Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект основы маркетинга_.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
826.88 Кб
Скачать

5.2. Основні методи ціноутворення в маркетингу

Методи ціноутворення в маркетингу

1) витратні методи: ціна обчислюється як сума витрат і націнки на собівартість (прогресивна калькуляція). Як правило, продуктовий портфель фірми складається з декількох елементів, що породжує проблему розподілу постійних витрат між продуктами. Існують різні схеми встановлення продажної ціни на кожний товар.

- калькуляція на базі повних витрат: до повної суми витрат додають суму, що відповідає нормі прибутку. У надбавку включаються непрямі податки й мита.

- калькуляція на базі змінних витрат – постійні витрати діляться по можливості віднесення до продукту (ціна покриває витрати по виробництву продукту, а різниця між ними є внеском у покриття інших витрат: Ц = (змінні витрати + покриття) /обсяг випуску.

- ціноутворення на основі забезпечення цільового прибутку визначає необхідний рівень ціни при заданому розмірі прибутку з урахуванням можливого обсягу виробництва, взаємозв'язку витрат і виторгу. Розглядаються різні варіанти цін, їхній вплив на обсяг збуту, необхідний для подолання рівня беззбитковості й одержання цільового прибутку (тестування цін на прибутковість).

- метод рентабельності інвестицій. Метод заснований на тім, що проект повинен забезпечувати рентабельність не нижче вартості позикових коштів.

Ц = сукупні витрати / обсяг випуску + сума відсотків за кредит

2) методи, орієнтовані на попит: ціноутворення враховує ринкову ситуацію й переваги споживачів і базується на опитуваннях споживачів, експертних оцінках, експерименті.

- метод опитування споживачів: здійснюється представницька вибірка споживачів для опитування з метою виявити подання про правильну ціну й стелю можливої ціни, реакцію на зміну цін, можливість їхнього диференціювання, марки.

- метод аукціону. Використовується при призначенні цін на унікальні, престижні товари, дозволяє концентрувати попит в одному місці, включати в ціну елемент азарту, витрати на проведення аукціону й прибуток організаторів.

Варіанти методу визначаються типом аукціону (публічних торгів):

а) метод ціноутворення на підвищення (товар продають за ціною, найбільш високої із запропонованих покупцями);

б) метод ціноутворення на зниження (голландська система або вейлінгові торги: початкова ціна пропозиції найвища);

в) метод запечатаного конверта, при цьому відсутня можливість порівняння із запитами інших покупців.

- метод експерименту (пробних продажів)

Ціна встановлюється шляхом перебору різних варіантів цін на основі спостереження за реакцією споживачів, наприклад, на невеликі зміни встановлених цін і оптимізації сполучення « виторг-обсяг продажів». Застосуванню методу передує визначення прийнятних границь ціни.

3) методи, орієнтовані на конкурентів: застосовуються в загостреному конкурентному середовищі й у випадку, якщо ціноутворення на основі інших методів зазнало невдачі: ціна змінюється до ціни конкурентів або середньогалузевої. Ціни в цілому орієнтовані на підвищення конкурентоспроможності товару.

- метод моніторингу конкурентних цін – ціна встановлюється й далі тримається на рівні цін основного конкурента.

- метод конкурсу. Конкурс (змушена цінова конкуренція продавців) характеризується концентрацією пропозиції, оглядом ринку.