Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
44
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
363.52 Кб
Скачать

Тема 4. Стратегія соціально відповідальної поведінки в ринковому середовищі.

Семінарське заняття 7.

Питання для обговорення і завдання для індивідуальної роботи

1. Законодавство України у сфері захисту прав споживачів.

2. Якість продукції (стандарти ISO 9000).

3. Принципи добросовісної конкуренції.

4. Принципи корпоративного управління.

  1. Теми доповідей, рефератів

  1. Корпоративна соціальна відповідальність: суспільні очікування.

  2. Відповідальне управління ланцюгом постачання..

Література: 6, 7, 8, 9, 11.

Семінарське заняття 8.

Модульний контроль з тем 1-4

Змістовий МОДУЛЬ 2.

Визначення основних аспектів діяльності корпоративної соціальної відповідальності

        1. Тема 5. Соціально відповідальні відносини бізнесу з територіальними громадами

Семінарське заняття 9.

Питання для обговорення і завдання для індивідуальної роботи

  1. Основні аспекти залучення і розвитку громад.

  2. Вплив громади на роботу компаній

  3. Основні етапи розвитку партнерства з місцевою владою та громадою.

  4. Форми участі компаній у життєдіяльності громад.

  5. Етапи розробки соціальної стратегії фірми.

  6. Стимули, перешкоди та перспективи розвитку програм соціальної відповідальності бізнесу в Україні.

Теми доповідей, рефератів

1. Основні характеристики підприємств - лідерів соціальної відповідальності бізнесу.

2. Співпраця бізнес-структур з неурядовими організаціями..

Література: 2,3,6, 8,10,14,17.

Семінарське заняття 10.

Ситуаційна вправа № 1.

«Майкрософт Україна» та Коаліція за безпеку дітей в Інтернеті захищає молодь онлайн за допомогою «Онляндії» (досвід співпраці міжнародних компаній з українськими громадами)

У відповідь на зростаючі ризики, з якими діти стикаються в Інтернеті, компанія «Майкрософт Україна» об'єдналася з приватним і державним сектором у формі Коаліції з питань безпеки дітей в Інтернеті і запустили програму «Онляндія: безпечна веб-країна», який є безкоштовним ресурсом для дітей, вчителів та батьків.

Проблема:

У 1996 році зафіксовано 30мільйонів користувачів Інтернету в усьому світі. У 2007 року ця цифра зросла майже до 1,5 млрд. мільярдів. Хоча в Україні широке користуван­ня Інтернетом розпочалося пізніше, зараз вже майже 10 мільйонів українців користують­ся Інтернетом і ця цифра зростає на 28% щороку. 72% дітей та підлітків віком від 6 до 17 років є користувачами Інтернету.

Незважаючи на те, що Інтернет є надзвичайно корисним - навіть незамінним інструментом для освітніх, професійних і соціальних цілей, користувачі повинні знати, як правильно працювати з інформацією, яку вони отримують і поширюють в Інтернеті. Існує багато прикладів того, як поширена через Інтернет або викрадена через необережність інформація приводила до неприємних наслідків і навіть до справжніх трагедій. Серед випадків, які сталися у США і Великобританії, є, наприклад, такі: фото однієї сім'ї, заван­тажене в соціальній мережі, було викрадено і використано в рекламі; за допомогою по­силання «завантажити безкоштовно» з комп'ютера користувача було видалено особисті документи та файли; дівчина, яка стала жертвою кібер-залякування у школі, покінчила життя самогубством. І це далеко не весь перелік можливих загроз. Легковажне ставлення до небезпек віртуального світу може вилитися в цілком відчутні наслідки: від фінансових втрат до психологічного й фізичного насильства над дітьми.

Майкрософт єсвітовим лідером угалузі програмногозабезпечення. Мільйони користувачів у всьому світі та в Україні, як: обрали програмне забезпечення компанії, щодня бачать на своїх комп'ютерах її логотип.Це покладаєна компанію відповідальність щодо створен­ня безпечного середовища для кожногокористувача, особливо для найбільш уразли­вих з них. Отже, одним із глобальних напрямків соціальної відповідальності Майкрософт є «безпека та конфіденційність».

В Україні проблема безпеки у он-лайн середовищі виявилася більш актуальною, ніж у інших країнах. Це, зокрема, пов'язане із зростаючою «цифровою» прірвою між молоди­ми інтернет-користувачами та їх менш технологічно підкованими батьками і вчителями. Навіть молоді батьки все частіше зізнаються, що їхні діти освоюють технології та, зокре­ма, Інтернет набагато швидше, ніж вони самі.

Слід зазначити, що в Україні створився благодатний ґрунт для кіберзлочинів. Згідно з дослідженнями, 27% українських дітей віком від 6 до 17 років підтвердили, що з ними в Інтернеті контактували незнайомі люди, і 30% із числа цих дітей пішли на контакт. Більше того, діти не тільки охоче йдуть на контакт із незнайомцями, але й розкривають особисту інформацію про себе: 28% - пересилали свої фотографії, 17% - інформацію про родину. Більшість батьків та вчителів донедавна не знали про потенційні небезпеки, з якими стикаються діти он-лайн. Окрім того, проблема не обговорювалася публічно та її вирішення не було пріоритетом на державному рівні. В той час як небезпека в Інтернеті зростала, не робилося жодних зусиль, щоб допомоги дітям захистити себе.

Рішення:

Необхідно було вирішувати відразу три аспекти проблеми: інформування громадськості, системні зміни в освіті та законодавчі ініціативи. Щоб зробити це ефективно, «МайкрософтУкраїна» вирішила залучити партнерів із приватного та державного сектору як на локальному, так і на міжнародному рівні.

В березні 2008 року компанія ініціювала створення Коаліції за безпеку дітей в Інтернеті, активно запрошуючи організації, з якими вже співпрацювала з питань інтернет-безпеки раніше: Інтернет-Асоціацію України, Міністерство внутрішніх справ, ГО «Всеукраїнська мережа проти сексуальної експлуатації дітей» і «Школа рівних можливостей». Також компанія звернулися до міжнародних організацій, які спеціалізуються на захисті дітей: ІСМЕС (Міжнародний центр у справах зниклих та експлуатованих дітей) і ЕСРАТ (припинення дитячої проституції, порнографії та торгівлі дітьми з метою сексуальної експлуатації). До програми також приєднався відомий співак - Святослав Вакарчук, в яко­го є маленька донька, щоб привернути увагу громадськості до ініціативи. Він став одним із перших членів Коаліції за безпеку дітей в Інтернеті. (Статистика щодо користування Інтернетом в Україні отримана з дослідження 2009, проведеного за підтримки Київстар, члена «Коаліції за безпеку дітей в Інтернеті в Україні»).

Першим кроком стала розробка кампанії для підвищенняобізнаності дітей та до­рослих, в тому числі вчителів, про ризики в Інтернеті тапро те, якіз ними боротися. «Майкрософт Україна» ще в 2003 року запровадила потужну освітню програму - «Пар­тнерство в навчанні», яка діє досі. Міністерство освіти і науки- партнер цієї програми - забезпечує професійну підготовку та освітні ресурси дляпідтримки вчителів і шкіл.

Продовжуючи роботу у цьому напрямку, у квітні 2008 року «Майкрософт Україна» запустила програму «Онляндія: безпечна веб-країна». Сайт пропонує безкоштовні освітні ресурси для людей різного віку з окреми­ми розділами для дітей, підлітків, батьків і вчителів. .Яскравий дизайн сайту покликаний привернути увагу молодих людей до проблеми безпеки в інтернеті та подає інформацію у цікавій формі. На сайті доступні інтерактивні ігри, словники, навчальні плани та матеріали для вчителів, а також докладна інформацію про такі інструменти підтримки як батьківський контроль та антивірусні програми.

З 2009 року діти та молодь отримали можливість відкривати на сайті електронні скринь­ки типу name@onlandia.org.uaна базі Live mail. Ця електронна пошта є безкоштов­ною і розроблена спеціально для молодих користувачів Інтернету, щоб захистити їх від різноманітної реклами, яку можна спостерігати в інших безкоштовних поштових систе­мах. Пошта не має сторонніх рекламних оголошень і захищена від спаму та вірусів.

Щоб поширити інформацію про ризики, які несе інтернет, та як із ними боротися, було також розроблено навчальну програму з використанням методичних матеріалів партнерів Коаліції - ЕСРАТ і LaStrada. До програми було також залучено тренерів ГО «Школа Рівних Можливостей» та ресурси програми Майкрософт «IDEAУкраїна», в рамках якої створюються центри для навчання комп'ютерній грамоті по всій Україні.

Спочатку тренінги за цією навчальною програмою проводилися в літніх таборах та громад­ських центрах. Починаючи з 2008-2009 навчального року за підтримки Міністерства освіти та науки безкоштовні тренінги були проведені в школах, а матеріали про інтернет-безпеку були включені в шкільну програму для учнів 5-11 класів. У 2009-2010 навчальному році Міносвіти порекомендувало українським школам провести на честь Дня безпечного Інтернету інформаційні заходи для батьків і дітей, присвячені сімейній онлайн-безпеці. Тренери-волонтери Коаліції в цей день провели тренінги й семінари в понад 300 населе­них пунктах України.

В лютому 2009 року «Майкрософт Україна» і Коаліція за безпеку дітей в Інтернеті ініціювали перший щорічний День безпечного Інтернету і всеукраїнську соціальну ре­кламну кампанію. За фінансової підтримки медіа-партнерів Коаліція випустила 30-секундний ролик, який транслювався в Інтернеті, декілька місяців у ефірі МТУ Україна, у системах внутрішнього ТV-мовлення в мережі МсDonaldsї, магазинах ДЦ, ЕКО-маркетах та торговому центрі «Метроград» у Києві. Соціальна реклама з'явилися на зовнішніх рекламних носіях по всій Україні, а також впопулярних -журналах,орієнтованих на сім'ю, прихильників комп'ютерних ігор та IТ-спеціалістів. Відома тапопулярна радіостанція «Гала Радіо» випустила радіо-інтерв'ю та оголошення проДень безпечного Інтернету. Кампанія фінансувалася за рахунок готівкових вкладівмедіа-партнерів та членів Коаліції. Загальна сума вкладів склала $ 150 000.

Кожен член Коаліції з питань безпеки дітей в Інтернеті бере на себе зобов'язання підтримувати програму коштами чи іншими ресурсами. Зокрема, такі телекомунікаційні компанії та виробники як НР, «Укртелеком», «Астеліт», МТС, «Вега» і «Воля» на­дали призи для конкурсів «Онляндія» і сприяли поширенню інформації про програму серед своїх клієнтів. Оператор мобільного зв'язку «Київстар» підтримує дослідження щодо користування Інтернетом серед дітей, а також створив шар-версію сайту «Онляндії». Компанія «МакДональдс Україна» додала кален­дар «Онляндії» в понад 100 000 своїх обідів «Хеппі Міл» по всій Україні, щоб сприяти поширенню інформації про День безпечного Інтернету 2010.

Результати:

- Програма «Онляндія - безпека дітей в Інтернеті» росте, до Коаліції за безпеку дітей в Інтернеті долучаються нові члени. З моменту заснування програми в квітні 2008 року:

- 27 організацій приєдналися до Коаліції;

- сайт «Онляндія» щомісяця відвідує близько 7000 чоловік, протягом лютого 2010 року було зафіксовано 17 000 унікальних відвідувачів («День безпечного Інтернету 2010»);

- на сайті з'явилися нові розділи, в тому числі нові інтерактивні уроки про те, як захистити себе на сайтах соціальних мереж;

- з вересня 2009 по серпень 2010 року проведено понад 1700 тренінгів у школах, літніх таборах та громадських центрах; у них взяли участь понад 55 000 дітей, вчителів та батьків;

- коаліція двічі отримувала підтримку ЄС в ініціативі «День безпечного Інтернету», який щорічно проводиться у другий вівторок лютого. У 2010 захід охопив більше ніж 300 великих і малих міст, в його рамках проведено 750 тренінгів;

- видано навчальний посібник з безпеки в Інтернеті для дітей, підготовлений тренерами програми за підтримки Міністерства освіти і науки;

- більше 2200 чоловік підписали онлайн-петицію за безпечний Інтернет на сайті, закликаючи до змін у системі освіти й законодавстві;

- коаліція підтримала заснування національної телефонної гарячої лінії 0 800 500 33 5 з консультування і два веб-сайти для збору скарг;

- створено більше 6400 електронних скриньок на сайті «Онляндії»;

- на прохання Міністерства освіти Білорусі сайт «Онляндія» був запущений і в цій країні;

- разом з Радою Європи «Майкрософт Україна» провела ряд круглих столів та тренінгів для співробітників правоохоронних органів, інтернет-провайдерів та інших.

Питання до ситуаційної вправи:

Соседние файлы в папке ПРОГРАММЫ (РП и НП)