Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
44
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
363.52 Кб
Скачать

Тема 6. Екологічні аспекти корпоративної соціальної відповідальності.

Семінарське заняття 11.

Питання для обговорення і завдання для індивідуальної роботи

  1. Превентний підхід до вирішення екологічних проблем.

  2. Міжнародні документи щодо навколишнього середовища.

  3. Стандарти екологічного менеджменту.

  4. Законодавство України про охорону навколишнього середовища.

  1. Теми доповідей, рефератів

1. Міжнародний і український досвід впровадження принципів екологічної відповідальності.

Література: 6,7,8,9.

Ситуаційна вправа №1.

Інгулецький екологічний коридор

(Переможець Національного Конкурсу бізнес-кейсів з КСВ)

ВАТ «ІнГЗК» входить до складу гірничорудного дивізіону Групи Метинвест, виробляє близько 14 млн. тонн товарного залізорудного концентрату на рік, що становить трети­ну загальнонаціонального обсягу виробництва концентрату. Чисельність персоналу на початок 2009 року становила близько 10 тисяч працівників. На підприємстві впровадже­но та сертифіковано: у 2004 році систему менеджменту якості відповідно вимог ISO 9001, а у 2005 році - систему менеджменту навколишнього середовища ISO 14001 та систе­му менеджменту охорони праці ОНSAS 18001; впроваджується система менеджменту соціальної відповідальності SА 8000.

Місія ВАТ «ІнГЗК» - задоволення потреб металургів у високоякісному залізорудному концентраті.

Проблема:

Дніпропетровська область - один з найбільш потужних промислових регіонів, надра яко­го використовуються вже більше 100 років. На території регіону інтенсивно розвивається процес збідніння різноманітності біологічних видів, що послабляє стан екосистем та прискорює процес їх деградації: рідкісні та зникаючи види зараз становлять близько 30% всієї фауни, яка мешкає або тимчасово прибуває у регіоні. Сучасна мережа природно-заповідного фонду області становить 122 об'єкти загальною площею 34,9 тис. га, що дорівнює 1% від загальної площі області при середньому показнику для України понад 4%. За розрахунками провідних спеціалістів у сфері охорони навколишнього середови­ща, мінімальна площа природоохоронних територій, що необхідна для забезпечення постійного розвитку регіону, має становити не менше 8-11% від загальної площі області.

Враховуючи загострення екологічного стану регіону, інтереси місцевої спільноти до оздо­ровлення території міста Кривий Ріг, а також результати спостережень екологічної служ­би комбінату, досвід науково-дослідницьких закладів та незважаючи на те, що згідно із за­конодавством, зіпсовані до 1990 року землі мають відновлюватися за державний рахунок, акціонери, керівництво та співробітники ВАТ «ІнГЗК» прийняли рішення взяти на себе добровільне зобов'язання з охорони відпрацьованих кар'єрів «Візирка». Ініціатором та координатором впровадження цього проекту стала екологічна служба комбінату на чолі із заступником директора технічного з охорони навколишнього природного середовища.

Рішення:

Починаючи з кінця 90-х років екологічна служба ВАТ «ІнГЗК» посилила моніторинг ста­ну зіпсованих земель на території відпрацьованих кар'єрів та шахт, відтворення їх фло­ри і фауни, а також вивчення досвіду науково-дослідницьких закладів та кращих практик відновлення екосистем.

Керівництво компанії звернулося до влади з ініціативою створення і розвитку на території відпрацьованих кар'єрів «Візирка» особливої екологічної зони - ландшафтного заказни­ка. Ініціативу було підтримано Дніпропетровською обласною радою - в грудні 2001 року було затверджено територію ландшафтного заказника місцевого значення «Візирка» загальної площею 121,1 га. Згодом дирекція комбінату підписала охоронні зобов'язання з Державним управлінням екології та природних ресурсів Дніпропетровської області.

Для визначення існуючого ступеня самовідновлення на території ландшафтного заказ­ника «Візирка» комбінат залучив Інститут проблем природокористування та екології Національної академії наук України, спеціалісти якого разом з екологами підприємства проводили на території заказника науково-дослідницьку роботу за п'ятьма основними на­прямками:

Систематичний біомоніторинг (спостереження) за станом флори і фауни, на основі якого було розроблено рекомендації з біологічної рекультивації території і з покращення ландшафтних особливостей заказника.

Роботи із заселення найважливіших функціональних груп тварин з метою оптимізації стану вторинних екосистем.

Залучення різних видів тварин, що харчуються іншими тваринними організмами (зоофагів) для підвищення біорізноманіття заповідних і навколишніх екосистем з метою запобігання масовому розвитку тварин, які харчуються тільки рослинами (фітофагів), що завдають значної шкоди рослинним співтовариствам.

Введення груп гідробіонтів (мешканці водного середовища) з метою створення кормової бази ставків і поліпшення якості води, якою заповнені кар'єри.

Створення фазанарієв з вирощування фазанів для заселення їх в заповідній зоні «Візирка».

«Сьогодні на територіях колишніх кар'єрів і відвалів з'являються унікальні за своїми біохарактеристиками природні зони, де сконцентровано численні зразки флори і фау­ни України. Такі зелені шуги на фоні кар'єрів, відвалів і іиламосховищ не тільки зможуть призупинити екологічну кризу в регіоні, але й стабілізувати екосистему», - впевнений Юрій Вілкул, голова Дніпропетровської обласної ради

Результати:

Щорічно у комплексний план природоохоронних заходів ВАТ «ІнГЗК» включаються заходи, направлені на збереження заповідного фонду заказника «Візирка»: продовження співпраці з Інститутом проблем природокористування та екології НАН України, виконан­ня санітарно-захисних заходів, зміцнення схилів кар'єру, проведення робіт з біологічної рекультивації, висаджування дерев та чагарників, випуск вирощених птахів. Підприємство активно залучає до своєї діяльності учнів шкіл Інгулецького району міста Кривий Ріг. Проведена робота з оптимізації вторинних екосистем характеризується серйозним пози­тивним екологічним ефектом:

поліпшення процесів біологічної фільтрації води (очищення), що заповнює кар'єри;

зменшення щільності води і підвищення змісту кисню, що посприяло поліпшенню санітарного стану водоймищ;

покращення хімічних властивостей ґрунту, що сприяють підвищенню їх біологічної активності та, як наслідок, їх родючості.

Тваринний світ поповнився 103 видами, значну кількість яких занесено не тільки до Червоної книги області й України, але й до Червоного списку Європи (наприклад, птах деркач). Позитивну динаміку має збільшення різноманіття фауни і флори заказника, де зустрічаються занесені до Червоної книги рослини (ковила, первоцвіт).

Діяльність ВАТ «ІнГЗК» зі створення та розвитку заказника було високо оцінено на державному рівні: у 2008 році генерального директора було відзначено Державною премією у сфері науки і техніки за створення ландшафтного заказника «Візирка». Досвід Інгулецького гірничо-збагачувального комбінату дав змогу висунути ідею організації Інгулецького екологічного коридору із залученням земель уздовж р. Інгулець, порушених Інгулецьким, Південним, Новокриворізьким, Центральним та Північним гірничо-збагачувальними комбінатами - було розроблено і затверджено рішенням Дніпропетровської обласної ради програму «Використання зіпсованих земель гірничого-добувних підприємств як відновлюваних елементів екологічної мережі Криворізького залізорудного та Нікопольського марганцеворудного басейнів».

Питання до ситуаційної вправи:

1. Яким чином здійснюється екологічний напрямок соціальної відповідальності компанії?

2. Які недоліки можна виділити в діяльності компанії?

3. Які ще рекомендації можна запропонувати компанії в частині розвитку екологічної складової?

Соседние файлы в папке ПРОГРАММЫ (РП и НП)