Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
375.81 Кб
Скачать
  1. Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів

Під час самостійної роботи студент поглиблює розуміння проблем, активізує самостійний пошук, систематизує накопичений досвід аналітико-синтетичної роботи, закладає підстави якісної підготовки доповідей, повідомлень, рефератів як за власними інтересами, так і за завданням викладача.

Стосовно проблематики навчальної дисципліни студентам рекомендуються наступні види самостійної роботи:

самостійне вивчення й поглиблене опрацювання залікових (змістових) модулів дисципліни, окремих питань змістових модулів;

вивчення найскладніших тем навчальної дисципліни за конспектами, підручниками і спеціальною літературою;

виконання індивідуальних і творчих завдань;

підготовка до контрольних робіт та модульного тестування;

підготовка з питань семінарів, написання рефератів, доповідей, тематичних повідомлень.

Для якісного самостійного вивчення матеріалу студентові необхідно ознайомитися з планом семінару та рекомендованою літературою до нього, при необхідності отримати консультації викладача з питань, що стосуються доповідей та рефератів, використовувати навчально-науковий потенціал бібліотек ДонДУУ та інших наукових установ.

При самостійному вивченні курсу студенти особливу увагу звертають на слідуючи питання, яки перелічені у кожному змістовому модулі.

Заліковий модуль №1 Теоретичні основи оподаткування та непрямі податки

Змістовий модуль 1. “Теоретичні та законодавчі основи системи оподатковування”.

Сутність податків як політичної та фінансової категорії. Мета та економічне джерело сплати податків. Характеристика функцій податку: фіскальної, розподільної, регулюючої та контрольної. . Характерні ознаки податкових платежів. Структура (елементи) механізму податку, як обов’язкового платежу.

Різноманітність податків у залежності от об’єкта оподаткування; від джерела сплати податку; від суб’єкту сплати податку; від органу, що встановлює та конкретизує податок; від рівня бюджету, у який сплачується податок.

Структура податкової системи України та історія її становлення. Загальне та різниця загально-державних та місцевих податків. Організаційні принципи податкової системи України.

Обов’язки, права та відповідальність платника податків.

Cклад та структура органів оподаткування. Основні функції суб’єктів податкових відношень, що забезпечують сплату та збір податків (податкової та таможеної служби). Структуру та завдання Державної податкової служби України. Різниця між функціями вищої та нижчої ланок Державної податкової служби України.

Література: 1-6, 20-31, 35-39, 44-48, 51-52

Змістовий модуль 2. «Податок на додану вартість»

Сутність ПДВ, його роль в формуванні бюджетних коштів. Суб’єкти сплати ПДВ. Види платників податку.

Об’єкти оподаткування ПДВ. Операції, що не є об’єктом оподаткування ПДВ. База оподаткування розрахунків ПДВ та особливості цих розрахунків підчас операцій у середині країни. Ставки податку. Порядок оформлення платіжних документів з ПДВ. Податкове зобов’язання та право на податковий кредит з ПДВ та терміни, коли вони виникають підчас виконання операцій на митній території України, а також під час здійснення експортно-імпортних операцій.

Особливості сплати ПДВ під час виконання операцій імпорту та експорту. Сутність та розрахунки бази оподаткування ПДВ під час виконання операцій імпорту. Розрахунки митної вартості, ввізних акцизного збору та мита, митного збору.

Сутність та необхідність податкової накладної з ПДВ. Випадки, коли податкова накладна може не застосовуватись у розрахунках продавців та покупців.

Дати, коли виникають податкові обов’язки та права на податковий кредит з ПДВ під час виконання операцій у середині країни, під час ввезення товарів, у тому числі бартерних операцій.

Податковий період з ПДВ. Терміни надання податкової звітності та сплати ПДВ.

Література: 1, 3-8, 20, 21, 22-31, 36, 39, 42, 46

Змістовий модуль 3. «Акцизний податок»

Сутність акцизного податку. Види підакцизних товарів та процедура встановлення їх переліку. Обов’язковість сплати цього податку під час операції з підакцизним товаром.

Платники та суб’єкти сплати податку. Порядок сплати податку під час виконання операцій у середині країни, а також під час імпорту. Обіг з реалізації – як об’єкт оподаткування акцизного податку. Операції з продажу підакцизних товарів, які звілняються від оподаткування.

Види ставок акцизного податку. Залежність порядку нарахування збору від виду ставок. Крім того, мають місце особливості використання цих ставок для продукції, що виробляється у державі, а також що ввозиться в неї.

Розрахунок договірної ціни, що використовується для вимірювання обігу з реалізації підакцизного товару. Особливості сплати акцизного податку під час використання акцизних марок. Особливості сплати податку у окремих видах діяльності.

Податковий період з акцизного податку. Терміни надання податкової звітності та сплати акцизного податку.

Література: 1, 3-8, 20, 21, 22-31, 36, 39, 42, 46

Соседние файлы в папке ПРОГРАММЫ (РП и НП)