Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
218.11 Кб
Скачать

Ситуаційна вправа

  1. Візьміть інтерв’ю у двох практиків-менеджерів щодо того, який відсоток свого часу вони витрачають на вирішення конфліктів. Спільно з членами вашої групи обговоріть зібрані дані.

  2. На порядок денний засідання виконавчого комітету АТ винесено питання щодо закриття продуктової лінії, яка працює збитково. Розподіліть у групі ролі головного директора, фінансового директора, начальників відділу збуту, маркетингу, виробництва та персоналу, і проаналізуйте проблему, маючи на увазі інтереси кожного з підрозділів. Дайте виступити кожному підрозділу і проаналізуйте, якими шляхами можна подолати цей міжгруповий конфлікт інтересів.

  3. Які амбіції чи риси характеру особистості можуть бути стресорами для інших членів групи. Розгляньте це питання на кількох прикладах.

  4. Проведіть у групі дискусію щодо таких питань:

  • як ви думаєте, де виникає більше конфліктів: у підприємницьких чи неприбуткових організаціях?

  • чи можна розглядати гру в футбол (баскетбол) як конфлікт? Чому?

  • у переважній більшості великих корпорацій США відсоток топ-менеджерів, яким менше 35 років дуже малий. Чи можна вважати, що цей факт свідчить про вікову дискримінацію і є одним з джерел конфліктів у таких організаціях?

  1. Подумайте, які зміни у вашій організації, що відбуваються саме зараз, є стресорами для вас і що можна зробити, щоб ці зміни не стали негативними стресорами, а позитивно вплинули на ефективність вашої роботи?

Література: 2, 6, 12, 13, 16, 17

Семінарське заняття 14.

Модульний контроль з тем 5-9.

6. Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів

Найсуттєвішою формою пошуку необхідного і додаткового матеріалу за дисципліною „Організаційна поведінка”, з метою доопрацювання знань, отриманих під час лекцій, є самостійна робота студентів. Саме опановування та з’ясування студентом рекомендованої літератури створює широкі можливості детального засвоєння даної дисципліни.

Враховуючи той факт, що вивчення дисципліни передбачає кропітку роботу та змістове обговорення питань на семінарських заняттях, саме під час самостійної роботи студент поглиблює розуміння проблем, активізує самостійний пошук, систематизує накопичений досвід аналітико-синтетичної роботи, закладає підстави якісної підготовки доповідей, повідомлень, рефератів як за власними інтересами, так і за завданням викладача.

Стосовно проблематики навчальної дисципліни студентам рекомендуються наступні види самостійної роботи:

Самостійне вивчення й поглиблення опрацювання залікових (змістових) модулів дисципліни, окремих питань змістових модулів;

Вивчення найскладніших тем навчальної дисципліни за конспектами, підручниками і спеціальною літературою;

Виконання індивідуальних і творчих завдань;

Підготовка до контрольних робіт та модульного тестування;

Підготовка з питань семінарів, написання рефератів, доповідей, тематичних повідомлень.

Для якісної підготовки до семінарських занять за кожний змістовий модуль студентові потрібно:

Засвоїти лекційний матеріал

Ознайомитися з планом семінарського заняття та рекомендованою літературою до нього.

При необхідності отримати з планом консультації викладача з питань, що стосується доповідей та рефератів.

Використовувати навчально-науковий потенціал бібліотек ДонДУУ та інших наукових установ.

Отже, ефективність вивчення дисципліни тісно пов’язана з прослуховуванням курсу лекцій, активною участю в семінарських заняттях, а також самостійним глибоким вивченням спеціальної літератури по тематиці дисципліни. Самостійне вивчення доповнюється підготовкою курсової роботи за обраною тематикою, співбесідами по контрольним питанням та консультаціями викладача за модулями, що вивчаються.

Соседние файлы в папке ПРОГРАММЫ (РП и НП)