Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
44
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
363.52 Кб
Скачать

1. Назвіть 3 головні причини успішної реалізації філософії ксв цієї компанії.

2. Зробіть аналіз цінностей компанії та поясніть, лк зони працюють на забезпечення її конкурентоспроможності.

3. Поміркуйте про те, чи можуть виникнути якісь загрози реалізації ксв компанії. Ситуаційна вправа № 2

Багатовекторна програма соціального партнерства ДТЕК

ДТЕК - приватна енергетична компанія України, побудована на основі принципу вертикальної інтеграції, входить до складу СКМ. Підприємства ДТЕК формують виробни­чий ланцюжок від видобутку і збагачення вугілля до генерації і дистрибуції електроенергії. Компанія займає лідируючі позиції на українському ринку вугілля і теплової генерації: за підсумками 2008 року ДТЕК видобув 17,6 млн. тонн вугілля і є найбільшим виробником в Україні з часткою ринку 22,6%. Підприємства «Східенерго» разом з «Дніпроенерго», в якому частка ДТЕК становить 47,5%, у 2008 році виробили 34,5 млрд. кВт/г, або майже половину всієї теплової електроенергії в Україні.

Проблема:

Проблема дефіциту міських бюджетів територій присутності ДТЕК традиційно вирішувалася за рахунок містоутворюючих підприємств компанії. Безсистемні за­пити місцевої влади зростали, соціально-економічні проблеми регіонів повністю не вирішувалися, а компанія знаходилася у стані «вічного боржника». Відмовити - означає зіпсувати собі репутацію, оскільки існує думка, що бізнес має «ділитися».

Рішення:

Сергій Кордашенко, директор з управління персоналом і корпоративним комунікаціям ДТЕК: «Компанія готова виділяти істотні фінансові та організаційні ресурси і розгляда­ти всі свої соціально орієнтовані програми як довготривалі інвестиції у сталий розвиток бізнесу. Це дасть нам змогу перейти від проведення розрізнених соціальних акцій до довго­строкового планованого соціального партнерства із залученням сучасних управлінських технологій. При цьому будуть максимально враховані інтереси жителів міст присутності наших підприємств».

ДТЕК вирішив надати місцевій владі експертне сприяння при розробці програм з підвищення конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості міст. Менед­жмент компанії виходить з того, що нова формула стратегічної співпраці і бізнес-підхід до соціального інвестування мають передбачати єдине розуміння довгострокових перспек­тив розвитку регіонів присутності бізнесу ДТЕК.

У 2007 році компанія почала системну роботу у сфері соціального інвестуванні, запустила проект соціального партнерства - програму, аналогів якої за масштабністю співпраці між приватним бізнесом, владою та громадськістю немає в Україні.

Органи місцевого самоврядування кожної території-учасницісоціального партнерства спільно з підприємствами й іншими заінтересованими сторонами обираютьпріоритетні напрями соціальних інвестицій. За результатами обговорення накожній території формується програма соціального партнерства та визначаються конкретні проекти, що підлягають фінансуванню. Очікуваний результат роботи в умовах нової моделі - оновлені установи культури, сучасне медичне обладнання у лікарняхі поліклініках, комп'ютерні класи в школах й інші зримі ознаки та характеристики підвищення рівня та якості життя.

Реалізація моделі проходила у декілька етапів:

І етап - 2007 рік: підписано тристоронні протоколи про наміри між корпоративним центром, виробничими підприємствами та органами місцевого самоврядування 7 міст Дніпропетровської, Донецької і Луганської областей, створено робочі координаційні гру­пи для вирішення оперативних питань.

ІІ етап - березень 2008: розроблено і підписано багатосторонню довгострокову декларацію соціального партнерства (ДСП), яка відкрита для приєднання третіх сторін, що розділяють принципи діалогу, відвертості і взаємного врахування інтересів. Ство­рено координаційний комітет соціального партнерства, за допомогою якого учасники програми соціального партнерства планують спільну діяльність і обговорюють резуль­тати. Комітет складається з керівників підприємств та органів місцевого самоврядування - учасників декларації. Керівний орган комітету - бюро, що складається з трьох призна­чених на постійній основі членів-керівників профільних підрозділів ДТЕК і двох змінних членів (на 1 рік) - керівників органів місцевого самоврядування.

Стартував партнерський проект між ДТЕК та Агентством СІПА з міжнародного роз­витку ІІ5АГО, спрямований на надання експертної і практичної допомоги міським ра­дам регіонів присутності компанії у вдосконаленні процесу стратегічного планування для підвищення конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості міст.

ІІІ етап - 2008 рік: над розробкою стратегічних планів економічного розвитку міст працювали експертні комітети за участю експертів і консультантів USAID, представників підприємств і корпоративного центру, депутатів місцевих рад і представників органів місцевого самоврядування. Робочими групами проведено дослідження бізнес-клімату міст (ставлення бізнесу до міських органів влади, від яких залежить зростання економіки міст).

Компанія орієнтується на партнерський підхід до вирішення соціальних проблем, оскільки, по-перше, це дасть змогу оптимізувати витрати підприємств і міської влади, по- друге, розподілить відповідальність за вирішення проблем між усіма учасниками процесу, по-третє, сумісний бюджет дасть змогу ефективніше реалізовувати дорогі проекти.

На реалізацію програми соціального партнерства у 2007 році було виділено 3 млн. гривень, у 2008 році цю суму було подвоєно і збережено у кризовому 2009 році - по 6 млн. гривень.

Результати:

Було налагоджено конструктивнийдіалог зпредставниками місцевої влади, учасни­кам процесу стало зрозумілим, щобізнес не замінює державу у вирішенні соціальних і економічних проблем, але готовий по мірі своїх можливостей надавати фінансову, методологічну і консультаційну допомогу.

У 2009 році було розроблено і затверджено на сесіях міських рад стратегічні плани економічного розвитку міст з джерелами фінансування і термінами реалізації проектів, переважна частина яких успішно пройшла громадські слухання або користується підтримкою громадських організацій та інститутів громадянського суспільства. Для виконання планів у 2009 році створено комітети з управління реалізацією стратегічних планів економічного розвитку міст і положення про моніторинг стратегічних планів, створено офіційні сайти міст, де розташовані підприємства. Контроль та участь громадськості - один з базових принципів планування і реалізації програми соціального партнерства. Такі самі плани розвитку розроблятимуться у регіонах присутності інших підприємств компанії, що підтримують концепцію соціального партнерства (наприклад, м. Добропілля).

У майбутньому планується провести також незалежну оцінку реалізації декларації соціального партнерства, розширити географію проектів і закріпити ефективність систе­ми управління і координації.

Впровадження такої форми взаємодії з місцевою владою, як соціальне партнерство, дало змогу збалансувати інтереси бізнесу і співтовариства - припинився потік безсистемних і нескінченних запитів, неможливість задовольнити які негативно відбивалася б на іміджі компанії.

Використання передових технологій, професійний менеджмент, а також активна соціальна політика - запорука стійкого розвитку компанії на паливно-енергетичному ринку України, що створює передумови для соціально-економічного розвитку регіонів присутності і країни в цілому. Зараз ДТЕК асоціюється як компанія, що уміє стратегічно мислити не тільки в економічній, але й соціальній площині.

Питання до обговорення ситуаційної вправи.

1. З'ясуйте та обговоріть головні цінності ДТЕК.

2. Чи існує, на Вашу думку, конфлікт інтересів між різними групами заінтересованих сторін у соціальних партнерствах ДТЕК.

3. Зробіть нариси про майбутній розвиток КСВ ДТЕК в питаннях розвитку громад та змоделюйте її вплив на розвиток регіонів.

Соседние файлы в папке ПРОГРАММЫ (РП и НП)