Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОДИННЕ СВЯТО.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
110.59 Кб
Скачать

Пісня про маму

Моя бабуся краща поміж всіх,

Вона всіх приголубити уміє.

У неї добрі очі, щирий сміх,

Її побачу і душа радіє.

У неї в серці стільки доброти,

Неначе море, стільки в нім любові.

Все зрозуміє і за все простить,

І лине щирість в кожнім слові.

І стільки правди й мудрості в словах,

Ну, що не скаже, вислів це крилатий!

І стільки ніжності в простих її піснях,

Що з нею кожен день, мов свято.

Моя бабуся — дорога мені,

Вона не сварить, лиш пожурить чемно.

Голівоньку погладить уві сні,

Коли всі сплять, у хаті темно.

Моя бабуся вишиває онукам сорочки. Ось на мені така сорочечка. Це теж народна традиція, бо завжди дівчата ходили на свято у вишитих сорочках, а мама чи бабуся дивились і не могли натішитися своїми дітьми та онуками, такі вони були гарні. Крім того, вишита сорочечка оберігала дітей від «поганого ока», дітям слугувала оберегом.

Вишиває нам бабуся рушники,-

Я й собі отак навчуся залюбки.

Мамі вишию на блузі

Геть усі

Квіточки оті, що в лузі у росі.

А чи вмієте ви вишивати?

Гра «Подільський візерунок»

(Запрошуємо 5 учасників, які люблять вишивати, роздаємо дерев’яні п’яльця, голки і нитки. Завдання гравцям найшвидше вишити візерунок, використавши усю нитку).

Мій дідусь, як починає розповідати страшні казки, то я намагаюся у ковдру закутатися і навіть ногу боюся з-під неї висунути. Так страшно стає, ніби все оживає. Мій дідусь — це справжній казкар. Я його так люблю! Навіть не уявляю свого життя без нього. Такий він у мене лагідний і жартівливий.

Дідусь у мене знахар душ людських,

Він не чаклун, лиш душі людські знає.

Люблю його казки, веселий сміх,

А він людей, немов книжки, читає.

Про кожного він правду поведе,

Чи добре й людяне воно та путнє.

Як чоловік себе в житті веде,

Розкаже і минуле, і майбутнє.

Здається, мудрості його немає меж,

Бо ж він, мабуть, усе на світі знає.

І я таким стараюсь бути теж,

Щось особливе з дідом нас єднає.

Оте, щось особливе, яке єднає нас зі своїми дідусями і бабусями, з нашими родичами, тітками, дядьками, сестрами, братами, — це наш рід, наша родина, близькі по крові люди. Каже ж народне прислів’я, що «Рідний, хоч не поможе, то заплаче, а не заплаче, то хоч скривиться», бо він рідний, від нього ми можемо сподіватися на підтримку, співчуття, допомогу. Здавна так і було в Україні, що родина була підтримкою і опорою для всіх родичів. Тому й вижили ми в цьому світі і збереглися.

Ну, що це ми все про серйозне та про серйозне. Вже про те, що батьки — це святі люди, ми всі знаємо. А от про інші традиції, про які нам тато і мама іноді розказують, може, і не всі знають.

Ще одним надбанням нашого народу є – кухня. Українська кухня створювалась віками, тому вона певним чином відтворює звичаї, смаки і відчуття українського народу.

Однак з найпоширеніших страв в Україні є – вареники, або, як їх ще

називають у Галичині, - пироги, чи варені пироги. Кожна господиня має власний «секрет» приготування вареників. Оскільки вареник за формою нагадує Місяць, йому в народі приписувалися відповідні функції Місяця – сприяти добробуту і зміцненню людини.

гідно з давніми уявленнями, начинка для вареників була провідником того чи іншого виду енергії: начинка з грибів уособлювала чоловічу енергію; начинка з риби – енергію жіночу. Силою життєтворення наділялися посічені у начинці яйця. Важливе місце в українських обрядах займали вареники з сиром. Вважалося, що ними можна задобрити злих духів – щоб не шкодили, добрих духів – аби допомагали.

Вареники – символ не лише матеріального достатку, але й генетичної

пам’яті, людського єднання і добрих сподівань. «Красна ріка берегами, а обід – пирогами», урочисто промовляв газда, і газдиня подавала на стіл вареники: для злагоди і достатку, продовження роду і життя.