих ушкоджень та нещасних випадків. І традиційні заходи у сфері безпеки праці та охорони здоров'я закріплюються й примножуються. Та постають питання: яким чином забезпечити виробничу безпеку на заводі щодень, спонукати робітників до партнерства у створенні належних умов праці, охорону здоров'я не перекладати на кожну людину окремо як нелегку індивідуальну про­блему, програму охорони здоров'я перетворити на дієву, створюючи умови для безпеки та радості життя великої родини заводчан.

Рішення:

Увага до безпечних умов праці та охорони здоров'я співробітників на «Миколаївцемент» у складі «Лафарж» набула системного характеру. Виходячи зі специфіки галузі та відданості соціальній відповідальності компанія щоденно дотримується оголошеного першочерговим для колективу пріоритету техніки безпеки, охорони праці та збереження здоров'я своїх працівників, працівників підрядних організацій та місцевої громади. Після проведення 2009 року корпоративного аудиту щодо організації безпечної праці та охо­рони здоров'я на підприємстві реорганізовано відділ охорони праці (ОП). Окрім працю­ючих 3 фахівців та керівника відділу з операційних функцій введено посаду менеджера з ОП та функцій координатора. Компанія сподівається досягти результативності через упровадження корпоративних стандартів та рекомендацій у сфері безпеки та глобаль­ного довготермінового плану дій. Тактично це забезпечується діяльністю спеціальних робочих груп (із працівників різних функцій та рівнів) для адаптації до локальних умов праці та специфіки виробництва кожного корпоративного стандарту, а саме: робота на висоті, робота у замкнутому просторі, засоби індивідуального захисту, управління робо­тою підрядних організацій, рухоме мобільне обладнання, блокування енергії, робота на транспортерах. Оперативна робота у цьому напрямку ґрунтується на Програмі видимого та відчутного лідерства через регулярні візити відповідальних осіб на виробничі майдан­чики, на навчаннях з ОП (за кошторисом 50 % від усіх тренінгів), на т. зв. незатратних за­ходах у залученні робітників до партнерських відносин з проблем виробничої безпеки та за цим своєчасного зворотного зв'язку, одним з яких є чудове правило СТОП.

Доводячи свою безумовну відданість безпеці, завод став проводити Місячник профілактичних, навчальних, просвітницьких, заохочувальних та святкових заходів; для його організації створено Комітет з підготовки із 10 осіб, - в основному це члени Комітету з ОП підприємства. 2010 року Місячник проводився з 17.05 по 2.07, що дово­дить незарегламентованість заходів. Кошторис витрат на проведення Місяця безпеки - понад 150 тис. грн. Важливим і примітним є те, що окрім виробничої безпеки увагу також зосереджено на безпеці в повсякденному житті: вдома, на дорозі, на відпочинку.

Результати:

Результативність системного підходу до безпеки праці та охорони здоров'я у практиках це­ментного заводу визначається за двома напрямами: економічний і соціальний.

Соціально- економічний:з 2004 р. колектив заводу «Миколаївцемент» не зазнав утрат че­рез смертельні випадки; кількість травмовипадків за роками: 1999 - 1; 2000 - 2; 2001 - 3; 2002 - 1; 2003 - 2; 2004 - 2; 2006 - 1; 2007 - 1; 2009 - 2; 2005 та 2008 - не було; 2010 - 1.

Економічний з внутрішнім ефектом:основним показником ефективності ОП є коефіцієнт виробничого травматизму, що 2009 року по Групі «Лафарж» (куди входить «Миколаївцемент») склав 0,98 (проти 1,56 2008 р.), а це досягнення - без травм із втра­тою робочого часу. За три останні роки облаштовано близько 10 км доріг та доріжок вартістю більш ніж 3 млн. грн.

Економічний із зовнішнім ефектом:інвестовано у проекти щодо підвищення ефективності роботи електричних фільтрів цементних печей, встановлено нове пиловловлювальне обладнання та ін. з загальними інвестиціями близько 20 млн. грн.

Соціальний із зовнішнім ефектом:

- реалізовано численні кампанії з підвищення обізнаності в питаннях безпеки серед працівників та підрядників, їхніх сімей і місцевих громад. Уроки з безпеки та охорони здоров'я для дітей молодшого шкільного віку від фахівців підприємства з безпеки. Вони охопили близько 1 тис. дітей 9 шкіл Миколаєва та району (в селах Бродки, Вербіж, Дрговиж, Розвадів, Тернопілля, Устя).

- Музичний урок «Безпека для юного пішохода» проводив артист Левко Дурко, що залучило близько 150 дітей молодших груп у 2 дитячих садках міста. Також для діточок винайдено та подаровано «світлячки» - паски із світловідбивної тканини, що одягаються (просто і зручно закріплюються) поверх щоденного одягу, і в темну годину доби не залишать дитинку непоміченою на вулицях і шляхах місцевості.

- Підтримка у поліпшенні системи охорони здоров'я Миколаївського району в розмірі понад 1 млн. грн., забезпечення Миколаївської лікарні вкрай потрібним обладнанням для покращення діагностики та лікування загалом за два останні роки майже на 2 млн. грн.

Ґюнтер Сметана, Генеральний директор ВАТ «Миколаївцемент»: «Безпека праці та охорона здоров'я є ключовим пріоритетом для нашої компанії. Щоб гарантувати нашим працівникам і працівникам підрядних організацій безпечні умови праці та щасливе повернен­ня після зміни чи робочого дня до своїх сімей, друзів, ми впроваджуємо корпоративні стан­дарти з безпеки праці, а також інвестуємо в модернізацію устаткування на робочих місцях, відновлення інфраструктури на території підприємства й поза його межами».

Питання для роботи із ситуаційною вправою.

1. Опишіть систему безпеки праці та охорони здоров я, створену на підприємстві.

2. Здійсніть SWOT-аналіз цієї системи.

3. Порівняйте програми компанії з питання охорони й безпеки праці в інших країнах.

Соседние файлы в папке ПРОГРАММЫ (РП и НП)